Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«" Ανοίγει "ο χώρος της Ν.Α Μεσογείου-Πρέπει να έχουμε όραμα».


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛINY Β. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑΣ

Την ανάδειξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ως «πρωταρχικό παράγοντα συνοχής της ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) Βασίλης Καρκούλιας.

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της ΑΟΖ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας που διοργάνωσε το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο Ζάππειο Μέγαρο ο κ. Καρκούλιας υπογράμμισε ότι η ΑΟΖ είναι η ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας καθιστώντας σαφές ότι «Χωρίς ΑΟΖ δεν γίνεται τίποτα» .


Ειδικότερα ανέδειξε τη στρατηγική σημασία των νήσων Στρογγύλης και Καστελλόριζου τα οποία είναι στόχος αμφισβήτησης από πλευρά Τουρκίας ώστε να «σπάσει» τη συνοχή της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτήν της Κύπρου.

Ακολούθως τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για γεωτρήσεις στο Ιόνιο ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη συμφωνία με την εταιρία PGS η οποία έχει δεσμεύσει περιοχές αλλά άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτηματικά καθώς η έλλειψη σχετικής πληροφόρησης για το χρόνο που υποχρεωτικά δεσμεύονται οι περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν την ύπαρξη σαφούς άποψης για το ποια είναι σήμερα τα άμεσα εκμεταλλεύσιμα οικόπεδα του Ιονίου.

Κάλεσε δε τη κυβέρνηση να αναφέρει ξεκάθαρα το χρονικό διάστημα της δέσμευσης καθώς επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαύγεια εκτός αν συντρέχουν ειδικού λόγοι.

Χαιρέτησε δε την εξέλιξη αναθέρμανσης του ζητήματος της ΑΟΖ στην Ν.Α Μεσόγειο, εκφράζοντας όμως σοβαρό προβληματισμό από την έλλειψη ικανών διαπραγματευτών που απαιτείται να διαθέτουν εμπειρία για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς εταιρίες που θα αναλάβουν το ρίσκο της έρευνας κοιτασμάτων από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο.

 Ο κ. Καρκούλιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ξένες εταιρίες «πατάνε επί πτωμάτων» και εξ 'ού η ανάγκη για έμπειρους και όχι ευκαιριακούς και κατά συνέπεια άπειρους διαπραγματευτές που δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστεί άμεσα σαφής νομοθεσία για το περιβάλλον στην Ελλάδα καθώς είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ζητάνε να ενημερωθούν ξένες εταιρίες προτού αποφασίσουν να επενδύσουν σε μια χώρα.

Ελλιπής νομοθεσία για το περιβάλλον λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά και κατ 'επέκταση για την ελληνική προσπάθεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε Ιόνιο, Αιγαίο και Ν.Α Μεσόγειο.

Τέλος ανέφερε ότι το 2020 μειώνεται η παραγωγή από άλλους προμηθευτές της ΕΕ και μοιραία θα πρέπει να «ανοίξει» ο χώρος της Ν.Α Μεσογείου και κατέληξε:

" Πρέπει να υπάρχει στρατηγική και όραμα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Πρέπει να έχουμε όραμα και όχι φοβίες »!



defencenet

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο