Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οικονομικό "κραχ" για 1 στα 2 νοικοκυριά


 Ιωάννα Μουτσανά

Δύο έρευνες που ήρθαν τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα –της ΕΛΣΤΑΤ και της ΓΣΕΒΕΕ- φωτογραφιζουν με τη δυναμη των αριθμών το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν τα ελλληνικά νοικοκυριά,με 8 πλέον στους 10 πολίτες, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να περικόπτουν ακόμα και τα απαραίτητα από το τραπέζι της οικογένειας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό, καθώς, το 50% δεν μπορεί να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, χρωστάει δάνεια, αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, ενώ δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα.

Το 93,1% έχει υποστεί μείωση τους εισοδήματός του τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειώσει την αγοραστική του δύναμη. Το 40% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο.

Το 72% αναμένει νέα μείωση τους εισοδήματος εντός του 2013, ενώ το 40% βρίσκεται στα όρια αποφυγής πληρωμών και δηλώνει πλήρη αδυναμία.

Το 42,5%, σύμφωνα με την έρευνα, στρέφεται σε προσφορές προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των νοικοκυριών κάνει περικοπές στις δαπάνες για διατροφή ενώ το 92% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση – υπόδηση.

Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία 901.194 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ορατό τον κίνδυνο της φτώχειας, προσδιορίζοντας μάλιστα τον συνολικό αριθμό των μελών αυτών των οικογενειών σε 2.341.400 άτομα.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7%

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6%

Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.

Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις συνολικά μήνες το χρόνο ανέρχεται σε 837.300 άτομα

Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:

Ανδρες άνεργοι (48,4%)

Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)

Κατάσταση που επιβεβαιώνεται και από γκάλοπ που πραγματοποίησε το ΣΤΑΡ στην λαϊκή αγορά Χαλκίδας.

lamiastar.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο