Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Και τώρα κυρία Μέρκελ;

Πλήθος τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, την ήττα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εκλογές στην ευρωζώνη.
«Τι θα γίνει αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα ή απορρίψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung; Όσο και αν επιμένει η Κομισιόν ότι…
η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει να συμφωνηθέντα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να παρεκκλίνει της μέχρι σήμερα πορείας τότε θα υπάρξουν επιπλοκές. Η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί με τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην ευρωζώνη να επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο. Μακάρι να σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της σύνεσης, η οποία να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στην πατρίδα και τους εταίρους. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείονται βέβαια επαναληπτικές εκλογές. Το κλίμα ανασφάλειας παραμένει».

Δεν υπάρχει παράδοση συνεργασίας και συμβιβασμού
«Πολλοί οργισμένοι Έλληνες έδειξαν να ικανοποιούνται από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει ούτε σεντ από τα χρέη, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Το ποιος όμως θα πληρώσει τις συντάξεις τους, θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα κρατήσει εν ζωή νοσοκομεία και σχολεία τη μέρα που θα σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, δεν το αποκαλύπτει ο κύριος Τσίπρας. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η υπό διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων. Θα καταφέρει να ξεπεράσει παλιά ένστικτα; Μια πρώτη ευκαιρία θα έχουν οι Έλληνες πολιτικοί τις επόμενες μέρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα πιέζει προς τον συνασπισμό, τη συνεργασία και τον συμβιβασμό, στα οποία δεν υπάρχει παράδοση στην Ελλάδα. Ήρθε ωστόσο ο καιρός να δημιουργηθεί μια τέτοια παράδοση. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με τα χειρότερα: συγκρούσεις στους δρόμους, χρεοκοπία και η κατρακύλα στην καταστροφή. Δυστυχώς πια τίποτα δεν αποκλείεται».
Οι συνέπειες της ελεύθερης εκλογής
«Και τώρα κυρία Μέρκελ»; επιγράφεται άρθρο της εφημερίδαςBild για το τι μέλει γενέσθαι μετά τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε – και ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη. Σε μια δημοκρατία κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Και κανένας δεν θα αρνηθεί στους Έλληνες αυτό το δικαίωμα. Όμως μια ελεύθερη επιλογή μπορεί να έχει και συνέπειες. Για αυτό και επιτρέπεται η ερώτηση: Γνωρίζουν οι Έλληνες, γνωρίζουν τα κόμματα τι ρισκάρουν; Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα σχέδιο β΄: Πώς μπορεί η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται χωρίς την Ελλάδα;
Χωρίς Deus ex Machina
«Τέλος εποχής» επιγράφεται σχόλιο της Neue Zürcher Zeitungγια τις ελληνικές εκλογές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι μόνο επειδή το ζητούν οι Βρυξέλλες. Χωρίς ένα αποτελεσματικό κράτος δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Οι πολιτικοί, είτε τάσσονται υπέρ της λιτότητας, είτε όχι, στερούνται σχεδίων ή οραμάτων που θα σταματούσαν την παρακμή και θα ανανέωναν το δημόσιο. Μόνο με τον εθνικισμό η χώρα δεν προχωρά. Δεν υπάρχει από μηχανής Θεός που εμφανίζεται από το πουθενά, αλλάζει την πορεία του τόπου και επιστρέφει γρήγορα και ανώδυνα τη χώρα στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης. Ακόμα και οι ελπίδες πολλών Ελλήνων σε μια νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, δεν αλλάζουν τίποτα στο γεγονός αυτό.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw.de


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο