Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Barroso: Θα στηρίζουμε την Ελλάδα όσο τιμά τις δεσμεύσεις της

Την επιθυμία της Ευρώπης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ όσο η χώρα τιμά τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική εξυγίανση και δομικές μεταρρύθμισες στο πλαίσιο των όρων του δανειακού προγράμματος, επανέλαβαν μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.



Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο επικεφαλής της Κομισιόν Jose Manuel Barroso δεν άφησαν περιθώρια για παραχωρήσεις στην Ελλάδα εώς ότου γίνουν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου τονίζοντας πως αναμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της χώρας.

«Συζητήσαμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις της. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε «Η Ευρώπη έχει επιδείξει ήδη αξιοσημείωτη αλληλεγγύη, διοχετεύοντας μαζί με το ΔΝΤ περίπου 150 δισ. ευρώ για την στήριξη της Ελλάδας από το 2010. Διασφαλίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια και εργαλεία θα κινητοποιηθούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Παράλληλα ο Rompuy υπογράμμισε πως η συνέχιση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων ώστε να επανέλθει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και η ενίσχυση των τραπεζών αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον ευημερίας στην ευρωζώνη. «Αναμένουμε πως μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή», είπε.

Οι δυο τους σημείωσαν ότι στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων, η έκδοση ευρωομολόγων, ο μηχανισμός κοινής εγγύησης καταθέσεων, το ταμείο εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και η αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ.

Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα ο Rompuy κάλεσε το Δ.Σ. της ΕΤΕπ να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο για την αύξηση των κεφαλαίων, ενώ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με «την πιθανή πηγή προέλευσης των νέων κεφαλαίων της ΕΤΕΠ».

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας πως αποτελεί «το τέλος της διαδικασίας» περαιτέρω οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. «Τα ευρωομόλογα συζητήθηκαν στο πλαίσιο εμβάθυνσης της νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης», είπε ενώ υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί το πλαίσιο για την ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Τόνισε επίσης πως μέχρι τον Ιούνιο θα γίνουν προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πραγματική δουλειά προς την οικονομική ολοκλήρωση.

Ο Barroso από την πλευρά του αναφέρθηκε στη συζήτηση για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση λέγοντας πως «η επιλογή μεταξύ σταθερότητας και ανάπτυξης δεν πρέπει να φαίνεται ως επιλογή, χρειαζόμαστε και τα δύο. Υπήρξε σαφής συναίνεση στο τραπέζι. Για την επίτευξη της ανάπτυξης χρειαζόμαστε δημοσιονομική εξυγίανση, δομικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και στοχευμένες επενδύσεις».

Οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν άμεσα σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έκτακτα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν πρέπει να αφήνουμε τους εαυτούς μας να παρασύρονται από όσους προωθούν κερδοσκοπικά σενάρια», τόνισε ο Barroso.

Juncker: Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τοα σενάρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jean Claude Juncker μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε πως η Ευρώπη «θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα ο πρόεδρος του Eurogoup ανέφερε πως «δεν βλέπει σύντομα την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων».

Merkel: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Δεν επετεύχθη συμφωνία στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

«Είχαμε διαφορετικές απόψεις πάνω στα ευρωομόλογα. Παρουσίασα τη θέση της Γερμανίας πως απαιτείται ισχυρότερος οικονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη», σημείωσε η Merkel, ενώ πρόσθεσε πως υπήρξε μια «ισορροπημένη συζήτηση» μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών πάνω στο εν λόγω ζήτημα. Επιβεβαίωσε μάλιστα πως το θέμα έφερε στο τραπέζι, ως αναμενόταν, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

Αναφορικά με την Ελλάδα, επανέλαβε πως η Ευρώπη επιθυμεί την παραμονή της στο ευρώ με «προϋπόθεση την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα». Δήλωσε επίσης ότι διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Ευρώπη θα κάνει ότι μπορεί ώστε να κινητοποιηθούν οι πόροι της Ε.Ε.

Πικραμμένος: Δεν ετέθη θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

«Τόσο κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και κατά τη Σύνοδο Κορυφής έγινε απολύτως σαφές ότι οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, καθώς και ότι πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», δήλωσε μετά την πολύωρη σύσκεψη των ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.

«Όλοι μου τόνισαν πως έχουν διάθεση να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια προς την κατεύθυνση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ», πρόσθεσε.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, καθώς και η συμπλήρωση των πολιτικών σταθεροποίησης με αναπτυξιακά μέτρα.

Ο κ. Πικραμμένος προώθησε κατά τη συνάντηση συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ ζήτησε να ληφθούν δράσεις αμέσου αποτελέσματος, καθώς όπως διευκρίνισε τα μέχρι στιγμής μετρα έχουν μέσο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από την ΕΤΕπ, τη δημιουργία εργαλείων καταμερισμού κινδύνου, την υιοθέτηση ομολόγων έργου (project bonds) και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Αναφερθείς στο θέμα των ευρωομολόγων, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε πως δεν αναμένει σύντομα την έκδοση κοινών ομολόγων. «Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα γίνει, αλλά βρίσκεται πιο κάτω στην πορεία, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως και άλλα ζητήματα όπως η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικλές συναλλαγές παρέμειναν στο στάδιο των συζητήσεων.

«Ήταν μια καλή συνάντηση, αναμένω κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν ετέθη το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέφερε ότι ουδέποτε του έγινε τέτοια συζήτηση και πως η Γερμνανίδα καγκελάριος "εξεπλάγη" και "εξέφρασε τη δυσφορία της" όταν άκουσε για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έκτακτα σχεδια εξόδου της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς τόνισε πως η επέκταση της εκπλήρωσης των όρων του δεύτερου πακέτου διάσωσης θα ήταν «πολύ βοηθητική» για την Ελλάδα, αλλά θα συνεπαγόταν μεγαλύτερη συνεισφορά πόρων από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και ως εκ τούτου, είπε, έγκειται σε αυτούς κατά πόσο είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Hollande: Υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα των ευρωομολόγων

Υπάρχει διάσταση απόψεων στο κατά πόσο τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των Βρυξελλών ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

“Μερικές χώρες είναι κάθετα αντίθετες στην ιδέα αυτή, άλλες τη βλέπουν ως μια επιλογή σε βάθος χρόνου, και άλλες θεωρούν ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί νωρίτερα», δήλωσε ο Hollande τονίζοντας πως δεν ήταν ο μόνος υποστηρικτής της ιδέας.

Σημειώνεται ότι προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως τα ευρωομόλογα παραβιάζουν τη συνθήκη και δεν συνιστούν κατάλληλο εργαλείο για την τροφοδότηση της ανάπτυξης.

«Για τη Γερμανία το ευρωομόλογο αποτελεί έναν τελικό στόχο, ενώ για εμάς συνιστά σημείο αφετηρίας», δήλωσε ο Hollande.

Monti: Δεν επετεύχθη συμφωνία για τα ευρωομόλογα

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων αλλά δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti.

Ο Monti χαρακτήρισε τη Σύνοδο «πολλά υποσχόμενη», καθώς όπως είπε κάθε χώρα εξέφρασε τις απόψεις της σχετικά με πιθανά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης θέτοντας την ατζέντα για τη Σύνοδο του Ιουνίου.

Ανέφερε επίσης πως υπήρξε ευρεία συναίνεση σε ορισμένες προτάσεις, όπως τα ομόλογα έργων, η ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕπ και η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κεφαλαίων. Σε αυτά τα θέματα, είπε, είναι πιθανή η λήψη απόφασης τον Ιούνιο.


http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο