Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Χανγκ Τραν (IIF): «Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα»

Συνέντευξη στον Θάνο Δημάδη


Να ανοίξει εδώ και τώρα - και ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα - η συζήτηση για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, ζητεί μέσω του «Κέρδους» ο
αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) από την Ουάσινγκτον. O κ. Χανγκ Τραν, που συμμετείχε από μέσα σε όλες τις διαπραγματεύσεις των περασμένων μηνών για το ελληνικό PSI, με παρέμβασή του στο «Κέρδος» τάσσεται δημόσια υπέρ του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνα Πρωθυπουργού για να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, ενώ δηλώνει ότι περιμένει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μία συμβολικής σημασίας μεγάλη ιδιωτικοποίηση, που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της. Επίσης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο χρόνος που χάθηκε για τη χώρα μέχρι τις πρόσφατες επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος, το οποίο - όπως λέει - πρέπει να «αναστηθεί».

Κύριε Τραν, στην τελευταία συνέντευξη που είχαμε κάνει μαζί πριν από μερικούς μήνες, είχατε δηλώσει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές που θα ανοίγονταν για την ελληνική οικονομία λόγω του PSI στο οποίο καταφέρατε ως Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο να εξασφαλίσετε ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από μέρους των ιδιωτών. Με δεδομένη τη σημερινή βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την εικόνα του εκτροχιασμού του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, εμμένετε σε αυτήν την αισιόδοξη πεποίθησή σας; Η εκτίμηση ότι το πρόγραμμα PSI τον περασμένο Μάρτιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης είχε βασιστεί στο δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είχε καταφέρει να κάνει ικανοποιητικά βήματα στο σκέλος των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι των δανειστών της. Και αναφέρομαι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην πράξη αυτό που είδαμε να συμβαίνει είναι την ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόζει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να βρεθεί ακόμη περισσότερο εκτός τροχιάς στον χρόνο που σπαταλήθηκε μέχρι τις δεύτερες επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα. Αυτές οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει έναν αρνητικό αντίκτυπο που ενδυναμώνει την αρνητική δυναμική για την εφαρμογή του προγράμματος, τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την ύφεση στην οικονομία.

Τι πρέπει να γίνει τώρα για να διασωθεί - ή για την ακρίβεια να «επαναδιασωθεί» - η Ελλάδα;
Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θέλουν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρώ, αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται και η συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η Ελλάδα και η τρόικα να καταλήξουν σε μία από κοινού συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για να «αναστήσουν» εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, το να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση στη χώρα, θα είχε πολύ μεγάλη συμβολική σημασία για την προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει την αξιοπιστία της στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δοθεί μία παράταση χρόνου στην Ελλάδα, ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, που τις έχουν τεθεί. Εκτός αυτού, το IIF εκτιμά ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω χρηματοδότησή της μέσω της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει τα δάνεια με τους θεσμικούς δανειστές της και κυρίως τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Επίσης, μία γρήγορη απελευθέρωση Κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας.

Εχει ήδη ξεκινήσει μία ευρύτερη συζήτηση στο παρασκήνιο για το νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αυτήν τη φορά του μέρους, που κατέχεται από τους θεσμικούς κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Εσείς, από τη σκοπιά των ιδιωτών που έχετε ήδη δεχθεί «κούρεμα» πάνω στο ελληνικό χρέος που κατείχατε στα δικά σας χέρια, θα λέγατε ότι η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να υποστούν κι αυτοί τις δικές τους απώλειες αντιστοίχως με εσάς;

Είναι προφανές ότι οι θεσμικοί πιστωτές της Ελλάδας που κατέχουν αυτήν τη στιγμή σχεδόν το 75% του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάθε συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δώσει στη χώρα, πρέπει να ανοίξει άμεσα ως μέρος της διαπραγμάτευσης που γίνεται για την επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος.

Ως Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο χειροκροτήσατε την απόφαση για τον σχηματισμό μίας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη με έλεγχο όλων, μικρών και μεγάλων τραπεζών, που λειτουργούν σε αυτήν υπό μία κοινή εποπτική Αρχή. Είναι αυτό αρκετό βήμα για την αναχαίτιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους;
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σχηματισμό μίας τραπεζικής ένωσης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ είναι ένα πολύ καίριο βήμα, που θα επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να επανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες της ευρωζώνης που το έχουν ανάγκη. Θεωρούμε ότι αυτά είναι σημαντικά βήματα, τα οποία μαζί με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μπορούν να συνιστούν την απαρχή μίας συντονισμένης αντιμετώπισης της κρίσης, της σταθεροποίησης των αγορών, ενώ παράλληλα αγοράζεται χρόνος για τα κράτη-μέλη, ώστε να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να είναι έτοιμα να επιτύχουν έτσι μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη για τις οικονομίες του.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο