Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

EΛΣΤΑΤ: Στο 5,6% η ύφεση κατά το α΄ τρίμηνο, μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατά το 1o τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012, έναντι της μείωσης κατά 5,3% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου.

Τις εκτιμήσεις της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν α΄ τριμήνου υποβάθμισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κάνοντας πλέον λόγο για ύφεση 5,6% έναντι 5,3% που είχε εκτιμήσει στα μέσα Μαΐου.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.

Μείωση κατά 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 12,4 %.

Μείωση κατά 7,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 17,8%.

Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα χρονολογική σειρά των τριμηνιαίων στοιχείων θα αναθεωρηθεί σαν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των αντίστοιχων ετησίων εθνικολογιστικών αποτελεσμάτων, προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο 2013.


πηγή

Πηγή: EΛΣΤΑΤ: Στο 5,6% η ύφεση κατά το α΄ τρίμηνο, μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα - RAMNOUSIA 



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο