Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Επιμένει κατά του ευρωομολόγου ο Schaeuble

Του Andrea Thomas
Βερολίνο (Dow Jones) – Η Γερμανία υπογράμμισε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων εν όψει της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα σήμερα, με τον υπουργό
Οικονομικών να δηλώνει ότι τέτοια ομόλογα θα ήταν η λάθος προσέγγιση για την επίλυση της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρώπης.

«Αυτό θα σήμαινε ότι θα δίναμε εντελώς λάθος κίνητρα. Δεν θα προωθούσε τη δημοσιονομική πειθαρχεία αλλά το αντίθετο, και ήδη έχουμε πάρα πολλά από το αντίθετο», τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό NDR Info.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande θέλει να συζητηθεί το θέμα των ευρωομολόγων σήμερα στη σύνοδο των Βρυξελλών. Η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες στην ιστορία της σε ό,τι αφορά στο δανεισμό κρατών, θεωρεί ότι η έκδοση κοινών ομολόγων θα ήταν λάθος, καθώς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

«Ασφαλώς, κάθε χώρα που πληρώνει υψηλά επιτόκια θα προτιμούσε να πλήρωνε χαμηλότερα, αυτό είναι απαραίτητο. Αλλά για αυτό θα πρέπει να πείσει κανείς τις αγορές και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της προώθησης μιας ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής με παράλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Schaeuble.

«Εμείς οι Γερμανοί αποδεικνύουμε ότι είναι πιθανό να υπάρχει ισχυρή δημοσιονομική πολιτική και να δημιουργείται και ανάπτυξη την ίδια στιγμή. Έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία. Αυτή η τακτική που έχει αποδώσει σε εμάς θα πρέπει να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, και όχι το αντίθετο», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα που δυσκολεύεται με τα μέτρα λιτότητας και έχει νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου, ο Schaeuble δήλωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική για αυτά, εκτός από την επίτευξη των στόχων και εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αποδεχτεί η χώρα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια από τους διεθνείς επενδυτές.

«Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι ικανή να το κάνει αυτό», πρόσθεσε.

© Dow Jones Newswires

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο