Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χριστούγεννα εναντίον κρίσης


Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν, κάτι ακολουθώντας τη μόδα του εξωτερικού, κάτι με τη συνδρομή του χειμωνιάτικου καιρού, η οσμή των Χριστουγέννων ήταν έντονη από τις πρώτες κιόλας μέρες του Νοεμβρίου, όταν καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών -στη συγκεκριμένη περίπτωση, Χριστουγεννιάτικων- είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Φέτος, με τη βαρυθυμία από την οικονομική κρίση, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την παρατεταμένη καλοκαιρία, χρειάστηκε να φτάσουν μέσα Νοέμβρη για να αρχίσουν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, μπας και φτιάξει η διάθεση των καταναλωτών, «στρώσει» και η ψυχολογία της αγοράς.

«Με όλα αυτά που γίνονται και ακούμε ότι πρόκειται να γίνουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ψυχολογία είναι χάλια. Ανοίξαμε όσο πιο νωρίς μπορούσαμε για να φτιάξουμε τη διάθεση του κόσμου. Οι πελάτες έρχονται στο στολισμένο μαγαζί με τα παιδάκια τους και αλλάζει η διάθεσή τους. Και μόνο που θα μπει κάποιος στο κατάστημα, αισθάνεται καλύτερα. Έτσι, μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, σπάει την δυσάρεστη ρουτίνα της καθημερινότητας και αγοράζει και κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Λουκής, ιδιοκτήτης καταστήματος χριστουγεννιάτικων ειδών στον Χολαργό και προσθέτει: «Οι άνθρωποι είναι πολύ στριμωγμένοι οικονομικά. Αν και είναι νωρίς για τα Χριστούγεννα, κινούνται πολύ πιο δυστακτικά από άλλες άλλες χρονιές».
Προσπαθώντας να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να ανταποκριθούν στις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εποχικών ειδών έριξαν σημαντικά τις τιμές σε σχέση με πέρσι, ενώ ποιοτικά, τα προϊόντα είναι ίδια και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα, όπως λένε. «Αν και έχουν αυξηθεί τα κόστη αγοράς και εισαγωγής και έχει ανέβει o ΦΠΑ, οι τιμές είναι καλύτερες από πέρσι, γιατί έχουμε απορροφήσει εμείς τις αυξήσεις. Παράλληλα, οι ποιότητα παραμένει υψηλή και σε κάποια είδη ακόμη υψηλότερη», λέει ο κ. Λουκής και καταλήγει ευχόμενος σε όλους «καλά Χριστούγεννα».
Ενδεικτικά, το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, ύψους 1.80, ξεκινά από τα 15 ευρώ και φθάνει έως και τα 70, ανάλογα με την ποιότητα. Οι μπάλες κοστίζουν από 30 λεπτά, όσο και τα στολίδια, ενώ τα 100 λαμπάκια διατίθενται στα 3 ευρώ. Συνολικά το κόστος για την αγορά και τον στολισμό ενός δέντρου, φέτος υπολογίζεται στα 35 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 10% σε σχέση με πέρσι.
Ένα άρθρο από polispress
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο