Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήσεις ΥπΑΑΤ σε Μπασιάκο για περονόσπορο και πυρκαγιές


Αθήνα 17-2- 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 571

Προς:
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ:   «Κάλυψη ζημιών από περονόσπορο σε αμπελοκαλλιέργειες της Βοιωτίας για το έτος 2011» 

ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση 5937/3-2-2014

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, και κατόπιν ενημέρωσής μας από τον ΕΛΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:

Οι ζημιές  που προξενήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες όλης της χώρας, εσοδείας 2011, από προσβολές του μήκυτα περονόσπορου εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων « Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες), δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2011» και το οποίο πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ε.Ε..
Ως εκ τούτου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τους Κανονισμούς (ενωσιακούς και ελληνικούς) για την ενίσχυση των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.
Οι δε ενισχύσεις, θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. στους αμπελοκαλλιεργητές όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των αμπελουργών της Βοιωτίας, μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ του προγράμματος και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Επισημαίνεται, τέλος ότι στόχοι του Οργανισμού είναι να ενισχυθούν αυτοί οι αμπελουργοί που υπέστησαν πραγματική ζημιά βάσει του Ενωσιακού και Εθνικού Πλαισίου.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΜΑΞΙΜΟΣ  ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.Υπουργείο Οικονομικών-Γραφ. κ. Υπουργού
2.Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο

Αθήνα                 2013
Αριθμ. Πρωτ.: 472

Προς:
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ:  «Ζημιές από πυρκαγιά στην Π.Ε. Βοιωτίας»

ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση 4990/18-12-2013

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου 2013 στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λεβαδέων Π.Ε. Βοιωτίας αφορά σε έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων (κυρίως δασική αλλά και καλλιεργήσιμη). Ζημιές προξενήθηκαν σε αποθηκευμένα προϊόντα (άχυρο, μηδική, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι και σιτάρι), ζωικό  κεφάλαιο (αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη), φυτικό (κυρίως ελιές αλλά και αμπέλια, βερίκοκα κ.λπ.) και πάγιο κεφάλαιο (σταβλουπόστεγα, στάβλοι, υπόστεγα και αποθήκες).
Για τις ζημιές του φυτικού και παγίου κεφαλαίου καθώς και των αποθηκευμένων προϊόντων, οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενέργησαν άμεσα επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες  και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές .
Στη συνέχεια, οι ζημιές του φυτικού και παγίου κεφαλαίου καθώς και των αποθηκευμένων προϊόντων, εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων (αφορά τις πυρκαγιές του 2013). Το πρόγραμμα ήδη έχει υποβληθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να εγκριθεί από την Ε.Ε..
Σημειώνεται ότι οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, για τις οποίες διενεργήθηκαν εκτιμήσεις σε 311 αιγοπρόβατα και 22 μελισσοσμήνη, καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου. Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκαν οι σχετικές αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Κανονισμού Ζωικού Κεφαλαίου « ασφαλισμένοι θεωρούνται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και ενώσεις προσώπων τα οποία έχουν την κυριότητα και την εκμετάλλευση και έχουν υποβάλλει την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας καθώς και καταβάλει και την προβλεπόμενη ειδικά ασφαλιστική εισφορά ».
Επίσης, στο άρθρο 4 παρ. 2 του ίδιου Κανονισμού, αναφέρεται ότι « δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές του Ζωικού Κεφαλαίου, εάν δεν έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους οι προβλεπόμενες εισφορές ».






Επομένως, όσοι μελισσοκόμοι είχαν υποβάλλει την Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και κατέβαλαν την ειδική εισφορά (είτε μετρητοίς είτε με εξουσιοδότηση), ο ΕΛ.Γ.Α., όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, θα τους  καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο