Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΆΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ

Καμία θυσία για τα κέρδη των εφοπλιστών





Από τη χθεσινή κινητοποίηση



Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι οι σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) μετά τη χτεσινή τους κινητοποίηση στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Στο πλευρό τους ήταν εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ, του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Αιχμή της κινητοποίησης ήταν τα προβλήματα στην πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών ΑΕΝ, η μη έναρξη των μαθημάτων για τους Α' Μηχανικούς στο ΚΕΣΕΝ, αλλά και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, που είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιναυτεργατικής πολιτικής.



Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το Β' εκπαιδευτικό ταξίδι (που έπρεπε να είχε ξεκινήσει για τους σπουδαστές από τον Ιούνιο) δεν το έχουν πραγματοποιήσει ακόμα 94 πλοίαρχοι και Μηχανικοί, ενώ υπάρχουν σπουδαστές που δεν έχουν ακόμα πραγματοποιήσει το Α' ταξίδι! Κι αυτό, γιατί οι εφοπλιστές για να εξασφαλίσουν τη ναυτολόγηση των σπουδαστών, αξιώνουν να επιδοτούνται για το σύνολο των εκπαιδευτικών ταξιδιών.



Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τις γυναίκες σπουδάστριες των ΑΕΝ, που επειδή αύριο ως εργαζόμενες θα έχουν περισσότερα δικαιώματα (π.χ. άδειες) και θα κοστίζουν περισσότερο, οι εφοπλιστές δεν τις βάζουν καν στα εκπαιδευτικά ταξίδια και στην ουσία τις πετάνε έξω από τις σχολές, αφού τα ταξίδια είναι υποχρεωτικά για την απόκτηση πτυχίου.



«Αν μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη δεν μπαρκάρω με διαγράφουν από τη σχολή», τονίζει αγανακτισμένη μια σπουδάστρια που ήρθε από ΑΕΝ της επαρχίας για την κινητοποίηση.




Μαζί της άλλα τρία κορίτσια με το ίδιο πρόβλημα. «Ηδη οι γυναίκες είμαστε ανεπιθύμητες στα καράβια γιατί αποτελούμε "ακριβό εμπόρευμα"! Οταν όμως το υπουργείο έβγαζε τη διαφήμιση ότι στις ΑΕΝ θα έχουμε σίγουρο μέλλον και πολλά λεφτά δεν μας είπε τι μας περίμενε. Πετύχαμε στη σχολή και σε ένα χρόνο, όχι εργασιακό μέλλον δεν βλέπουμε αλλά... μόνο διαγραφή από τη σχολή, αν μόνες μας δε βρούμε εκπαιδευτικό ταξίδι».



«Χαμένες σπουδές, χαμένα χρόνια, χαμένα λεφτά για τους γονείς μας που μας συντηρούν μακριά από το σπίτι μας» συμπληρώνει μια άλλη σπουδάστρια, τονίζοντας πως «είμαστε ξαφνικά στον αέρα και όλα τα τραβάμε για να βγάλουν κι άλλα φράγκα οι εφοπλιστές. Αυτό δεν θα περάσει. Με τα ίδια κριτήρια περάσαμε στις εξετάσεις και είμαστε το ίδιο ικανές. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους».



«Η κόρη μου καθημερινά πληρώνει διόδια για να πάει στη σχολή της. Μη βρίσκοντας ταξίδι όμως, ούτε σπουδάζει ούτε μπορεί να εργαστεί», μας λέει ένας γονιός που παρευρίσκεται στην κινητοποίηση. «Το υπουργείο, ενώ υποχρεούται να φροντίζει, αδιαφορεί για τα παιδιά μας και μας λένε να ψάξουμε μόνοι μας», προσθέτει.



Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ, η Συντονιστική Επιτροπή Β' Μηχανικών ΚΕΣΕΝ, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους σπουδαστές «να δυναμώσουμε την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών σε κάθε ΑΕΝ με συντονισμό και κοινή δράση με τις ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΑΜΕ - ΜΑΣ, να συγκρουστούμε με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής».



Σε νέα συνεδρίασή της, η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.



http://kapetanisses.blogspot.com/2010/10/blog-post_6246.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο