Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στη Θήβα

Στα βάθη της μυκηναϊκής πόλης

Ξεκίνησαν οι πολυσυζητημένες ανασκαφές που αναμένεται να ρίξουν φως στην ιστορία μιας από τις περισσότερο υποσχόμενες μυκηναϊκές θέσεις της Ελλάδας, τη Θήβα. Με αφετηρία την περιοχή δίπλα στην γέφυρα της οδού Αντιγόνης, στην καρδιά της πόλης της Θήβας, οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον πρώην Έφορο Αρχαιοτήτων της περιοχής δρα Βασίλη Αραβαντινό, στοχέυουν να αποκαλύψουν ενδείξεις που θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του μεγάλου ανακτόρου – διοικητικού και συνάμα οικονομικού κέντρου της πόλης κατά τη μυκηναϊκή περίοδο.


Γιατί κάτω από τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα και τα κτίρια της σημερινής βοιωτικής πόλης, βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός από τα πιο ακμάζοντα μυκηναϊκά κέντρα, η δόξα του οποίου ενέπνευσε την αρχαία ελληνική μυθολογία. Και αν η ύπαρξη του Κάδμου, της Αντιγόνης ή και του Ηρακλή – προσώπων που συνδέονται με τη Θήβα – δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, η ακμή της ίδιας της Θήβας πιστοποιείται από πινακίδες Γραμμικής Β, πολυτελή αντικείμενα εισαγωγής κ.α.

Άλλωστε, οι ανασκαφές του Α. Κεραμόπουλου (ή Κεραμόπουλλου), στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έφεραν στο φως τοιχογραφίες, στη δεκαετία του 1960 έγινε η ανοικοδόμηση στο οικόπεδο «Τζώρτζη» όπου βρέθηκε η γωνία του κυρίως μυκηναϊκού ανακτόρου ενώ σε μια άλλη μικρή γωνία αποκαλύφθηκαν αντικείμενα από χρυσό, ελεφαντόδοντο και ημιπολύτιμους λίθους, βαβυλωνιακούς σφραγιδοκυλίνδρους. Στο σημείο αυτό, που θα γινόταν γνωστό ως «δωμάτιο του θησαυρού», σίγουρα κάτι έτρεχε… Τις χρονιές 1997, 1998 και 2005, τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν καθώς σε μια επισκευή δρόμου η ομάδα του δρα Αραβαντινού αποκάλυψε δείγματα Γραμμικής Β.

Από εκεί, οι ερευνητές ξετυλίγουν τον μίτο της Αριάδνης που ίσως οδηγήσει σε νέα στοιχεία. «Αν και βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, αποφασίσαμε ότι η επιστήμη δεν πρέπει να πάει διακοπές και να σχολάσει αλλά έχοντας πλέον απαλλαγεί από τα διοικητικά και υπηρεσιακά μου καθήκοντα, είπα να κάνω μια επιστημονική ανασκαφή με όλες τις σύγχρονες μεθόδους των καιρών μας , σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα [...] και την τοπική Εφορεία των Αρχαιοτήτων και την υποστήριξη της σημερινής εφόρου Α. Χαραμή, αρχίζοντας το έργο», αναφέρει ο κ. Αραβαντινός, υπογραμμίζοντας ότι για την ανασκαφή υπάρχουν δωρεές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχουν κρατικά κονδύλια.

Σήμερα τα συνεργεία σκάβουν εντός του ανατολικού «κήπου» του ανακτόρου, δηλαδή της γωνίας του «δωματίου του θησαυρού», με τον κ. Αραβαντινό να γνωρίζει ότι βρίσκεται ήδη μέσα στο μυκηναϊκό κτίσμα του 1300 – 1200 π.Χ. Είχε προηγηθεί το δαπανηρότατο έργο των αποχωματώσεων ενώ η ανασκαφική περίοδος θα διαρκέσει 6 εβδομάδες. Καθώς αναμένεται να υπάρχουν στρώματα όλων των ιστορικών περιόδων της Θήβας, η κάθοδος των αρχαιολόγων θα γίνει σιγά σιγά μέχρι να περάσουν από το βυζαντινό και το κλασικό στρώμα (της εποχής του Επαμεινώνδα) στο μυκηναϊκό. Επίσης, αν και το σημείο έχει ερευνηθεί σε μεγάλο μέρος, η παρακείμενη οδός Αντιγόνης αλλά και γωνιακό σύγχρονο κτίσμα ( στεγάζει ανθοπωλείο) εμποδίζουν την έρευνα, κυρίως προς τα δυτικά. Είναι ήδη γνωστοί οι τρεις από τους τοίχους του ανακτόρου οπότε, αν και ορισμένα σημεία έχουν καταστραφεί, είναι ακόμη δυνατόν να εντοπιστούν σημαντικά δωμάτια που ίσως στέγαζαν το αρχείο, τον θρόνο καθώς και αποθηκευτικούς χώρους.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο