Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Α. Σαμαράς: 14,5 δισ. συν 2 δισ. συν 1,8 δισ. ευρώ το ελληνικό "πακέτο"


Της Μαρίνας Μάνη

Από τον μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας η Ελλάδα θα λάβει περίπου 14,5 δισ. ευρώ – δηλαδή μισό δισ. επιπλέον από το ποσόν που αρχικά είχε συζητηθεί.

Σε αυτό το ποσό πρόστιθενται 1,8 δισ. ευρώ για αγροτικά αναπτυξιακά σχέδια.

Την ανακοίνωση έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι, στο τέλος, το ελληνικό «πακέτο» θα ανέβει στα 16,3 δισ. ευρώ συν 2 δισ. ευρώ.


Πώς; Οπως είπε, έγινε δεκτή η τροπολογία που υποστήριξε η ελληνική πλευρά να υπάρξει αναθεώρηση (προς τα πάνω) του ποσού λόγω κρίσης και συμμετοχής της χώρας σε οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή η αναθεώρηση επιτρέπει να προστεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ στο πακέτο των 16,3 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτά τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν μετά το 2016.

Επιπλέον, η χώρα θα ενταχθεί στο ειδικό ταμείο χρηματοδότησης πολιτικών απασχόλησης σε χώρες όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25% -κι ως γνωστόν το «δικό» μας ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί για την κατανομή του νέου ΕΣΠΑ στις χώρες μέλη είχαν γίνει με βάση τα ΑΕΠ του 2009 –πολύ πριν τις χτυπήσει η κρίση. Σ΄αυτή την παράμετρο στήριξε τις ενστάσεις της η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στοιχεία για την δραματική υποχώρηση του εγχώριου ΑΕΠ μέσα στην τελευταία τριετία.

"Η συμφωνία επετεύχθη"

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 -20 έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν πάνω από 24.

«Η συμφωνία επετεύχθη,» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει ως ανώτατο όριο για τις δαπάνες τα 960 δισ. ευρώ, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν συνεχεία σε δηλώσεις του καλωσόρισε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. τονίζοντας πως υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και πως αποδεικνύει τη συλλογική υπευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Rompuy κάλεσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν αποτελεί τον για κανέναν τον ιδανικό αλλά παρέχει αρκετά για όλους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως τα κονδύλια για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας είναι αυξημένα κατά 34 δισ. ευρώ (σχεδόν 40%), ενώ τα κονδύλια για τις υποδομές και ενεργειακά έργα θα ανέλθουν σε 30 δισ. ευρώ.

Ο Rompuy συμπλήρωσε πως για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος (σχεδόν κατά 34 δισ. ευρώ) και πλέον οι δαπάνες προβλέπονται στα 960 δισ. ευρώ, ωστόσο η οροφή στις πραγματικές πληρωμές θα διαμορφωθεί στα 908,4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά το ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, σημείωσε πως ελπίζει ότι πολύ σύντομα μία ομάδα εργασίας της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θα παρουσιάσει πρόταση για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Merkel: Η συμφωνία στηρίζει την ανάπτυξη, σέβεται τις χρηματοδότριες χώρες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel καλωσόρισε το πλαίσιο του νέου 7ετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε., λέγοντας πως προωθεί την ανάπτυξη, δεν επιβαρύνει υπερβολικά τις χώρες που είναι καθαροί χρηματοδότες και δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον για τις άμεσες επενδύσεις. «Από τη δική μου οπτική αυτή η συμφωνία είναι καλή και σημαντική. Αυτή στέλνει ένα μήνυμα σε όλους εκτός Ευρώπης πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη και ικανή να δράσει. Η συμφωνία θέτει τρεις προτεραιότητες – περισσότερη ανάπτυξη –ένα ανώτατο όριο και δικαιοσύνη για τις χρηματοδότριες χώρες,» δήλωσε η Merkel.

Hollande: Καλός συμβιβασμός η συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Ως ένα καλό συμβιβασμό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ήταν μία συμφωνία η οποία ως συνήθως άργησε να επιτευχθεί, η οποία ωστόσο πιστεύω ένας καλός συμβιβασμός,» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Rutte: Η Ολλανδία μπορεί να είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα

Η Ολλανδία μπορεί να είναι ευχαριστημένη από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τα επόμενα επτά χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mark Rutte μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Έπειτα από μία μεγάλη νύχτα και μία μεγάλη ημέρα, η Ολλανδία μπορεί να είναι ευχαριστημένη με αυτό το αποτέλεσμα,» σημείωσε ο Rutte. «Κρατήσαμε την επιστροφή μας… η πρόταση της Κομισιόν φαινόταν πολύ διαφορετική.» Όπως σημείωσε ο Rutte η ετήσια επιστροφή για την Ολλανδία θα ανέλθει σε 1,08 δισ. ευρώ.

Cameron: Οι Βρετανοί πρέπει να είναι υπερήφανοι για τη μείωση του προϋπολογισμού

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron τονίζοντας πως οι πολίτες ης χώρας πρέπει να είναι υπερήφανοι καθώς ο ίδιος και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν την πρώτη μείωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Cameron σημείωσε πως η Βρετανία διατήρησε την επιστροφή που λαμβάνει ενώ αναγνώρισε πως η συνεισφορά της θα αυξηθεί αλλά σε μικρότερο ποσοστό καθώς υποχώρησαν οι συνολικές δαπάνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως συνεργάστηκε στενά με τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία για τον προϋπολογισμό ενώ πρόσθεσε πως υπήρξαν διαφωνίες με το Γάλλο πρόεδροFrancois Hollande.


Monti: Ευχαριστημένος από τη συμφωνία, απείλησε με βέτο

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti.

«Είμαι ικανοποιημένος με αυτό το αποτέλεσμα, είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά… Είμασταν πολύ σκληροί στις διαπραγματεύσεις,» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Αντιμετώπισα τους συναδέλφους με την πιθανότητα του βέτο,» πρόσθεσε ο Monti. Σύμφωνα με τον ίδιο ο νέος προϋπολογισμός θα έχει μικρότερη επίδραση στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, καθώς θα μειωθεί στο 0,23% από 0,28% που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός.

Rajoy: Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είναι θετική είδηση για την Ισπανία

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό αποτελεί καλή είδηση για την Ευρώπη και θετική είδηση για την Ισπανία η οποία θα παραμείνει δέκτης κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό η Ισπανία θα λάβει λιγότερα χρήματα αλλά θα παραμείνει δέκτης κονδυλίων τα οποία θα αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ. Ο Rajoy επισήμανε επίσης πως η Ισπανία θα λάβει λίγο πάνω από το 30% των χρημάτων από το ταμείο που θα δημιουργηθεί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Όπως σημείωσε, το ταμείο θα έχει 6 εκατ. ευρώ στη διάθεσή του.



Πηγή:www.capital.gr



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο