Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το γήπεδο της ειρήνης φλέγεται -Η απειλή σε Βόρεια και Νότια Κορέα καταργεί έναν σύμμαχο




Στα πρόθυρα πολέμου οδηγούν οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ- Νότιας Κορέας την περιοχή, προειδοποίησε χθες η Βόρεια Κορέα, η οποία παράλληλα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα. Στο παιχνίδι μπήκε και το Πεκίνο, το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στα γυμνάσια. Κρίμα δηλαδή το γήπεδο γκολφ, αξίας 74 εκατ.δολαρίων, που κατασκευάστηκε κοντά στην ουδέτερη ζώνη ως σύμβολο ειρήνης...



«Στο χείλος του πολέμου βρίσκεται η Κορεατική Χερσόνησος λόγω των απερίσκεπτων σχεδίων εκείνων των στοιχείων που είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θέλουν να διεξαγάγουν και πάλι ασκήσεις με στόχο εμάς», αναφέρει χθεσινό τηλεγράφημα του Βορειοκορεατικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την ώρα που δυνάμεις των ΗΠΑ- μεταξύ των οποίων και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον»- και της Νότιας Κορέας αρχίζουν αύριο μεγάλα ναυτικά γυμνάσια που θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη. Την έντονη δυσαρέσκειά του για τα γυμνάσια εξέφρασε και το Πεκίνο. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μη εγκεκριμένη στρατιωτική δράση στο εσωτερικό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.





Νέος πανικός. Στη Σεούλ επικράτησε πανικός το βράδυ της Πέμπτης όταν η τηλεόραση ανέφερε ότι ακούστηκαν πυρά κοντά στο νησί Γεονπιεόνγκ, που είχε βομβαρδιστεί από τις βορειοκορεατικές δυνάμεις και είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα, ενώ είχαν καταστραφεί πολλά σπίτια. Εντρομοι οι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν στα καταφύγια, όπως όμως έγινε γνωστό, οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιούσαν ασκήσεις κοντά στις ακτές τους.





Ολα αυτά, βέβαια, προκαλούν μεγάλες ανησυχίες στις αγορές τις οποίες θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο που αναμένεται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Το Πεκίνο που είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και χθες εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης εξέφρασε δυσφορία για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφορά κυρίως την έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου τόσο κοντά στις κινεζικές ακτές.





Ειρωνεία. Καθώς αυτή η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι η πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, οι αναλυτές αναφέρονται με ειρωνεία σε ένα πανάκριβο πρότζεκτ που κατασκευάστηκε ως σύμβολο της υποτιθέμενης εποχής της προσέγγισης Βόρειας και Νότιας Κορέας. Ενα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών στη Βόρεια Κορέα πολύ κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, οικοδομήθηκε πριν από δύο χρόνια και στην αρχή προσείλκυσε πολλούς επισκέπτες από τη Νότια Κορέα. Τώρα όμως μένει άδειο, σύμβολο μιας ταραγμένης σχέσης μεταξύ Βορρά και Νότου που τις τελευταίες ημέρες επιδεινώνεται διαρκώς. Βέβαια, η ένταση άρχισε το καλοκαίρι όταν ο 53χρονος Παρκ Ουάνγκ-Τζα, ένας από τους 200.000 Νοτιοκορεάτες που περνούσαν εκεί τις διακοπές τους σκοτώθηκε από βορειοκορεάτη στρατιώτη, σε ένα επεισόδιο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.





Τώρα η κατάσταση είναι κρίσιμη και πολλοί φοβούνται ότι μια αψυχολόγητη ενέργεια και από τις δύο πλευρές μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, ειδικά καθώς εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η Κίνα. Μάλιστα χθες, εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Νοτιοκορεάτες ο στρατηγός Ουόλτερ Σαρπ, στρατιωτικός διοικητής των 28.000 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, επισκέφθηκε το νησί Γεονπιεόνγκ και τις γειτονιές που δέχθηκαν τα πιο βαριά πλήγματα από τον βορειοκορεατικό βομβαρδισμό.





Ντυμένος με στολή εκστρατείας περπάτησε ανάμεσα στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων και δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί καθαρή παραβίαση της συνθήκης που υπογράφτηκε το 1953 μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας.



Δημοσιεύτηκε απο την εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ
 
 
http://www.ramnousia.com/2010/11/blog-post_7829.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο