Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Στο Κατάρ για επενδύσεις ο Σαμαράς


-ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΤΟΧΑ

- Βλέπει και Ερντογάν για ΑΟΖ

Κατ 'ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να έχει στο Κατάρ ο Αντώνης Σαμαράς. Τις ημέρες που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Εμιράτο για προσέλκυση επενδύσεων, συνοδευόμενος από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, στη Ντόχα θα βρίσκεται και ο Ερντογάν.


Αν και πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πώς επισήμως δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση, εκτιμάται πώς οι δύο πρωθυπουργοί ίσως εκμεταλλευτούν το «ουδέτερο έδαφος» για μία συζήτηση στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στο μείζον ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ.

Το θέμα αυτό θα είναι κυρίαρχο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα πιθανότατα στις 5 Μαρτίου παρουσία των Σαμαρά και Ερντογάν. Για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου, γίνεται σήμερα στην Αθήνα ο 54ος Κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται μετά από παύση περίπου τριών μηνών, όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν μπει στο «ψυγείο», αλλά και στο απόηχο των απειλών Νταβούτογλου σε περίπτωση που η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί στην κατεύθυνση ανακήρυξης της ΑΟΖ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι, «ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για το θέμα της ΑΟΖ». Ο υπουργός Άμυνας φαίνεται να εκφράζει τις απόψεις του πρωθυπουργού, ενώ και η προσαρμογή των Ένοπλων Δυνάμεων σε μία νέα στρατηγική προσέγγιση που έχει να κάνει με την προάσπιση της θαλάσσιας περιοχής πέραν του Αιγαίου και προς την Ανατολική Μεσόγειο, καταδεικνύουν τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

Υπέρ της ανακήρυξης της ΑΟΖ τάσσεται και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει μία σαφή και ξεκάθαρη κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, κάτι που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας και θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό. Η άλλη εισήγηση που έχει ο πρωθυπουργός προέρχεται από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και είναι πιο μετριοπαθής, δίδοντας έμφαση στις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η ενέργεια της μονομερούς ανακήρυξης της ΑΟΖ.

 Η Τουρκία έχει απειλήσει μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, αφήνοντας να εννοηθεί πώς θα υπάρξει ακόμη και στρατιωτική απάντηση. Τη σκυτάλη είχε πάρει και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές» στο Αιγαίο, επαναφέροντας το θέμα των «γκρίζων ζωνών».

Αλλά και από πλευράς ΗΠΑ υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά στη μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να λάβει οριστικές αποφάσεις πριν ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών που θα έχει σε Ρωσία και ΗΠΑ, ταξίδια που προετοιμάζονται για το προσεχές δίμηνο, αλλά και τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του (18 Φεβρουαρίου έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ).    

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο