Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Θλιβεροί Έλληνες πρώτοι στις πλαστικές σακούλες

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά κατέλαβε η χώρα μας, αυτή τη φορά στην κυριολεκτρικά καταστροφική χρήση της πλαστικής σακούλας.
Έτσι, η χώρα μας κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας με βάση τα στοιχεία του 2015, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και θα καταλήξει με την κατάθεση συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/720. Tα μέχρι τώρα ευρήματα της μελέτης – που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Ινστιτούτου – είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2015 στην Ελλάδα αντιστοιχούν 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Η μέτρηση αυτή είναι κατά50% μεγαλύτερη από την δημοσιευμένη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2010, στις 242 σακούλες ανά κάτοικο, η οποία τότε κατέτασσε την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα στις 19 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε κατανάλωση, διπλάσια σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων.
Σήμερα στην Ελλάδα συνολικά χρησιμοποιούνται συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες με σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, περίπου δηλαδή33.000 τόνοι πλαστικές σακούλες με πολύ σημαντικό κόστος.
Αντίθετα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π.χ. υφασμάτινες) είναι ελάχιστες. Υπολογίζονται με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 400.000-500.000 ανά έτος, δηλαδή περίπου 0,05 σακούλες ανά κάτοικο, τη στιγμή που η Δανία, μια από τις πιο προηγμένες χώρες στη μείωση της πλαστικής σακούλας μετράει 75 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ανά κάτοικο με ευρωπαϊκό μέσο όρο τις 23.
Στη Γερμανία περίπου 260 – έως τώρα – επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί ότι θα χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες, ενώ γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης του αριθμού τους. Στην πλειονότητα των υπόλοιπων κρατών-μελών επιτρέπεται η χρήση με χρέωση που κυμαίνεται από 0,02 έως 1 ευρώ.
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται περισσότερο εμφανές όταν συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με την υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.
—Σύσκεψη για την πλαστική σακούλα
Τα στοιχεία για τη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εν εξελίξει ερευνών κρίθηκαν ως ιδιαιτέρως ανησυχητικά και συμφωνήθηκε η ανάγκη συντονισμού των δράσεων των φορέων που συμμετείχαν.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με σκοπό τον καθορισμό των παρεμβάσεων για την από κοινού εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου δράσης με την εμπλοκή όλων των φορέων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον άμεσο περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.
Αναλυτικά, στη συνάντηση μετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΑ και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, κ. Μιχάλης Μυτιληνάκης, το μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, κ. Μπάμπης Μπιλίνης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΛΚΑ, καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, ο υπεύθυνος ερευνών του ΙΕΛΚΑ, κ. Λευτέρης Κιοσές και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι αξιόλογες δράσεις κατά της πλαστικής σακούλας υλοποιούν νησιά όπως η Αλόννησος, η Σίφνος και η Σύρος, αλλά όπως φαίνεται δεν αρκούν για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνικού και περιβαλλοντικού ζητήματος.

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο