Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Όλα γυρίζουν γύρω – γύρω από το νέο "κούρεμα" χρέους

Του Γιάννη Αγγέλη

Μετά τον Jean Claude Juncker και τον Jeroen Dijsselbloem ήταν η σειρά της Christine Lagarde χθες να υπενθυμίσει με διακριτικό, αλλά πολύ σαφή τρόπο, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα χρειασθεί μια νέα τρίτη παρέμβαση για να εξασφαλισθεί το επίσημα “απαγορευμένο” πλέον Grexit.

Με τον όρο ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο έχει δεσμευθεί στα τέλη του 2013.

Κι αν δεν το πετύχει; Την απάντηση δίνουν διπλωματικοί κύκλοι της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις για την συνάρτηση της νέας παρέμβασης στο ελληνικό χρέος με την επίτευξη του πλεονάσματος άρχισαν να πυκνώνουν από την στιγμή που τα δημοσιονομικά δεδομένα στην Ελλάδα δείχνουν την δυνατότητα επίτευξης του στόχου ως μια ρεαλιστική υπόθεση...

Με άλλα λόγια τόσο οι ευθείες επισημάνσεις του Oλλανδού προέδρου του Eurogroup όσο και η διακριτική "σύσταση" του Juncker σε συνέντευξή του στο γερμανικό MNI για την αποφυγή συζητήσεων επί του θέματος μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Γερμανία, δεν αποτελούν άλλο παρά το πλαίσιο μιας διαδικασίας που έχει ήδη αρχίσει να τρέχει.

Και έχει σαν σημείο κατάληξης όχι την περαιτέρω διευκόλυνση της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, αλλά –εξαιρετική η ειλικρίνεια του κ. Juncker στο σημείο αυτό– να δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι και αν χρειασθεί για να αποφύγει το ξήλωμα του ευρώ...

Και επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα ακολουθήσει και τρίτο "κούρεμα" το οποίο σύμφωνα με τον κ. Juncker  δεν αποκλείεται να πάρει και την μορφή του OSI δηλαδή του κουρέματος του διακρατικού χρέους.

Και σ΄ αυτό ακριβώς πατάει το ΔΝΤ το οποίο εισήγαγε την ιδέα του "κουρέματος" παρά την αντίθετη γνώμη της ΕΚΤ πριν από δύο περίπου χρόνια.

Το πλέον πιθανό βέβαια είναι το νέο κούρεμα να πάρει την μορφή επιμήκυνσης της διάρκειας του χρέους και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων του, προκειμένου να μη ενταθούν τα προβλήματα στα κοινοβούλια που θα πρέπει να το εγκρίνουν.

Αλλά αυτό είναι ένα επεισόδιο που θα παιχθεί μετά το φθινόπωρο στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και σίγουρα θα επηρεασθεί από τις σκοπιμότητες των επερχόμενων ευρωεκλογών στις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε.


Πηγή:www.capital.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο