Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚ​Ο ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝ​ΟΥΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

«ΔΙΕΡΕΥΝΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»



Τα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μέρους του σωφρονιστικού συστήματος, διερευνά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνη Ρουπακιώτη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη και όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο για παρακολούθηση των κρατουμένων, κατά την άδειά τους, με ηλεκτρονικό βραχιόλι ή αλλιώς συσκευή γεωεντοπισμού «προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας από νέες «επενδύσεις» για φυλακές, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος».

Όμως λόγω της επιχειρησιακής δομής του μέτρου του μηχανισμού γεωεντοπισμού ή γεωδέτησης και,σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές, καθίσταται αναγκαία η επιστράτευση και εταιρειών security, δηλαδή ιδιωτικών εταιρειών με «ανθρωπομετρικό κέντρο επιχειρήσεων».

«Αυτό πρακτικά και ουσιαστικά σημαίνει ότι το σωφρονιστικό σύστημα περνά, εμμέσως πλην σαφώς σε ιδιωτικά χέρια» τόνισε ο Τέρενς Κουίκ «επειδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση προ παντός οικονομικά ούτε να διαχειριστεί, ούτε να εφαρμόσει αλλά ούτε και να δημιουργήσει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός τέτοιου προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αδειούχων κρατουμένων των φυλακών».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

                                                       ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ , ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα αποκαλύψατε ότι υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο σας για παρακολούθηση των κρατουμένων, κατά την άδειά τους, με ηλεκτρονικό βραχιόλι ή αλλιώς συσκευή γεωεντοπισμού.

Ως γνωστόν η χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού είναι ένας συνδυασμός ανθρώπων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που παρακολουθείται και από κρατικές υπηρεσίες (πχ FBI), αλλά  κατά περίπτωση παρέχεται και από ιδιωτικές εταιρείες security εδώ και χρόνια κυρίως σε Αγγλία και ΗΠΑ.

Έτσι, όπως ισχυρίζονται εμπειρογνώμονες για θέματα  ασφαλείας, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των φυλακών και η οικονομία κλίμακας σε νέες «επενδύσεις» για φυλακές, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού επιμερίζεται σε τρεις κατηγορίες κρατουμένων:

Η πρώτη αφορά κρατούμενους που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, η δεύτερη αυτούς που απολαμβάνουν το μέτρο της ολιγοήμερης απουσίας - άδειας και η τρίτη αυτούς που έχουν ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα επανένταξης.

Και στις τρεις αυτές κατηγορίες εντάσσονται φυλακισμένοι συγκεκριμένων «ελαφρών» εγκλημάτων (κλοπές, φορολογικές υποθέσεις, μικροχρήση ναρκωτικών κλπ) και όχι κρατούμενοι για ανθρωποκτονίες ή υποθέσεις τρομοκρατίας κ.ά.

Όμως λόγω της μορφολογίας του μέτρου του μηχανισμού γεωεντοπισμού ή γεωδέτησης, καθίσταται αναγκαία η επιστράτευση και εταιρειών security, δηλαδή ιδιωτικών εταιρειών με «ανθρωπομετρικό κέντρο επιχειρήσεων».

Αυτό πρακτικά και ουσιαστικά σημαίνει ότι το σωφρονιστικό σύστημα περνά, εμμέσως πλην σαφώς, σε ιδιωτικά χέρια. Δηλαδή ξεπουλιέται σε ιδιωτικές εταιρείες, αφού αποδεδειγμένα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση ούτε να διαχειριστεί ούτε να εφαρμόσει, αλλά και ούτε καν να δημιουργήσει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την διαμόρφωση και λειτουργία ενός τέτοιου προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αδειούχων κρατουμένων των φυλακών.

Άλλωστε τώρα, που η χώρα περνά τη χειρότερη μεταπολεμικά οικονομική κρίση της, με τα κονδύλια στα διάφορα Υπουργεία να περικόπτονται, το Υπουργείο σας δεν είναι σίγουρα σε θέση να υλοποιήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο και δαπανηρό πρόγραμμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός:

1) Για το θέμα του ηλεκτρονικού βραχιολιού έχει συσταθεί στο Υπουργείο αρμόδια Επιτροπή έργου και ποια είναι η μέχρι σήμερα δραστηριότητά της;

2) Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο, πώς μελετάται η διαμόρφωση αυτού αλλά και η μελλοντική υλοποίησή του;

3) Με ποια εχέγγυα και με ποια κριτήρια θα εξασφαλιστεί η αδιαβλητότητα εφαρμογής του σχεδίου από πλευράς των αναμιγνυόμενων ιδιωτικών εταιρειών security;

4) Ποιο το κόστος υλοποίησης αυτού του προγράμματος κατά την εκτίμηση των αρμοδίων παραγόντων και εάν θα έχει το Δημόσιο συμμετοχή στην όλη δαπάνη;

5) Αν γίνει εφαρμογή του μέτρου, θα αφορά μόνο όσους κρατούμενους μπορούν να πληρώσουν το βραχιολάκι και το κόστος παρακολούθησης ή θα αφορά δωρεάν «προσφορά» προς όλους;


Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς Νικόλαος Κουίκ



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο