Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ν. Κατσέλη: Μόνη βοήθεια των οφειλετών οι δικαστικές αποφάσεις. «Άφεση» χρέους 74% σε άνεργο

Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου*
Νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας Κρήτης απαλλάσσει τον αιτούντα οφειλέτη από το 74% των οφειλών του, ο οποίος είχε  χρέη  πάνω από 136.000 ευρώ σε 2 τράπεζες.
Ο οφειλέτης-αιτών είναι άνεργος, με δύο ανήλικα τέκνα, και περιστασιακή εργασία που του αποφέρει μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ.

Τα περιουσιακά του στοιχεία είναι το σπίτι του και μία αποθήκη.
Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας παρά την αρκετά μεγάλη οφειλή του,  ποσού  άνω των 136.000 ευρώ  αποφάσισε τα εξής :

- Ρύθμισε τα χρέη του δανειολήπτη με καταβολές  μηνιαίων δόσεων  200 ευρώ, επί πενταετία δηλαδή για  60 μήνες. Σημειώνεται δε ότι  η ρύθμιση αυτή αφορά τα καταναλωτικά του δάνεια και κάρτες και όχι το στεγαστικό δάνειο και τα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο.
 
- Εξαίρεσε από την  εκποίηση την κύρια κατοικία, συνιδιοκτησίας κατά 50% με την σύζυγο.
 Χορήγησε “περίοδο χάριτος” πενταετίας, που σημαίνει ότι για τα πρώτα 5 χρόνια οι καταβολές του θα είναι μηδενικές και μετά την πάροδο των 5 αυτών ετών, θα αρχίσει να καταβάλει τα 200 ευρώ στις τράπεζες για τα επόμενα 5 χρόνια.


- Επιβάλλει, στον δανειολήπτη για την διάσωση της κατοικίας την καταβολή μηνιαίας δόσης 129 ευρώ, για 15 χρόνια σε  180  ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά την πάροδο της πενταετίας. Η ρύθμιση αυτή αφορά στεγαστικό δάνειο με προσημείωση υποθήκης και οποιοδήποτε άλλο δάνειο που έχει προσημειωμένο ακίνητο.


- Διατάσσει την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος κυριότητας του ίδιου του δανειολήπτη για 10 χρόνια με ποσό εκμίσθωσης 250,00 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται και θα διανέμονται με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 (παρ.1 εδ.β)Ν.3869/2010

- "Κουρεύει" το χρέος  του δανειολήπτη κατά  74%


Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται δικαστήριο της χώρας να διατάζει την ενοικίαση περιουσιακού στοιχείου, να καθορίζει το μίσθωμα αλλά και την χρονική περίοδο της μίσθωσης.


Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος παρ’Εφέταις Αθηνών
Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή
Τηλ. 213-0338950,  6945-028153
e-mail: natmil@otenet.gr, www.legalaction.gr
fb: Αναστασία Μήλιου



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο