Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το ιστορικό άλμα του Felix Baumgartner από τη Στρατόσφαιρα

Την Κυριακή 14/10, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, θα γίνει η 3η απόπειρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Roswell, στο Νέο Μεξικό, όπου βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων του Red Bull Stratos. Τα πλάνα φυσικά μπορεί να αλλάξουν όπως τονίζουν οι
επιστήμονες που έχουν την επίβλεψη του εγχειρήματος, μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που ορίζουν την τύχη της αποστολής. Το ιστορικό άλμα του Felix Baumgartner από τη Στρατόσφαιρα ήταν να γίνει αρχικά τη Δευτέρα 8/10, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών μετατέθηκε για 24 ώρες αργότερα, αλλά ούτε αυτή τη φορά ήταν δυνατό να ξεκινήσει η επιχείρηση, λόγω δυνατών ανέμων.
Την Τρίτη, μετά από 5ωρη καθυστέρηση, ο Αυστριακός πήρε τελικά τη θέση του στην ειδική κάψουλα που θα τον μεταφέρει στο διάστημα, αλλά την τελευταία στιγμή ενημερώθηκε ότι λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η αποστολή αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.
«Όταν μου είπαν ότι η αποστολή αναβάλλεται σκέφτηκα ότι μου κάνουν πλάκα. Σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι συνθήκες να μην είναι οι κατάλληλες. Θέλω όσο τίποτα άλλο να γίνει αυτή η αποστολή φέτος. Δε με ενδιαφέρει αν θα είναι αύριο ή την άλλη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 43χρονος.
Ο Baumgartner, που χρειάστηκε τη συνδρομή ψυχολόγων για να ξεπεράσει τα συμπτώματα κλειστοφοβίας που αντιμετώπιζε ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει το άλμα, θα απογειωθεί με το μεγαλύτερο επανδρωμένο αερόστατο στην ιστορία: 168 μέτρα ψηλό κατά την απογείωση με όγκο 850.000 κυβικά μέτρα!
Η κάψουλα θα χρειαστεί γύρω στις 3 ώρες για να φτάσει στο ύψος των 36,6 χιλιομέτρων, ενώ αν όλα πάνε καλά, η ελεύθερη πτώση του Baumgartner θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από 15 λεπτά.
Στόχος του Αυστριακού, που προετοιμάζεται 5 χρόνια γι' αυτό το εγχείρημα, είναι να σπάσει το ρεκόρ που έχει από το 1960 ο συνταγματάρχης Joe Kittinger, ο μοναδικός μέχρι σήμερα άνθρωπος που έκανε άλμα με αλεξίπτωτο από ύψος 31 χιλιομέτρων (31.33 μέτρα για την ακρίβεια).
Κάντε CLICK στη φωτογραφία για να δείτε το Interactive γράφημα με τα βασικά στοιχεία του εγχειρήματος Red Bull Stratos καθώς και video από την προετοιμασία.

Το 24ωρο πριν το μεγάλο άλμα...
«Θα είμαι περισσότερο αγχωμένος στην προσπάθεια μου να κοιμηθώ τις ώρες πριν ξεκινήσω να ετοιμάζομαι ?όταν θα επικρατεί απόλυτη ησυχία και θα είμαι μόνο εγώ και οι σκέψεις μου», παραδέχεται ο Baumgartner. «Μόλις ξεκινήσει η μέρα μου, θα έχω πολλά να κάνω και το μυαλό μου θα μπορέσει να εστιάσει σε αυτά».
24 ώρες πριν το άλμα: Ο Baumgartner ξεκίνησε την μέρα του πριν το άλμα με ελαφριές cardio ασκήσεις, περισσότερο για να «χαλαρώσει και να αποβάλλει το στρες», σύμφωνα με τον Andy Walshe, Red Bull High Performance Director.
18.30 ώρες πριν: Ο 43χρόνος Αυστριακός θα επιστρέψει στο ξενοδοχείο του για να ξεκουραστεί. Αν δεν είναι έτοιμος να κοιμηθεί, μπορεί να περάσει την ώρα του επικοινωνώντας με τους κοντινούς του φίλους και την οικογένεια του, διαβάζοντας τα μηνύματα υποστήριξης που του έχουν σταλεί από όλον τον κόσμο, να ζωγραφίσει ? ένα χόμπι το οποίο όπως λέει τον βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό του - ή να τρέξει με το μυαλό του αυτά που έχει να κάνει σχετικά με την αποστολή.
13.30 ώρες πριν: Ο Baumgartner μαζί με τα μέλη του πληρώματος θα απολαύσουν ένα ελαφρύ δείπνο νωρίς το βράδυ, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει μια ειδική δίαιτα. Για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το άλμα, θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, έτσι όπως έχει καθοριστεί από την ιατρική ομάδα της αποστολής. Είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν να καταναλώσει μόνο τροφή που θα καθαρίσει το σύστημα του γρήγορα χωρίς να του αφήσει κατάλοιπα τα οποία θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν αέρια: μια κατάσταση που θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα όταν θα βρίσκεται στις συνθήκες χαμηλής πίεσης της στρατόσφαιρας, επειδή μπορεί να επεκταθεί και στο σώμα του και να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία.
4:30 ώρες πριν: «Όταν πρέπει να είμαι έτοιμος, είμαι πάντα έτοιμος», συνηθίζει να λέει συχνά ο Baumgartner. Ενώ θα προσπαθήσει να κοιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα χρειαστεί να ξυπνήσει 4 με 5 ώρες πριν από το ξημέρωμα, ώστε να είναι έτοιμος για την έντονη μέρα που θα ακολουθήσει.
3:30 ώρες πριν: Ο Baumgartner θα φτάσει στο Roswell του Νέου Μεξικό, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, συνοδευόμενος από τον Walshe. Η ηγετική ομάδα της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του συνταγματάρχη Joe Kittinger, Τεχνικός Διευθυντής του Art Thompson, και του μετεωρολόγου Don Day, οι οποίοι θα του κάνουν μια προσωπική ενημέρωση σχετικά με τις προετοιμασίες του άλματος που πρέπει να γίνουν μέχρι εκείνη την ώρα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες πέντε ώρες.
3 ώρες πριν: Ο Baumgartner θα κατευθυνθεί προς τον διάδρομο απογείωσης, όπου όπως συνηθίζεται για ένα έμπειρο πιλότο πριν από κάθε πτήση, θα προβεί σε σχολαστικό έλεγχο του θαλαμίσκου.
2:30 ώρες πριν: O Baumgartner θα κατευθυνθεί προς το προσωπικό του τρέιλερ, ώστε να υποβληθεί σε μια τελική ιατρική εξέταση, ενώ μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής του κατάστασης θα δεθεί στο στήθος του και θα φορεθεί κάτω από την στολή καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής.
2 ώρες πριν: Ο Mike Todd, Life Support Engineer θα ντύσει τον Baumgartner με την στολή του, μια περίπλοκη διαδικασία, και ο Αυστριακός θα "προ-εισπνεύσει" οξυγόνο για δυο ώρες ώστε να εξαλείψει το άζωτο από το αίμα του, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί επικίνδυνα σε υψηλό υψόμετρο. Για να περάσει η ώρα, θα προβάλλονται βίντεο καθώς θα περιμένει την ανακοίνωση ότι το φούσκωμα του μπαλονιού έχει ξεκινήσει ώστε να μπορέσει να κατευθυνθεί προς τον θαλαμίσκο.
30 λεπτά πριν: Ο Baumgartner θα δεθεί στη θέση του θαλαμίσκου για την διεξαγωγή των τελικών ελέγχων των εξαρτημάτων, όπως έχει καθοριστεί από το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής. Στη συνέχεια, ο μηχανικός του θαλαμίσκου, Jon Wells, θα ασφαλίσει την ακρυλική πόρτα. Ο Baumgartner θα περιμένει την αντίστροφη μέτρηση για μερικά επιπλέον λεπτά, και τελικά θα απογειωθεί.
Το project «Red Bull Stratos»
Πιστή στο μότο της «Red Bull gives you wings» («η Red Bull σου δίνει φτερά»), η αυστριακή εταιρεία παραγωγής του ομώνυμου ενεργειακού ποτού, μας έχει συνηθίσει σε πρωτοποριακά εγχειρήματα που έχουν σαν στόχο την εξερεύνηση των ανθρώπινων ορίων.
Κάποτε το όνειρο του ανθρώπου ήταν να κατακτήσει το διάστημα και να περπατήσει στο φεγγάρι. Με το πέρασμα των χρόνων, οι στόχοι άλλαξαν. Σε λίγα χρόνια θα μπορεί ο καθένας να ταξιδεύει για αναψυχή στο διάστημα και σε βάθος χρόνου ενδεχομένως και να αποικήσει στο φεγγάρι...
Και εδώ κάπου έρχεται η Red Bull να βάλει ένα μεγάλο στοίχημα σχετικά με τις ανθρώπινες αντοχές. Η τελευταία αποστολή της εταιρείας ακούει στο όνομα «Red Bull Stratos».
Το εν λόγω project αποτελεί μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία του ανθρώπινου οργανισμού καθώς ένας ριψοκίνδυνος πιλότος θα επιχειρήσει να κάνει άλμα ελεύθερης πτώσης από τη Στρατόσφαιρα! Θα επιχειρήσει δηλαδή άλμα από τις παρυφές του διαστήματος και κατά την πτώση θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου με το σώμα του!
Τα στοιχεία τα οποία θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής από τα μέλη της ομάδας, την οποία απαρτίζουν επιστήμονες διεθνούς κύρους, θα βοηθήσουν στο να τεθούν νέα πρότυπα ασφαλείας στην αεροδιαστημική επιστήμη, διευρύνοντας τα όρια των ανθρώπινων πτήσεων.
Ο εξοπλισμός που θα υποστηρίξει το εγχείρημα ελεύθερης πτώσης του Felix από την άκρη του διαστήματος, κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να τον προστατέψει από το αφιλόξενο περιβάλλον της Στρατόσφαιρας, το οποίο θα διασχίσει.
Επιστρατεύοντας μια σειρά καινοτόμων τεχνολογιών η λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για ένα τόσο ριψοκίνδυνο άλμα περιλαμβάνει -εκτός από τη διαστημική στολή του Baumgartner, η οποία θα εφαρμόζει επάνω του σαν ένα «δεύτερο δέρμα»- ένα τεράστιο αερόστατο με ήλιον, ένα θαλαμίσκο υπό πίεση, ένα επιστήθιο πακέτο με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς παρακολούθησης, εντοπισμού και επικοινωνίας και ένα προσωπικό σύστημα αλεξίπτωτου που όμοιό του δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ στο παρελθόν.
Στόχος όλων των παραπάνω, είναι να αντέξει ο Felix τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει κατά την πτώση του από το ιλιγγιώδες ύψος των 36.576 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους -70 βαθμούς Κελσίου, αέρα με ελάχιστο οξυγόνο για να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή, ατμοσφαιρική πίεση τόσο χαμηλή ώστε να κινδυνεύει να προσβληθεί από τη νόσο της αποσυμπίεσης και «βρασμό» του αίματος είναι καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που έχει κατασκευασθεί ειδικά για το εγχείρημα.
To μεγαλύτερο, όμως, στοίχημα που έχει βάλει η επιστημονική ομάδα που έχει αφοσιωθεί σε αυτό το υπεράνθρωπο εγχείρημα είναι να γίνει ο Felix ο πρώτος «υπερηχητικός» άνθρωπος!
Τι σημαίνει αυτό; Με πολύ απλά λόγια, 36χλμ. απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας, επί την επιτάχυνση που θα προκαλέσει η βαρύτητα στο σώμα του ριψοκίνδυνου Αυστριακού από εκείνο το ύψος, θα επιφέρει ταχύτητα ισοδύναμη με 1.227,6 χλμ./ώρα ή αλλιώς 1 Mach, αγγίζοντας την ταχύτητα του ήχου!
Αν ο Baumgartner ξεπεράσει αυτή την ταχύτητα έστω και οριακά, τότε θα σπάσει με το σώμα του το φράγμα του ήχου και θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα έχει ταξιδέψει πιο γρήγορα και από τον ήχο!
Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα πολυαναμενόμενα επιτεύγματα του εγχειρήματος που θα δώσει πολλές απαντήσεις για την αντοχή του ανθρώπινου σώματος σε ακραίες συνθήκες.
«Είναι πραγματικά ένα βήμα προς το άγνωστο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη μετάβαση σε υπερηχητικές ταχύτητες», λέει με αφοπλιστική ηρεμία ο Αυστριακός, λάτρης των extreme sports, που όπως υποδηλώνει και το τατουάζ που έχει «χαράξει» στο αριστερό του χέρι, είναι «γεννημένος να πετάει» («Born To Fly»).
Και όταν τον ρωτούν για το αν το έχει μετανιώσει, εκείνος απαντά, με φυσικό τρόπο: «Το βράδυ πριν από κάθε επικίνδυνη ελεύθερη πτώση, δεν μπορώ να αποφύγω τη σκέψη ότι ίσως αυτή είναι η τελευταία μου νύχτα... Πώς μπορεί όμως να αρνηθεί κανείς μια βόλτα στην άκρη του διαστήματος;».

e-go-gr



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο