Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Aνακοίνωση εργαζομένων κατά της στάσης της ΜΟΡΝΟΣ.Α.Ε


Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη στάση της ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. που επικαλούμενη ότι δεν υφίσταται πλέον επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. με αναγκαστική ισχύ, διότι παρήλθε το 6μηνο από την ημέρα επίδοσης της καταγγελίας της προηγούμενης, αρνείται να υπογράψει νέα επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. για το έτος 2010, απαιτώντας εκβιαστικά την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η ανωτέρω στάση της ΜΟΡΝΟΣ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι συνέχεια της νέας στρατηγικής, που εδώ και κάμποσο καιρό υλοποιεί ο όμιλος Φιλίππου. Είναι συνέχεια των απολύσεων στη ΦΑΓΕ, την ΕΒΓΑ, την ELBISCO, του ξεπουλήματος της ΕΒΓΑ.
Επιχειρούν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Να απαλλαγούν από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα.

Στόχος τους είναι να μειώσουν ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Να επιβάλλουν εν τοις πράγμασι συνθήκες και όρους δουλείας.
Αέρα στα πανιά τη εργοδοσίας δίνει η κυβερνητική πολιτική, καθώς και με την επικείμενη Υπουργική Απόφαση ή Νόμο του Υπουργείου Εργασίας, θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. έναντι των κλαδικών και της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, ακόμα και στην περίπτωση που αυτές εμπεριέχουν χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους.
Ουσιαστικά δηλαδή κατάργηση των Σ.Σ.Ε.
Οι ανωτέρω επιδιώξεις των βιομηχάνων όπως και άλλες, αποτελούν μονόδρομο για τη διασφάλιση τη κερδοφορίας τους, που εκ των πραγμάτων καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Όσον αφορά δε, την επίκληση της ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. σε σχετική ανακοίνωση της «περί προσπάθειας διασφάλισης των θέσεων εργασίας και ότι η προσπάθεια για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη» αξία έχει να αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:
Η ΦΑΓΕ το 2009 κατέγραψε κέρδη 10.8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει πάνω από 110 απολύσεις.
Η Μόρνος Α.Ε. την περίοδο 2000 – 2007 κατέγραψε κέρδη 17.845.099 ευρώ. Αυτά πήγαν στις τσέπες του βιομήχανου, των μετόχων και των μεγαλοστελεχών. Οι εργαζόμενοι παρήγαγαν αυτόν τον τεράστιο πλούτο και είναι οι μόνοι που δεν εισέπραξαν τίποτα από αυτόν. Αντίθετα βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης υπερσυσσώρευσης – υπερπαραγωγής που προκάλεσε η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Το 2003 στη Μόρνος εργάζονταν 710 εργαζόμενοι. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 410.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν καμία θυσία για τα κέρδη του βιομήχανου. Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά τους. Να υπερασπιστούν τις Σ.Σ.Ε. Να παλέψουν για ικανοποιητικές Σ.Σ.Ε. που να ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών τους.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τους εργαζόμενους είναι η ταξική συσπείρωση και δράση εναντίωσης στην πολιτική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τους στηρίζουν. Να πληρώσουν την κρίση οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ωφελήθηκαν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτοί δημιούργησαν την κρίση.
Συμπόρευση με το ΠΑΜΕ για να εμποδίσουμε τα χειρότερα. Για την οργάνωση τη αντεπίθεσης, για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – Ο.Ε.Χ.Β.Ε.

(Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο