Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ενέργεια, κατασκευές, περιβάλλον και τουρισμός οι κύριοι τομείς συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ

Τι είπαν, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα του ΤΕΕ Αλέκος Φλαμπουράρης, Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Μάρδας, Γιώργος Στασινός και εκπρόσωποι των φορέων στην αναπτυξιακή ημερίδα του ΤΕΕ


Τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται από την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ σε συγκεκριμένους τεχνικούς τομείς της οικονομίας ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στην ομιλία του νωρίτερα σήμερα στην έναρξη της αναπτυξιακής ημερίδας του ΤΕΕ για την ανεξάρτητη ανάπτυξη της νοτιανατολικής Μεσογείου. Ο Γιώργος Στασινός ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στο φυσικό αέριο, μέσω των προοπτικών αγωγών μεταφοράς και σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου των νέων κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και των προοπτικών της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το έργο του διασυνδετηρίου καλωδίου Euro-Asia interconnector. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προοπτικές της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών για έργα ενεργειακής υποδομής στην περιοχή και μάλιστα έκανε συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός τριμερούς, ελληνο-κυπριακο-ισραηλινού ενεργειακού cluster, τόσο σε  ενεργειακές εταιρίες, όσο και σε «δορυφορικές» επιχειρηματικές δραστηριότητες γύρω από την ενέργεια. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές του τομέα των κατασκευών σε έργα υποδομής, σε έργα τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, για τον οποίο τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Ισραήλ, δίνοντας ως παράδειγμα τις αφαλατώσεις, αλλά και να συνεργαστούν στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης σε πολλά έργα. Ακόμη ο Γιώργος Στασινός σημείωσε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη συνεργασία των τριών χωρών σε πολιτικό επίπεδο για τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, όπου το Ισραήλ κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως, προτείνοντας συγκεκριμένα σχήματα δράσεων, μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και δράσεων των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων και των δομών υποστήριξης των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ οι τομείς αυτοί μπορούν να προσδώσουν ουσιαστικό αναπτυξιακό περιεχόμενο στην πολιτική συνεργασίας των τριών κυβερνήσεων.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, κ. Στέλιος Αχνιώτης, σημείωσε πως η ημερίδα τοποθετεί σε ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διάσταση την αναπτυξιακή διαδικασία που διανοίγεται στο επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της δημιουργικής καινοτομίας, ενώ ξεχώρισε τη σημασία του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα Τεχνικά Επιμελητήρια Ελλάδας και Κύπρου. Τόνισε μάλιστα ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στις ωφέλειες για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Ο Αντιπρόεδρος της Association of Engineers, Architects and Graduates in Technological Sciences in Israel, κ. Alec Groysman αναφέρθηκε στη συμφωνία-πλαίσιο που υφίσταται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των εναλλακτικών καυσίμων, της υδατικής διαχείρισης, της καινοτομίας κ.α.

Η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και καθηγήτρια του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία που οδήγησε στην τριμερή συνεργασία, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για συνθήκες που ωρίμασαν, ενώ ανέδειξε το ρόλο της κυβέρνησης στην προώθηση των συμφωνιών και των τεχνικών φορέων στην εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας. Τόνισε ότι το ζητούμενο της προσπάθειας αυτής είναι η ανάπτυξη να έχει προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους, τις χώρες και την περιοχή. Ακόμη η κ. Μοροπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και το ρόλο που παίζει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού. Δίνοντας έμφαση στον στόχο της αειφόρου ανάπτυξης η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ ανέλυσε το πώς θα μπορούσε στην πράξη να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία μέσα από μια πλατφόρμα επιχειρηματικής συνεργασίας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι ο τεχνικός κόσμος αποτελεί σημαντικό μοχλό για την καινοτομία, τη δίκαιη ανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε λόγο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συνεργασίες εντός και εκτός Ευρώπης, με επίκεντρο την ανάπτυξη τομέων όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η αειφόρος ανάπτυξη και ο πρωτογενής τομέας. Ο κ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε ως αξιόλογη την πρωτοβουλία των τεχνικών επιμελητήριων και φορέων των τριών χωρών για συνεργασία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προώθηση αυτής της συνεργασίας όχι μόνο για τους μηχανικούς, αλλά για όλους τους πολίτες. Η Κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, έβαλε το λιθαράκι της σε αυτήν την προσπάθεια, αναφέροντας ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή και η ισραηλινή κυβέρνηση συνέβαλαν αποφασιστικά. Ο Υπουργός Επικρατείας σημειώσε με έμφαση ότι η αειφόρος ανάπτυξη που προωθείται πρέπει να έχει έναν ουσιαστικό στόχο: την μείωση της ανεργίας. «Σε αυτήν την προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, με τη συνεργασία στην ενέργεια, την έρευνα, τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα, «πρέπει να καταφέρουμε μια νίκη, δύσκολη, αλλά ωραία»!

Η Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας , καθώς και την ανάδειξη της κοινής ταυτότητας της Μεσογείου και την ανάπτυξη τομεακών δράσεων με προοπτικές ανάπτυξης, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός.

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Μωυσής  Κωνσταντίνης ξεχώρισε τη γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων που αφορούν τα κοινά ενδιαφέροντα και κοινές δράσεις των τριών χωρών, με έμφαση στη σταθερότητα και την εμβάθυνση του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας, με ουσιαστικό αντίκτυπο στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της καινοτομίας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα και τις εξελίξεις που αφορούν τη συνεργασία Ελλάδος –Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα φυσικού αερίου, τις εν εξελίξει συζητήσεις για την δημιουργία του αγωγού Eastmed τον οποίο και χαρακτήρισε εγγύηση για την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι εν λόγω σχέσεις να εξελίσσονται καθημερινά σε στενότερες και βαθύτερες.
Ομιλητής στην ειδική θεματική ενότητα της εκδήλωσης με τίτλο: «Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα» ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος της Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Σπανός, ο οποίος και αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα act4greece, που αφορά στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων όχι με τον παραδοσιακό αλλά με έναν καινούργιο τρόπο χρηματοδότησης, το crowfunding.
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τουρισμός» μίλησε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γ. Τσακίρης, ο οποίος επεσήμανε ότι στον τομέα του τουρισμού υπάρχει λαμπρό πεδίο για συνεργασίες και ιδιαίτερα σε δύο τομείς: την ποιότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ) Κ. Ξιφαράς ήταν ομιλητής της θεματικής ενότητας «Ενέργεια», ο οποίος και τόνισε πως η Ελλάδα εξελίσσεται, από απλή χώρα κατανάλωσης, σε ένα πολλά υποσχόμενο Gas Trading Hub.
Η Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας Γ. Παπαρίδου, μιλώντας στο πλαίσιο της ενότητας «Πληροφορική» επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής στις οποίες και απασχολούνται 200 στελέχη υψηλής εκπαίδευσης.
Στη θεματική ενότητα «Κατασκευή» μίλησε ο  εκπρόσωπος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ, Γ. Ρωμοσιός, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό τομέα, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μ.  Δαχτυλίδης, που αναφέρθηκε στους πανάρχαιους και ιστορικούς δεσμούς των χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ζ. Αθουσάκης που επικεντρώθηκε στα δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες που στράφηκαν στην εξωστρέφεια μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, ο Δ. Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, αναφέρθηκε με έμφαση στην πλήρη αδράνεια στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Μιλώντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δ. Μάρδας, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Προοπτικές» δήλωσε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύνολο συνεργειών ανάμεσα σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και αντίστοιχες του Ισραήλ. Με την τριμερή συμφωνία η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών των χωρών. Τόνισε μάλιστα ότι σήμερα υπάρχει συνάντηση με φορείς του Ισραήλ και τον ερχόμενο Οκτώβριο προγραμματίζονται σχετικές συναντήσεις με κατασκευαστικές εταιρείες. Στην ίδια θεματική ενότητα μίλησαν και ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυπραίος, καθώς και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα Tammy Ben-Haim.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο