Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Στην Ε.Ε. απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θεωρηθεί «υποψήφιος» για το Νόμπελ Ειρήνης αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στη Γηραιά Ηπειρο. Η απονομή του βραβείου σε αυτή τη συγκυρία, την ώρα που η οικονομική κρίση απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της Ε.Ε., έχει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος και αποσπά της συγκίνησης σύσσωμης της ευρωπαϊκής κοινότητας.


Η Επιτροπή εξήρε την 27μελή Ε.Ε. για την ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για το ρόλο της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «βαθειά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την Ε.Ε.». «Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο κ. Μάρτιν Σουλτς.
Αναγνώριση της μοναδικής πορείας της Ευρώπης αποτελεί η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, τόνισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, λέγοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η διεθνής κοινότητα είναι για μια Ε.Ε. ακόμη πιο ισχυρή. «Το Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί μια μεγάλη τιμή και απονέμεται σε όλους εμάς. Είναι για την Ε.Ε., όλους τους πολίτες της, τα κράτη μέλη της και τα θεσμικά της όργανα», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, έφερε κοντά χώρες και λαούς σε μια ειρηνική συμβίωση λίγα χρόνια μόνο μετά τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους και τον ψυχρό πόλεμο. «Ξεκινώντας από έξι χώρες, η ΕΕ κατάφερε να ενώσει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης», είπε.

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι πρώτη στον κόσμο σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ πρωτοπορεί και σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε ακόμη ότι αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, η Ε.Ε. παραμένει πηγή έμπνευσης για πολλούς. Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε ο κ. Μπαρόζο, «μας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι η Ε.Ε. είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατεύσουμε για το καλό των Ευρωπαίων και το καλό του κόσμου ολόκληρου».

Το Νόμπελ αυτό «αποτελεί αναγνώριση της μοναδικής πορείας της Ευρώπης», είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της ακόμη πιο ισχυρή.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη βράβευση της Ε.Ε., η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον «πόλεμο και τους διχασμούς», όπως δήλωσε. «Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας», τόνισε ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτηρίζοντας τη Ευρώπη ως «το μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία».

«Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της Ε.Ε. για τη διατήρηση της ειρήνης ανταμείβονται», είπε στους δημοσιογράφους από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, μόλις η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε το βραβείο.
«Η Ευρώπη πέρασε από δύο εμφυλίους πολέμους στον 20ό αιώνα και εδραίωσε την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία», επισήμανε.
Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ένα ισχυρό ηθικό και πολιτικό μήνυμα που θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέγας ευρωπαϊστής, κ. Ζακ Ντελόρ.

«Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που, εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «όλοι οι αρχηγοί των κρατών και των πληθυσμών θα θεωρήσουν το βραβείο ως ενθάρρυνση». «Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη προχωρεί παρά τις κρίσεις. Δεν είναι ένα μακρύ και ήρεμο ποτάμι, αλλά εδραιώνεται», δήλωσε ο κ. Ζακ Ντελόρ. «Εγώ έχω πλέον αποτραβηχτεί, αλλά είχα προειδοποιήσει ότι αν δεν ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ τους, η Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν θα κρατήσει. Το βραβείο αυτό δείχνει ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο!».
«Παρά τα όποια σύννεφα στην οικονομία της Ευρώπης, η σημερινή είναι ωστόσο μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Αυτό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης προφανώς τιμά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια στην ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, που επιπλέον είναι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για κάθε Ευρωπαίο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Ολι Ρεν.
Το 'Οσλο συγχαίρει την Ε.Ε., αλλά αποκλείει την ένταξη
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής ενός συνασπισμού της αριστεράς διχασμένου στο ευρωπαϊκό ζήτημα, συνεχάρη την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, η οποία κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αποκλείοντας εκ νέου μια ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε..

«Μπορούμε να συγχαίρουμε την Ε.Ε., να αναγνωρίζουμε το ρόλο της ως ειρηνοποιού και να ξεχωρίζουμε αυτό από τη σχέση της Νορβηγίας με την Ε.Ε.», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι μια ένταξη δεν είναι της παρούσης.

Η σκανδιναβική αυτή χώρα, πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, έχει ήδη απορρίψει δυο φορές, το 1972 και το 1994, την ένταξη στην Ε.Ε..

Τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά είναι διχασμένες στο θέμα της ένταξης στην Ε.Ε., καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα, το Εργατικό Κόμμα και το συντηρητικό, τα οποία είναι μάλλον υπέρ της Ε.Ε., χρειάζονται τη στήριξη μικρότερων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων για να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

«Κίνητρο και δέσμευση» για τη Γερμανία
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθάρρυνση» για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.
«Λέω συχνά ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και ότι οφείλουμε να μην το ξεχνάμε αυτό ακριβώς τις εβδομάδες αυτές ή τους μήνες που εργαζόμαστε για την ενίσχυση του ευρώ. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα γιατί είναι η ιδέα για την Ευρώπη ως μια κοινότητα ειρήνης και αξιών», δήλωσε η Καγκελάριος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Η Επιτροπή των Νόμπελ καλωσόρισε την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας», πρόσθεσε η Καγκελάριος. Η βράβευση αυτή «αποτελεί ένα κίνητρο και μια δέσμευση ταυτοχρόνως και για μένα προσωπικά», σημειώνει επίσης η Καγκελάριος, σε ανακοίνωσή της.

«Διαπιστώνουμε μια ενθάρρυνση του μεγάλου ειρηνευτικού σχεδίου που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρόκειται για «μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ» και «μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Τεράστια τιμή» και δέσμευση για τους Ευρωπαίους
Η γαλλική προεδρία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βραβείο Νόμπελ είναι μια «τεράστια τιμή», η οποία δεσμεύει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδιώξουν μια «πιο ενωμένη, δίκαιη, δυνατή Ευρώπη που θα προάγει την ειρήνη».

«Μέσω αυτού του βραβείου κάθε Ευρωπαίος μπορεί νιώσει περήφανος που είναι μέλος μιας ένωσης που έχει καταφέρει να φέρει την ειρήνη μεταξύ λαών που για πολύ καιρό συγκρούονταν και να οικοδομήσει μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η βράβευση αυτή σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει «ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη» τώρα να «διατηρήσει την ενότητά της, την ικανότητά της να προάγει την ανάπτυξη και την εργασία, αλλά και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει προς τα μέλη της».

Η ανακοίνωση της Επίτροπής από τη Νορβηγία: http://nobelpeaceprize.org/en_GB/laureates/laureates-2012/announce-2012/




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο