Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την πραγματική οικονομία


Το ΕΚΕΠ στην Μεταμόρφωση Αττικής επέλεξαν πολλοί, κυρίως Αθηναίοι αλλά και από
πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος, προσδοκώντας μια «μεταμόρφωση» στην οικονομική τους πραγματικότητα και ίσως και στην ζωή τους, με στροφή στην πραγματική αγροτική οικονομία το τετραήμερο 8-11/6/2012, στο πολυσυνέδριο «ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες».
Επί τέσσερις ημέρες, από τις 10.00 έως τις 20.00, ανά μία ώρα, σε δύο αίθουσες ταυτόχρονα, ειδικοί είχαν την ευχέρεια να παρουσιάσουν στοιχεία για τις υπάρχουσες προτάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σήμερα στην Ελλάδα.
Ακούσαμε για τις σταθερές αξίες της αξιοποίησης καλλιεργειών ακρόδρυων (φυστικιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, καστανιά, φουντουκιά κλπ) από τον κ. Ι. Γκλαβάκη, τους μύθους και την πραγματικότητα για την αγροτική επιχειρηματικότητα από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη, την σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία Δημοπρατηρίων από πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς παραγωγών από τον κ. Ι. Γκλαβάκη, ενημερωθήκαμε για τις διαπιστώσεις της επίδρασης του φεγγαριού στις καλλιέργειες με την βιοδυναμική γεωργία από τον κ. Γ. Πανάγο, είδαμε εικόνες και ακούσαμε για τα αποτελέσματα από τις εκτροφές σαλιγκαριών του κ. Ι. Παπαδόπουλου, μάθαμε για την αξιοποίηση των σπόρων του βαμβακιού (ειδική ποικιλία) για παραγωγή ταυτόχρονα και τροφής από τον Δρ Λαμπρόπουλο, γνωρίσαμε τις τεχνικές και τις δυνατότητες διάθεσης πολλαπλασιαστικού υλικού για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά από την Δρ Α. Γρηγοριάδου, ακούσαμε για τον νέο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι αγρότες και ως καταναλωτές δημιουργώντας δίκτυο σημείων «από το χωράφι … στο ράφι των αγροτών» από τον κ. Ι. Σάρρο, για την ενδιαφέρουσα καλλιέργεια της αγριαγκινάρας σε αδύνατα εδάφη για την παραγωγή καυσίμων μίλησε η κα Μ. Κανάκη, και η πρώτη μέρα έκλεισε με την μετάδοση ενθουσιασμού για την προσοδοφόρο καλλιέργεια ανθέων και τις δυνατότητες εξαγωγών ανθέων από την Ελλάδα από τον κ. Ν. Θυμάκη.
Με συνεχώς γεμάτες τις αίθουσες και με τους ενδιαφερόμενους να συνεχίζουν, μετά την πρώτη ομιλία και σε πολλές άλλες, το Σάββατο ξεκίνησε με τα διαθέσιμα στοιχεία από το GojiBerry, που η πατρίδα του είναι η ηπειρωτική επαρχία (6,5 εκ κάτοικοι) Ningxia της Κίνας και προσφέρει 25.300 μονάδες OREC-αντιοξειδωτικές ουσίες από τον κ. Θ. Μισαηλίδη, ενώ ο καθ Σ. Βέμμος με πολύ ειλικρίνεια μας έδωσε όλα τα στοιχεία από την πειραματική καλλιέργεια ροδιού που διαθέτει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι πολύ μεγάλη απορία, σε ποιες μελέτες και έρευνες, στηρίχθηκαν οι προωθούντες την ροδιά, ώστε από το 2005 που καλλιεργούντο 800 στρέμματα ροδιές (κυρίως Ερμιόνη κλπ) σήμερα να έχουμε περίπου 15.000 στρέμματα ροδιάς (κυρίως Wonterfull), που βέβαια δεν έχουν φθάσει ακόμα σε περίοδο πλήρους παραγωγής. Ο κ. Θ. Άνεμος έδωσε στοιχεία των δυνατοτήτων παραγωγής τροφής με την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA-Community Supported Agriculture) και ο κ. Α. Διαμαντίδης συμπλήρωσε με έμφαση στις ντόπιες ποικιλίες, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στην περιοχή και σίγουρα δεν φέρνουν ανισορροπία στο φυσικό περιβάλλον. Μας ενθουσίασε για την ειλικρίνεια των στοιχείων για την στέβια ο κ. Π. Ζαχωκώστας. Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι από τα τελευταία έξη χρόνια και φαίνεται ότι αν καλλιεργηθεί θα είναι «μόνη» της διότι είναι το βορειότερο μέρος που μπορεί να ευδοκιμήσει, και θα έχει «απέναντι» το lobby της ζάχαρης, το οποίο επέτρεψε την καλλιέργεια και χρήση της μόλις τον Νοε 2011. Καταπληκτικός στην «Τέχνη του καλλιεργείν» ήταν ο κ. Β. Σαχτούρης, με πολύ καλά στοχευμένες συμβουλές στους φιλόδοξους νέους καλλιεργητές. «Πίσω το χωριό» είναι ο τίτλος του βιβλίου του κ. Α. Θεοδωράκη, ενός ρομαντικού πολιτικού επιστήμονα από ένα χωριό της Ελασσόνας, με πλούσια εμπειρία στην δημόσια Διοίκηση της Ελλάδος και της Ευρ. Επιτροπής. Ίσως τα διαθέσιμα στοιχεία, πέραν από την νοσταλγία, να μην είναι τόσο ελπιδοφόρα για επιχειρηματική αγροτική δράση σήμερα.
Εντύπωση προκάλεσε η γιγάντωση του αριθμού των προσφερόμενων σεμιναρίων για ανάπτυξη λαχανόκηπων και γνώσεων για την καλλιέργεια και την επαναδραστηριοποίηση αστών σε αργούσες αγροτικές περιουσίες.
Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (αγρονεα@οτενετ.γρ) με τίτλο «Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα ΣΗΜΕΡΑ» επεσήμανε ότι για να αναπτυχθεί κάποιας μορφής επιχειρηματικότητα απαιτούνται τουλάχιστον τρία βασικά στοιχεία, Έρευνα, Εκπαίδευση και Υποστήριξη.
Η Αγροτική Έρευνα και οι Γεωργικές Εφαρμογές δεν είναι ορατές δίπλα στον αγρότη, ο οποίος μένει έρμαιο σε κάθε επιτήδειο έμπορο ή αδύναμος μπροστά στο επιστημονικό μάρκετινγκ των εταιριών της οικονομίας της αγοράς.
Αγροτικά σχολεία στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν επαρκή και ο πρώην ΟΓΕΕΚΑ εκ του αποτελέσματος κρίνεται ανεπαρκής. Οι αγρότες συνεχίζουν να είναι άοπλοι καθώς συναλλάσονται με τους «φαρμακάδες».
Οι «επιχειρηματίες» αγρότες δεν έχουν καμιάς μορφής υποστήριξη (δικτύωση, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή εμπειριών, αποστολές, ενημερώσεις, συναντήσεις, εκθέσεις, συνέδρια κλπ). Ο αγρότης, αν και επιχειρεί με πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, από οποιονδήποτε άλλον επιχειρηματία, δεν γίνεται δεκτός στα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε έχουν δημιουργηθεί ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
Ο κ. Βασίλης Σαχτούρης (vsax@forthnet.gr) τόνισε ότι ο γεωργός σήμερα δεν παράγει μόνο αγροτικά  προϊόντα. ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ, που σημαίνει ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Συνέπεια, ώστε να μπορούμε να παραδίδουμε τη συμφωνημένη ποσότητα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έχουμε δεσμευτεί. Ο καλλιεργητής πρέπει καθημερινά να μπορεί να παραδίδει τα προϊόντα του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά. Πρέπει να κατανοήσουμε πως σήμερα πληρώνεται η συνέπεια και η διάρκεια. Το καλό προϊόν που θα βγει ένα μήνα το χρόνο δεν πληρώνεται και θα καταλήξει στη χωματερή. Για το λόγο αυτό απαιτούνται αποθηκευτικοί χώροι, αποθήκες, ψυγεία αλλά και συνεργασία με άλλες περιοχές.
Η φύση είναι σκληρή και ανελέητη και μόνο ένας καλλιεργητής σκληρός με τον εαυτό του μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Γενικά η καλλιέργεια χρειάζεται έναν πολύ αγχώδη, τελειομανή και μονομανή καλλιεργητή, που μπορεί να προλαμβάνει τις καταστάσεις και να τις οραματίζεται.
Τον χαρακτήρα του καλλιεργητή ή τον έχεις, πράγμα πολύ σπάνιο, ή τον αποκτάς. Και τον αποκτάς από την πείνα, τα χρέη, κα τις επιταγές εξόφλησης της ΑΤΕ. Πρέπει να ξέρεις ότι ό,τι καλλιεργείς γίνεσαι. Μαρούλι φυτεύεις μαρούλι πρέπει να γίνεις. Γουρούνια έχεις, γουρούνι γίνεσαι. Τα φυτά και τα ζώα έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και δεν τους αλλάζουν. Μόνο ο καλλιεργητής μπορεί να αλλάξει του ρυθμούς του και να προσαρμοστεί. Ένας νέος καλλιεργητής πρέπει να ξέρει ότι αργίες, γιορτές, καλοκαιρινές διακοπές είναι άγνωστες έννοιες.
Ένας ανειδίκευτος εργάτης χρειάζεται δύο χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει. Καθόμαστε δίπλα τους το λιγότερο μία ώρα και τους δείχνουμε πώς ακριβώς γίνεται η δουλειά. Τους διορθώνουμε και χρονομετρούμε τη δική μας απόδοση για μία ώρα και πολλαπλασιάζουμε επί έξι για ένα οκτάωρο.  Κάνουμε τις υποστηρικτικές εργασίες εμείς και αφήνουμε το προσωπικό να ασχολείται συνεχώς με τη βαριά παραγωγή. Δεν δίνουμε διαρκώς εντολές ώστε να τρελαίνουμε τους εργαζόμενους. Αφεντικό που δεν τρέχει μην περιμένει να τρέχουν και οι αγροτεργάτες.
Με έντονη την αναζήτηση όλων για εξασφάλιση κάποιας μορφής τροφής, οι κίνδυνοι είναι εξ ίσου έντονοι, και οι επίδοξοι παραγωγοί πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ και όπως λέει και ο σ. καθ Γ. Δαουτόπουλος (daoutop@otenet.gr):. Μην πιστεύετε τα όσα κυκλοφορούν για σίγουρα και υψηλά εισοδήματα. Δεν υπάρχουν μαγικές ή δυναμικές καλλιέργειες που θα σας κάνουν πλούσιους από τη μια χρονιά στην άλλη. Καμιά καλλιέργεια δεν το έκανε αυτό μέχρι σήμερα. Ενημερωθείτε πολύ καλά για την καλλιέργεια που σκοπεύετε να κάνετε. Κάντε μια πλήρη εδαφολογική ανάλυση. Ξεκινήστε στα πλαίσια μιας καλά οργανωμένης ομάδας παραγωγών. Μην αντικαθιστάτε δοκιμασμένες καλλιέργειες και μάλιστα πολυετείς. Οι νέες καλλιέργειες πρέπει να γίνουν με βιολογικές μεθόδους.
Το πολυσυνέδριο «ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» έδωσε πολλά θέματα για συζήτηση στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει 6-9 Σεπ 2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας με θέμα «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ & ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020». 2310 271950, info@neoiagrotes.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο