Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πάρτι διαφθοράς στους δήμους


Τζιπ,υπερτιμολογήσεις,υπεπολυτελείς...κηδείες και ...πούρα φαίνεται να έχουν κοινό παρανομαστή την παρανομία και τη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, όπως προκύπτει από τη σχετική ετήσια έκθεση που παρέδωσε ο πρόεδρός του Ιω. Καραβοκύρης στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, κατάφερε να αποτρέψει παράνομες δαπάνες 146,5 εκατ. ευρώ μέσα στο 2010 «μπλοκάροντας» παράλληλα την παράνομη εκταμίευση άλλων 13,5 εκατ., ενώ εκκρεμεί η διαδικασία για τον καταλογισμό διάφορων κονδυλίων σε βάρος εκπροσώπων της διοικητικής μηχανής και των ΟΤΑ.


Οι τελευταίοι αναδείχθηκαν και πάλι «πρωταθλητές» στην κακοδιαχείριση και την παραβίαση των νόμων, αφού η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010 τους αφιερώνει τη μερίδα του λέοντος.

Δαβάστε μερικές από τις σπατάλες και ...σοκαριστείτε!



23.100 ευρώ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Εξοδα 23.100 περιφερειακού ΤΕΕ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναμνηστικά δώρα 16.800 για βράβευση μαθητών από δύο δήμους της Αττικής, έκδοση 1.240 βιβλίων αξίας 15.000 από δήμο της Στ. Ελλάδας για την πολεοδομική εξέλιξη στην περιοχή, έρευνα δήμου για θέματα που απασχολούν συνταξιούχους (12.000), παραγωγή ταινίας (45.000) από νησιωτικό δήμο για προβολή του, δαπάνες 33.600 για εκδηλώσεις Χριστουγέννων για παιδιά ασφαλιστικού φορέα κ.λπ. κρίθηκε ότι υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο ιδίως στην εποχή της κρίσης που διερχόμαστε.

Ανάλογες διαπιστώσεις έγιναν για γεύματα (22.400) σε χωριά της Β. Ελλάδας και με αφορμή εκπομπή της ΕΤ-3 «Κυριακή στο Χωριό» (11.400 για 300 μερίδες φαγητού και προμήθεια κρεάτων) για στεφάνια στις εθνικές εορτές (4.700) 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, η παραγωγή καρτών για Χριστούγεννα - Πάσχα με μετάδοση μηνυμάτων (6.000 €) κ.λπ.

Δαπάνες που «κόπηκαν»

Δήμοι με τζιπ 4x4. Πούρα... 5.300€

Ανάμεσα στις δαπάνες που «μπλόκαρε» είτε εντοπίζοντας παρατυπίες, παράβαση νόμου κ.λπ. είτε θεωρώντας ότι είναι υπερβολικές και ξεπερνούν το αναγκαίο μέτρο στη φάση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, συγκαταλέγονται:

ΑΓΟΡΑ 4Χ4

Η προσπάθεια τριών δήμων στη Β. Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους, ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 €).

ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών, χωρίς αξιολόγηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες ή την κατάσταση στην αγορά, με λανθασμένες συνθέσεις επιτροπών κ.λπ.

1.6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ

Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. €) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000€) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη κ.λπ.

ΕΡΓΑ-ΕΞΠΡΕΣ

Εργα συντήρησης κοιμητηρίων σε οικισμούς της Β. Ελλάδας (δαπάνη 7.000 €) που συμφωνήθηκε να γίνουν σε 1 μήνα, παραδόθηκαν σε 3 μέρες, διάστημα που δεν είναι επαρκές κατά την κοινή πείρα και λογική -τονίζει το ΕΣ- για να ολοκληρωθεί ακόμα και ένα τόσο μικρό έργο.

4.500 € ΓΙΑ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ

Εκτός λειτουργικών αναγκών κρίθηκε δαπάνη 4.500 για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του Δήμου Πειραιά.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΣΥΖΥΓΟΥΣ

Επιδοτήσεις για αγορά κατοικιών σε προβληματικές περιοχές, μολονότι οι σύζυγοι διέθεταν άλλη κατοικία επαρκή για τη διαβίωσή τους.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Μη νόμιμες προσλήψεις συμβασιούχων από διάφορους ΟΤΑ για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, με διαδοχικές συμβάσεις (μικρότερης απόστασης 3 μηνών) που ξεπερνούσαν τους 24 μήνες παράνομα, με παράτυπες και λανθασμένες μοριοδοτήσεις. Υπήρξαν προσλήψεις και απασχολήσεις σε χρόνο όπου είχαν εκλείψει οι εποχικές ανάγκες, προσλήψεις χωρίς να τηρηθεί η σειρά, ακόμα και για υδρονομείς άνω των 65 ετών, ενώ δεν επιτρέπεται.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ... ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Προμήθεια πούρων 5.300 € για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μπλοκαρίστηκε» και γιατί δεν υπήρχε έγκριση του υπουργείου για τη δαπάνη. Η έγκριση δόθηκε με νεότερη υπουργική απόφαση που δεν μπορούσε να καλύψει την πλημμέλεια, ενώ νεότερη έγκριση με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία προγενέστερη της προμήθειας, κρίθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΕ... ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ

Αποζημιώσεις 3.900 € για μη λήψη άδειας 12 δημοτικών υπαλλήλων που την πήραν κανονικά, καθώς και αποζημίωση για υπερωρίες υπαλλήλου που είχε συνταξιοδοτηθεί

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ
Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών δημοτικού συμβουλίου, ενώ τον μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δαπάνες νοσοκομείου στην Ηπειρο σε αμοιβή για παροχή υπηρεσιών προβολής τηλεφωνικών γραμμών του νοσοκομείου στον «Χρυσό Οδηγό» και σε κατάλογο επαγγελματιών.

Εξοδα κηδείας

Εξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας, που κατά το ΕΣ υπερβαίνουν το προσήκον μέτρο. Εξοδα κηδείας 5.400 για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα, χωρίς να προβλέπεται από τον νόμο.

ΚΤΕΛ για... διαδηλωτές

Μισθώσεις ΚΤΕΛ (δαπάνες 8.200 €) από δύο δήμους για να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά της συνένωσης Δήμων (σχέδιο Καλλικράτης).

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Δαπάνη 36.800€ για κινητά, 256.000€ για δεξιώσεις και γιορτές

Δαπάνες υπερβολικές για κινητή τηλεφωνία. Δεν εγκρίθηκε δαπάνη 36.800 για κινητά τηλέφωνα του διαστήματος 17/11/08 έως 16/9/09 που αποδίδονταν στην πολιτική ηγεσία και σε ανώτατα διοικητικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού χωρίς να προκύπτει η ιδιότητα των χρηστών.

Η δαπάνη δεν επανυποβλήθηκε για πληρωμή. Πάνω από το προσήκον μέτρο κρίθηκαν δαπάνες 10.900 για κλήσεις κινητών νοσοκομείου του Πειραιά, αντίστοιχα τέλη κινητής τηλεφωνίας πάνω από 10.000 € για διάφορους δήμους.

Καύσιμα για... ακίνητα οχήματα

Δαπάνες για πολλά λίτρα βενζίνης σε νησιωτικό δήμο, αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ, μολονότι ο δήμος δεν διαθέτει βενζινοκίνητα οχήματα!

Σε άλλη περίπτωση ζητήθηκε η έγκριση δαπάνης για βενζίνη σε όχημα άλλου δήμου, που διαπιστώθηκε (από την κατάσταση κίνησης) ότι δεν είχε μετακινηθεί καθόλου σε όλη τη διάρκεια του μήνα... Μπλοκαρίστηκε άλλη δαπάνη (14.700) για γενική επισκευή απορριμματοφόρου, γιατί τρεις εβδομάδες νωρίτερα καταβλήθηκε δαπάνη 11.500 για εκτεταμένη επισκευή του ιδίου.

Προσαυξήσεις για πρόστιμα

Για πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στον υπουργό Εξωτερικών (5.000) πριν από λίγα χρόνια, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί το Δημόσιο, αλλά ο υπουργός τις προσαυξήσεις που επέβαλε η Εφορία λόγω καθυστέρησης πληρωμής του προστίμου.

«Μπλόκο» μπήκε στην έγκριση δαπάνης Δήμου της Αττικής (15.000) επειδή προσαυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 23 οχημάτων του Δήμου, γιατί δεν είχαν καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Προσλήψεις συγγενών

Νησιωτικός δήμος επικρίθηκε για δαπάνες 256.600 € σε μία 7ετία (2000-07) για δεξιώσεις, γιορτές, τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα, έξοδα φιλοξενίας, καθώς δεν ανάγονται στη λειτουργική του δραστηριότητα ούτε στην καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών του.

Στον ίδιο δήμο εκκρεμούν διαδικασίες καταλογισμού σε βάρος πρώην δημοτικών συμβούλων του, καθώς διαπιστώθηκε ότι το διάστημα 2000-05 όταν έγιναν προσλήψεις εργατών για καθαρισμό αυλάκων και δημοτικών κτιρίων (αξίας 328.600€) μετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς μερικών από τους προσληφθέντες.

Χρήματα αντί για... γάλα

Πολλοί δήμοι παρείχαν σε χρήμα την αξία του γάλακτος που έπρεπε να δίνουν στους υπαλλήλους, κάτι που κρίθηκε παράνομο, ενώ άλλοι έδιναν εβαπορέ αντί για φρέσκο, που προβλέπει ο νόμος.

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

Μπλόκο σε προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΕΣ μπλόκαρε το 2010 πολλές προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων εντοπίζοντας παρατυπίες σε όλα τα όπλα, ενώ σε κατασταλτικό έλεγχο σε ΟΤΑ για δαπάνες που έγιναν μετά το 1997, ξεκίνησε διαδικασίες σε βάρος αντιδημάρχων, μελών δημοτικών συμβουλίων ή οικονομικών στελεχών, γιατί δίνονταν την περίοδο εκείνη αυξημένα κατά 20% έξοδα παράστασης που αναζητούνται. Αντίστοιχες διαδικασίες γίνονται και για άλλες παρεμφερείς δαπάνες για τις οποίες θα ζητηθεί μετά από χρόνια η επιστροφή χρημάτων.

Δήμος Πειραιά

Το ΕΣ αρνήθηκε να θεωρήσει χρηματικό ένταλμα του Δήμου Πειραιά (1 εκατ. €) για καταβολή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην επιχείρηση δημοτικής ραδιοφωνίας, κρίνοντας ότι ξεπερνά τη διακριτική του ευχέρεια εν όψει της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.





Spiro Spero

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο