Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Στο χείλος του "junk" η Ισπανία από τον οίκο Moody΄s

Στο χείλος του "junk" φέρνει την Ισπανία ο οίκος Moody΄s με νέα υποβάθμιση που αποδίδει στη συμφωνία για δάνειο ύψους έως
100 δισ. ευρώ από το EFSF, στην περιορισμένη πρόσβαση της κυβέρνησης στις αγορές αλλά και στη συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας.


Ειδικότερα, η Moody΄s "έκοψε" τη διαβάθμιση του ισπανικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες σε "Baa3" (μόλις μια βαθμίδα μακριά από την κλίμακα junk), από "A3" προηγουμένως, τοποθετώντας μάλιστα τις διαβαθμίσεις της υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει πως η απόφαση της Ισπανίας να αντλήσει έως και 100 δισ. ευρώ εξωτερικής χρηματοδότησης από το EFSF ή το διάδοχό του, τον ESM, θα επιδεινώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης. Η Moody΄s αναμένει πλέον ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 90% περίπου του ΑΕΠ το τρέχον έτος και θα συνεχίσει να διογκώνεται έως και το 2015.

Επιπρόσθετα, ο οίκος επισημαίνει ότι η "πολύ περιορισμένη" πρόσβαση της ισπανικής κυβέρνησης στις αγορές αποδεικνύεται από την εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή της από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζές της είναι ο βασικός αγοραστής των νέων εκδόσεων ομολόγων -μια κατάσταση που η Moody΄s χαρακτηρίζει "μη βιώσιμη".

Στην έκθεση σημειώνεται πως η αναθεώρηση της αξιολόγησης για περαιτέρω υποβάθμιση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, θα εστιάσει στα αποτελέσματα των ελέγχων του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από ανεξάρτητους ελεκγτικούς οίκους, στις λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης της χώρας αλλά και στη στρατηγική εκτέλεσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Moody΄s προσθέτει πως η αξιολόγηση της Ισπανίας είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης αρνητικά από ενδεχόμενη αύξηση του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.



Πηγή:www.capital.gr


Man to man Σαμαρά-Τσίπρα, πόλεμος κρυφών δημοσκοπήσεων


Η άγνωστη εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τα τεκμήρια


Μπλόκο σε όσους "μεταναστεύουν" σε φορολογικούς παραδείσους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο