Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κοντά σε συμφωνία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Της Ρούλας Σαλούρου

Σε πολύ κάλο δρόμο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, πιθανότατα εφάπαξ εντός του 2014, βρίσκονται, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι συζητήσεις με την τρόικα.

Ανοιχτό παραμείνει το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος με την τρόικα να επιμένει στην κατάργηση της εμπλοκής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας στην τελική απόφαση και με το υπουργείο να αναζητά πλέον τρόπους αυτό να γίνει εκτός κοινοβουλίου.

Ειδικά για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών η όποια συμφωνία φαίνεται πως εμπεριέχει δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών «να συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία». Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ήδη ψάχνουν τρόπους για να καλύψουν το πραγματικό κόστος προς τα ταμεία το οποίο μάλιστα όπως δήλωσε είναι πολύ χαμηλότερο από το αρχικό κόστος. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας ανέβαζαν το αρχικό κόστος πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης  στα 700 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε τριάμισι ώρες, δυο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. Οι ομαδικές απολύσεις για τις οποίες δεν φαίνεται να υπήρξε ουσιαστική συμφωνία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την κατάργηση του νόμου που προβλέπει ότι η τελική έγκριση των ομαδικών απολύσεων γίνεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Από την πλευρά του το υπουργείο επεδίωξε να πείσει την τρόικα ότι με την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του ανώτατου συμβουλίου εργασίας (ΑΣΕ) η όποια απόφαση υπουργού είναι ουσιαστικά τυπική και εκ των πραγμάτων περιττή καθώς τον δεσμεύει η απόφαση του ΑΣΕ. Αυτή είναι άλλωστε μια θέση που ενστερνίζεται και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τέτοιο θεσμικό πλαίσιο.

Βέβαια, μια αλλαγή του νόμου με νόμο είναι πολύ δύσκολο να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πιο κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως είναι οι δυο πλευρές στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Το υπουργείο κατέθεσε την πρότασή του για μείωση κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών συν 1% των εισφορών των εργαζομένων, (ή 2,6% συν 1,3%) χωρίς να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την τρόικα. Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πιέζουμε για αυτό, κλωτσάει όμως ακόμη η τρόικα.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπήρξε δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών ώστε «να συνδράμει την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί». Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων το κενό αυτό θα είναι μικρό καθώς η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των εσόδων της φορολογίας του κράτους.

Αυτό που αποκλείουν πάντως από το οικονομικό επιτελείο είναι η κάλυψη του κενού να γίνει μέσω αύξησης της φορολογίας ή μείωσης των συντάξεων.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο