Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΚΑΤΑΦΥΓΗ



Κείμενο- φώτο : Κώστας Λαδάς

Από το ιστολόγιο του επαγγελματία αυτοδύτη
Κώστα Λαδά: The Silent Underwater World


Ξεχασμένη από καιρό μας δείχνει τον σωστό δρόμο για τον
σιωπηλό κόσμο του βυθού.
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Συνέχεια της παραλιακής λεωφόρου Σουνίου και ακολουθώντας την ακτογραμμή με τους πολυάριθμους μικρούς κόλπους, αμέσως μετά το Θυμάρι, συναντάμε τον αμφιθεατρικά κτισμένο οικισμό Καταφυγή.

Δυο μικρές παραλίες προστατευμένες από Ανατολικούς, Βόρειους και Δυτικούς ανέμους, που χωρίζονται από ένα λόφο ο οποίος φιλοξενεί στην κορυφή του ένα γραφικότατο εκκλησάκι.

Όρμος Καταφυγή
ΦΩΤΟ: palaiaphokaia.gr
Σημεία πρόσβασης και στις δυο αυτές παραλίες πολύ εύκολα, με αμμουδιά και χοντρό βότσαλο, με σημεία εισόδου στο νερό που δεν δυσκολεύουν καθόλου τους αυτοδύτες αλλά και την παρέα που πιθανόν θα τους συνοδεύει και θα θέλει να περάσει ευχάριστα, απολαμβάνοντας το κολύμπι της.

Μετά από κολύμπι στην επιφάνεια περίπου 50 μέτρων ,ώστε να περάσουμε το σημείο με την ρηχή ενιαία πλάκα, ξεκινάμε την κατάδυση από την δεξιά πλευρά του πρώτου κόλπου φτάνοντας αρχικά στα επτά μέτρα και έχοντας μπροστά μας αμμώδη βυθό με διάσπαρτα λιβάδια ποσειδωνίας .

Χταπόδι σε θέση μάχης!
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Κύριο χαρακτηριστικό σημείο της αρχής της υποβρύχιας πορείας μας, μια τεράστια σιδερένια άγκυρα που χρησιμοποιείται πιθανόν για ρεμέντζο .Με πορεία καθαρά Νοτιοδυτική και μέσα από ένα πέρασμα δυο μεγάλων μονόπετρων, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το βαθύ κομμάτι  φτάνοντας τα δεκαοκτώ μέτρα. Κάθε τρύπα στα μονόπετρα κρύβει και από μια έκπληξη. Με το άναμμα του φακού ,ανεμώνες που λικνίζονται στο ρεύμα ,κατακόκκινα σφουγγάρια ,αρκετές σμέρνες ,χταπόδια που άλλοτε είναι κρυμμένα στα πολλά θαλάμια της περιοχής και άλλοτε απλωμένα στην άμμο και στα περάσματα ανάμεσα από τις φυκιάδες.

Υπέροχα σχήματα και χρώματα κρύβουν οι κοιλότητες των βράχων.
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Διάσπαρτοι αμμόλοφοι κάνουν το τοπίο να αλλάζει διαρκώς μορφή με τον κάθε έναν από αυτούς να φιλοξενεί σχεδόν πάντα στην κορυφή του κάποια σκορπίνα αρκετά μεγάλων διαστάσεων και πρόθυμη να ανταποκριθεί σε κάθε μας προσπάθεια για φωτογράφηση.

Σε απόσταση αναπνοής σε αφήνει να την πλησιάσεις , σκορπίνα (Scorpaena scrofa)
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Με κατεύθυνση πλέον Νότια - Νοτιοανατολικά και κάνοντας ένα ημικύκλιο συναντάμε έναν φυσικό λαβύρινθο από λωρίδες άμμου ανάμεσα στα λιβάδια ποσειδωνίας .

Μια περίεργη παρέα , σπάρος και μπαρμπούνι
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Σε κάθε διάδρομο με άμμο, θα συναντάμε κοπάδια από μουρμούρες , μπαρμπούνια καθώς και πίνες κρυμμένες στα όρια της αμμουδιάς. Αλλαγή κατεύθυνσης ,με Βόρεια πλέον πορεία προς την ξηρά , έχοντας καλύψει το ημικύκλιο θα συναντήσουμε την άλλη πλευρά του μεγάλου βράχου .

Εντυπωσιακά σφουγγάρια
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Σφουγγάρια που μοιάζουν με πούρα γίνονται κατακίτρινα σε κάθε άναμμα του φακού μας και οι τρύπες στον μεγάλο βράχο αρχίζουν να δείχνουν τους περίεργους και χρωματιστούς τους κατοίκους .Λίγο πριν την έξοδο μας, αξίζει να δώσουμε προσοχή στην μικρή σπηλιά που φιλοξενεί ένα πολύ ρηχό ναυάγιο ,μια πλαστική σπασμένη βάρκα, αποτέλεσμα μιας χειμωνιάτικης καταιγίδας .

Μαύροι σπόγγοι σε λιβάδια ποσειδώνιας
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Το φως που περνάει από το ανοικτό ταβάνι της σπηλιάς σίγουρα θα μας κρατήσει αρκετή ώρα να θαυμάσουμε το παιχνίδι του αλλά και να απολαύσουμε τον μόνιμο κάτοικο της μια υπέροχη σμέρνα .

Αμμώδη περάσματα ανάμεσα στα λιβάδια ποσειδώνιας
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com

Ώρα για επιφάνεια λοιπόν και ευκαιρία να απολαύσουμε την όμορφη παραλία του κόλπου, αλλά και να διηγηθούμε στην παρέα μας για τις τόσο όμορφες εικόνες που αποκομίσαμε από μια χαλαρή και ρηχή κατάδυση!

Κρυμένος στις πιο βαθειες σχισμές των βράχων ο σαλούβαρδος (Phycis blennoides)
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ kostasladas.blogspot.com


Το Περί Αλός προτείνει:

Επίσκεψη σε μερικά ιστολόγια αυτοδυτών με υπέροχες φωτογραφίες, άρθρα και βίντεο από ενάλιες έρευνες.

The Silent Underwater World. Πιέσατε ΕΔΩ

ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ. Πιέσατε ΕΔΩ
Sea Wrecks. Πιέσατε ΕΔΩ
Underwater Filming and Research UFR TEAM. Πιέσατε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο