Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η απογραφή του 2011 και οι βουλευτικές έδρες στη Βοιωτία

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου Εκδότης περιδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/Διευθυντής RADIOViotiaBusiness

Καθώς προβάλλει πολύ πιθανό στον ορίζοντα το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών ανακατατάξεις και περιπλοκές προκύπτουν όχι μόνο από πολιτικής αλλά και από νομικής πλευράς σχετικά με τον νέο πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι εφόσον διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης και με βάση το νόμιμο πληθυσμό που προκύπτει από την τελευταία απογραφή.
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου διεξήχθησαν με βάση την απογραφή του 2001 λόγω καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκείνης του 2011, παρότι το θέμα είχε επισημανθεί και είχε αναδειχθεί από πολλές πλευρές. Ομως οι νέες εκλογές του Ιουνίου...
 και για την ακρίβεια οι επόμενες εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν πρέπει να γίνουν με τα δεδομένα της απογραφής του 2011 καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρας διεξαγωγής της απογραφής –που στην περίπτωσή μας συμπληρώνεται στις 27 Μαΐου 2012- τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα.

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος γράφει σχετικά: «Σε περίπτωση νέων εκλογών αυτές θα είναι χωρίς σταυρό προτίμησης, δηλαδή με λίστα, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία. Θα γίνουν επίσης οπωσδήποτε με την τελευταία απογραφή με βάση το Σύνταγμα. Οφείλεται σε ολιγωρία της υπηρεσίας ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 μέχρι σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη και οι εκλογές που πέρασαν θα έπρεπε να γίνουν με βάση την τελευταία απογραφή, αν η υπηρεσία τα είχε δημοσιεύσει εγκαίρως. Όπως και να έχει το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρας διεξαγωγής της απογραφής τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα. Η διενέργεια νέων εκλογών με βάση την τελευταία απογραφή θα αλλάξει όλη την γεωγραφία των εκλογών, όσον αφορά την κατανομή των εδρών και τις εκλογικές περιφέρειες». Για το πλήρες άρθρο κάντε κλικ εδώ.

Διαφορετική είναι η άποψη του Καθηγητή κ. Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος δέχεται ενδεχόμενο διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών βάσει της απογραφής του 2001 λόγω μη έκδοσης του απαραίτητου Π.Δ. Δείτε τι υποστηρίζει ο κ. Μανιτάκης.

«Κατ’ αρχάς οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης, αυτό είναι σαφές από την εκλογική νομοθεσία. Όσον αφορά την τελευταία απογραφή, νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα. Αν είχαν δημοσιευθεί θα έπρεπε να γίνει ανακατανομή των εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα προεδρικό διάταγμα. Αν οι εκλογές γίνουν άμεσα και διαλυθεί η Βουλή για παράδειγμα την επόμενη Πέμπτη, δεν θα έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, άρα θα γίνουν εκλογές βάσει της απογραφής του 2001» Εδώ .

Πάντως το άρθρο 54 του Συντάγματος είναι απολύτως σαφές: "Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της".».

Το ζήτημα της απογραφής του 2011 αναδεικνύεται μείζον πολιτικά και νομικά και φαίνεται να πλήττει τη Βοιωτία που θα εκπροσωπείται πιθανόν με 3 βουλευτές στη Βουλή από τις επόμενες εκλογές και στο εξής. Πράγματι σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών στη νέα -βάσει της απογραφής 2011- Βουλή η Α΄ Αθήνας θα εκπροσωπείται από 15 βουλευτές έναντι 17 μέχρι σήμερα δηλαδή θα χάσει 2 έδρες, η Β΄ Αθήνας θα κερδίσει 2, όπως πιθανώς και η Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ θεωρείται ότι 3 έδρες θα κερδίσει και το Υπόλοιπο Αττικής. Οι νομοί που κινδυνεύουν να εκπροσωπούνται με έναν βουλευτή λιγότερο είναι η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος.
Είναι φανερό ότι στη Βοιωτία και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η απώλεια της μιας βουλευτικής έδρας λόγω της απογραφής του 2011 προκαλείται τεκτονικός σεισμός στην πολιτική γεωγραφία του νομού όπου υπήρχε οιονεί ισορροπία των παλαιών επαρχιών, στους σχεδιασμούς των κομμάτων αλλά και στις φιλοδοξίες των υποψηφίων.
Σε όλες τις περιπτώσεις η υπόθεση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς η Βοιωτία εκτός από ζήτημα με την ποιότητα των εκπροσώπων της -που σχεδόν πάντα υπήρχε τα τελευταία χρόνια- θα έχει από εδώ στο εξής να αντιμετωπίσει και το θέμα της ποσότητας των βουλευτών...


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο