Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αμόκ τρόικας: απολύσεις κι όχι μετατάξεις στις ΔΕΚΟ - Βάζουν χέρι και στο εφάπαξ

.
Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θέτουν πλέον ανοιχτά θέμα κατάργησης ή στην καλύτερη περίπτωση δραστικής περικοπής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και αρνούνται τις μετατάξεις από ΔΕΚΟ σε Δημόσιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, όταν αυτοί μιλούν για μείωση του δημόσιου τομέα, εννοούν απολύσεις. Επίσης από τώρα γίνεται προετοιμασία του Plan B ώστε σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού, να γίνει αυτόματα περικοπή κατά 8%-10 % στους μισθούς του στενού δημόσιου τομέα στις αρχές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές του «ΘΕΜΑτος», κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματούχοι της τρόικας κύριοι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάας Ντερούζ (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είπαν ευθέως στους Ελληνες υπουργούς: «Τι σημαίνει εφάπαξ και μετατάξεις υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα; Πρώτα κάντε αναλογιστικές μελέτες και εάν τα Ταμεία αντέχουν, τότε δώστε το εφάπαξ. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε πώς θα μειώσετε το σπάταλο κράτος εάν κάνετε μετατάξεις των εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ σε άλλες υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα». Επί της ουσίας οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έβαλαν ευθέως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά τρία «καυτά» θέματα:
Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ όταν αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία. Αφού έδειξαν να αιφνιδιάζονται καθώς δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του (το ανακάλυψαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της Eurostat), είπαν στους υπουργούς ότι «δεν έχουν αντίρρηση να χορηγείται υπό προϋποθέσεις το συγκεκριμένο βοήθημα».

Αναλογιστικές μελέτες
Ομως εξήγησαν ότι «είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Εάν από τις μελέτες αυτές προκύψει ότι τα Ταμεία έχουν τα κεφάλαια να το χορηγούν, τότε μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει είτε να μειωθεί αναλογικά είτε να περικοπεί», επεσήμαναν με κατηγορηματικό τόνο οι αξιωματούχοι των δανειστών μας. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το πρόβλημα των Ταμείων είναι χρόνιο και ήδη η αναμονή του εφάπαξ υπερβαίνει σήμερα τα δύο χρόνια.
Αυτό όμως που εντυπωσίασε τους συνομιλητές τους εκτός κυβέρνησης, όπου και ανέλυσαν το όλο θέμα οι άνθρωποι της τρόικας, είναι ότι το θεώρησαν υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς κάλυψη (unfunded liability). Δηλαδή, θεωρούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν πόρους από τους εργαζομένους για τη συγκέντρωση του εφάπαξ, γεγονός που δεν είναι αλήθεια, καθώς παρακρατείται από τον μισθό τους, αλλά δυστυχώς η διαχείριση αυτού του κεφαλαίου είναι προβληματική, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε στις μετατάξεις των εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα. «Τι σημαίνει μετατάξεις;» αναρωτήθηκαν οι τρεις αξιωματούχοι. «Με αυτόν τον τρόπο δεν μειώνονται οι δαπάνες του Προϋπολογισμού. Οσοι φύγουν από τις ΔΕΚΟ ή θα πρέπει να απολυθούν ή να αποχωρήσουν με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», εξήγησαν κατηγορηματικά οι κύριοι Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ.
Καλοκαίρι
Επιπρόσθετα, οι αξιωματούχοι της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν με τον Ελληνα υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξήγησαν την ανάγκη η κυβέρνηση να ετοιμάσει από τώρα αντίμετρα, τα οποία θα ληφθούν στην περίπτωση που έως το καλοκαίρι του 2011 θα βρεθεί εκτός στόχων ο νέος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Μία από τις προτάσεις που έγιναν στον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να σχεδιαστούν επί χάρτου επιπλέον περικοπές στις αποδοχές (επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα, θέρους) των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Αυτό όμως προς το παρόν δεν υιοθετήθηκε, καθώς η δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι το 2011 δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή μισθών και συντάξεων. Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία του φιλόδοξου Προϋπολογισμού, ούτε να προβλέψει το διεθνές περιβάλλον και τις ραγδαίες εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

-50% οι μισθοί σε όλες τις ΔΕΚΟ
Δραματικές μειώσεις που αγγίζουν ακόμα και το 62% στους μισθούς των 23.000 εργαζομένων που εργάζονται σε 50 ζημιογόνες και κερδοφόρες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός του 2011 για όσους υπαλλήλους δεν μεταταγούν ή δεν αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο ή συνταξιοδότηση. Και όλα αυτά μόλις σε μία διετία.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού, από 4.140 ευρώ ανά μήνα (ή 58.000 ευρώ κατ’ έτος) που ήταν το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στις ΔΕΚΟ το 2009 -μαζί με τα επιδόματα και τις εργοδοτικές εισφορές- θα μειωθεί το επόμενο έτος στα 2.614 ευρώ (36.600 ευρώ κατ’ έτος). Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα λαμβάνει κάθε μήνα καθαρά περίπου 1.600 - 1.700 ευρώ από 2.700 - 2.800 «που έβαζε στην τσέπη του» μόλις 12 μήνες πριν.
Τι θα κοπεί και από πού
Η κυβέρνηση προχωρεί σε μεγάλες περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων, με δεδομένο ότι το κονδύλι των μισθών στις ΔΕΚΟ θα είναι μειωμένο κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Θα φτάσει δηλαδή στα 833 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010 (μεσοσταθμική μείωση 25%) και 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Το μεγαλύτερο πλήγμα επέρχεται για τους εργαζόμενους στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, καθώς η συνολική μισθολογική δαπάνη από 44.400 ευρώ που ήταν το 2009 ανά εργαζόμενο θα υποχωρήσει στα 17.000 ευρώ το 2011 (μείωση 61,7%).
Στο μισό οι αποδοχές και στις κερδοφόρες
n Κοινωνία της Πληροφορίας. Από 106.000 ευρώ ανά εργαζόμενο το 2009 η μέση μισθολογική δαπάνη υποχωρεί στα 45.600 (-57%) το 2011. Στο α’ εξάμηνο του έτους η εταιρεία είχε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ.
n ΤΕΟ (Ταμείο Οδοποιίας). Από 70.500 οι ετήσιες αποδοχές θα υποχωρήσουν στις 35.200 το 2011 (-50%). Η εταιρεία είχε κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2010 3,1 εκατ. ευρώ
n ΟΑΣΑ. Από τις 50.000 ευρώ που ήταν οι ετήσιες αποδοχές το 2009 μειώνονται στις 26.800 για το 2011 (-46,4%). Η εταιρεία στο α’ εξάμηνο είχε ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 2,6 δισ. ευρώ.
n ΟΔΙΕ (ιπποδρομίες). Το 2009 δαπανούσε για κάθε εργαζόμενο 81.300 ευρώ. Το 2011 η δαπάνη θα υποχωρήσει στα 48.000 ευρώ. Η εταιρεία είχε ζημιές στο α’ εξάμηνο του 2010 πάνω από 11 εκατ. ευρώ.
n ΕΘΕΛ. Κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων το 2009 κόστιζε 49.000 ευρώ. Το 2011 θα κοστίζει 34.150 (-30%). Η εταιρεία είχε ζημιές 67 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο).
n ΗΣΑΠ. Στον Ηλεκτρικό ο κάθε εργαζόμενος κόστιζε πριν από δύο χρόνια 76.250 κατ’ έτος. Από του χρόνου η δαπάνη αυτή περιορίζεται στα 54.600 ευρώ (-28%). Οι ζημιές στο α’ εξάμηνο άγγιξαν τα 21 εκατ. ευρώ.
Το 2009 το κράτος για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ δαπάνησε 574 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους, ενώ ο συνολικός δανεισμός τους ανέρχεται σήμερα στα 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα, έξι από αυτές (ΕΑΣ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, Κοινωνία της Πληροφορίας και Ιππόδρομος) έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις αυτές ή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή το κράτος που είναι ο μοναδικός μέτοχος να προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι αδύνατον.
http://e-parembasis.blogspot.com/2010/11/blog-post_9958.html


RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο