Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΜΗΝΥΣΗ κατά του Α/ΓΕΕΘΑ από δύο στρατιωτικούς - Την κατέθεσαν Τσουκαράκης - Τσάκαλος

Έγκληση σε βάρος του Α/ΓΕΕΘΑ κατέθεσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΣΜΕΔ , για υπέρβαση πειθαρχικής εξουσίας.

Το θέμα έχει να κάνει με τη 10ήμερη φυλάκιση που τους επέβαλλε μετά από έγγραφο που του απέστειλαν και με το οποίο τον ρωτούσαν εάν θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις, απολύσεις στελεχών και αλλαγές προς το χερότερο των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των στρατιωτικών.

Οι δύο στρατιωτικοί τον εγκαλούν για έλλειψη πειθαρχικής δικαιοδοσίας, σφετερισμό (αντιποίηση), κατάχρηση της πειθαρχικής του εξουσίας (και μάλιστα από δόλο τελούντα) και μη στοιχειοθέτηση οποιουδήποτε πειθαρχικού παραπτώματος.

Που βασίζονται

Οι δύο στρατιωτικοί βασίζονται σε νομικές διατάξεις, τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μεταξύ αυτών που θα θα κληθεί να αντικρούσει ο Αρχηγός, είναι η σύσταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής CM/Rec 2010/4, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-2-2010 και το εγχειρίδιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του στρατιωτικού προσωπικού του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE).

Στην έγκληση τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ θα μπορούσε να προσφύγει στην εξειδικευμένη νομική υπηρεσία που τον υποστηρίζει νομικά ως θεσμό, για να διερευνήσει τα νομικά θέματα που του έθεσαν, αλλά αυτός παρέλειψε να το κάνει και να λάβει σαφή θέση επί αυτών.

Όπως προβλέπεται σε περίπτωση που Α/ΓΕΕΘΑ παραπεμφθεί σε δίκη, δικάζεται από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος ίσως είναι ένας από τους 33 Αρεοπαγίτες που «άναψαν» το “πράσινο φως” για την λειτουργία ενώσεων όπως ο ΣΥΣΜΕΔ στις ΕΔ, με την υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφασή του.

Γιατί το έκαναν

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση των δύο θα προκαλέσει νέα θύελλα. Γιατί προχώρησαν σ΄ αυτή την ενέργεια; Ο αντισυνταγματάρχης Α.Τσουκαράκης υποστηρίζει:

«Θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε νομικό μέσο που έχουμε και θα διεκδικήσουμε την αξιοκρατία για τους συναδέλφους μας, η οποία πρέπει να παραμείνει μακριά από προσωπικές αντιδικίες, αντιπαραθέσεις και κομματικές παρεμβολές. Διεκδικούμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Προχωράμε μπροστά και όχι πίσω. Οφείλουμε να βλέπουμε μπροστά με ανοικτά μάτια και να βαδίζουμε προς το μέλλον έντιμα ως μέλη μιας δημοκρατικής και δικαιοκρατούμενης Πολιτείας, που ευελπιστούμε ότι παραμένει ακόμη η Χώρα μας. Οπισθοδρομικές σκέψεις, κινήσεις και ενέργειες πρέπει να απομακρυνθούν από όλες τις πλευρές. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές στην ποινική δικαιοσύνη αναμένοντας τις μεταθέσεις του προσωπικού και τη μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανόνων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η ψυχραιμία, από όλες τις πλευρές. Όχι βαστικές κινήσεις πανικού».

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η απάντηση του Γεν. Γραμματέα του ΣΥΣΜΕΔ, Αρχικελευστή Α. Τσάκαλου: «Οφείλουμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας με το νομικό οπλοστάσιο που μας παρέχει η Πολιτεία και έναντι οποιουδήποτε τα θίγει. Αν και στρατιωτικοί δικαιούμεθα τους καρπούς των εγγυήσεων που μας παρέχει το Σύνταγμα, τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε όλοι μας. Προσωπικές αντιδικίες και αντιπαραθέσεις δεν μας αγγίζουν και παραμένουν μακριά από εμάς».

On Alert


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο