Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπήκε εντονότερα στην εποχή της πληροφορικής με την εφαρμογή «ΑΜΘ mobile» και έγινε το πρώτο Μουσείο της Ελλάδας, τα εκθέματα και οι πληροφορίες του οποίου μπορούν να… «κατεβαίνουν» στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων νέας τεχνολογίας (smartphones). Η Παρουσίαση έγινε στις 13 Δεκ στην αίθουσα ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ.
Πέραν της πρωτιάς του αρχαιολογικού Μουσείου σε τεχνολογική εφαρμογή η συγκεκριμένη είναι και η πρώτη εφαρμογή με πολιτιστικό περιεχόμενο. Η εφαρμογή εστιάζει στην προβολή των μόνιμων
εκθέσεων του Μουσείου μέσα από επιλογή των σημαντικότερων εκθεμάτων του. Προσφέρει επίσης ενημέρωση όσον αφορά στην οδική πρόσβαση στο Μουσείο (μέσω GPS), πληροφόρηση για τις τιμές των εισιτηρίων, το ωράριο λειτουργίας κ.α.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί και η έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», που φιλοξενείται σε μεγάλο τμήμα της αυλής του Μουσείου που είναι τμήμα μιας ιδεατής αρχαιοελληνικής οικίας με όλους τους διακριτούς χώρους και συνοδεύεται από τον κατάλογο ISBN 978-960-9621-01-4, 323 σελίδες, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 2012.
Η κάτοψη της υπαίθριας έκθεσης του Μουσείου αναπαριστά μια πλούσια αστική κατοικία της Θεσσαλονίκης των αυτοκρατορικών χρόνων (2ος-4ος μ.Χ.). Για την διαμόρφωση της χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικά ή φωτογραφημένα ψηφιδωτά από ανασκαφές, ανασυντέθηκε υποθετικά η διάταξη ενός σπιτιού και υποδηλώθηκαν οι λειτουργίες των δωματίων.
Μια πιο εκλαϊκευμένη έκδοση των παραπάνω μπορεί να βρει κάποιος στον πολυχώρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Ψυχαγωγίας «Διάπλαση» (Nouvelle, 6ο Χλμ Θεσ/νίκης-Ωραιοκάστρου) στο θεματικό πάρκο της εταιρίας ART με τίτλο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα», τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 15/12/2012 από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου.
Οι εμπνευστές του προσθέσανε την Μεσογειακή διατροφή ως κεντρικό στοιχείο και έτσι μαθητές σχολείων, αλλά και άλλοι, μπορούν να παρακολουθήσουν σε ομάδες των 20-25 ατόμων ή μόνοι τους, τρεις ενότητες, 1. ομιλία για την Μεσογειακή διατροφή, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, 2. επίσκεψη στα διοράματα αναπαράστασης της καθημερινής ζωής σε μια αγροικία στην αρχαία Ελλάδα και 3. ενασχόληση και γνωριμία με τα οπωρολαχανικά & βότανα στο θερμοκήπιο του θεματικού πάρκου. Τέλος μπορούν να απολαύσουν ένα γεύμα ή κεράσματα με συνταγές Μεσογειακής Διατροφής, που στην ουσία πρόκειται για Ελληνική Διατροφή, και ακριβέστερα για Κρητική Διατροφή, όπως συνέβαινε στον δεκαετία του 1950, με κριθαρένια παξιμάδια και πολύ σωματική δουλειά.
Σε χώρους «κτισμένους» με άχυρα και λάσπη ο επισκέπτης μπορεί να δει αναπαραστάσεις από τον αρχαίο τρόπο παραγωγής του ψωμιού, του τυριού, του ελαιόλαδου, του κρασιού, τις συνταγές με σησάμι, ξηρούς καρπούς, μέλι και ταχίνι, και να απολαύσει εδέσματα από τον υπαίθριο φούρνο.
Η δημιουργία του πάρκου είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικής προσπάθειας του κ. Β. Μιχαηλίδη (6974755275), σε ιδιωτικό χώρο έκτασης επτά στρεμμάτων, σε σύνολο εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης 35 στρεμμάτων. Μέρος των εσόδων από τις επισκέψεις του κοινού στο πάρκο θα διατεθεί στους Γιατρούς του Κόσμου. Η κα Α. Μπατσίλα, διατροφολόγος, ενημέρωσε ότι τα εισιτήρια για τα σχολεία είναι 4€ το άτομο, για μεμονωμένους επισκέπτες λίγο περισσότερο, ενώ υπάρχουν οικογενειακές προσφορές και δωρεάν είσοδος για τα ΑΜΕΑ στο θεματικό πάρκο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα».
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να διαμορφωθούν και «επισκέψιμα νεοελληνικά αγροκτήματα» στην ελληνική ύπαιθρο, με δυνατότητα πραγματικής αγροτικής ζωής, για σύνδεση των αστών με την αγροτική κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.