Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Προβολή ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο


ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ TASMO

Με έμφαση στις προσβολές αέρος επιφανείας από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άσκηση που έχει προγραμματιστεί φέτος στην Α.Μεσόγειο στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Τουρκία έχει εξαγγείλει έρευνες για υδρογονάνθρακες.


Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στο Αιγαίο αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, η ικανότητα προβολής ισχύος της Ελλάδας με χρήση των αεροναυτικών δυνάμεων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ αλλά και την αποτροπή τουρκικών επεκτατικών σχεδίων .

Από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας ο συνδυασμός Mirage 2000 και βλημάτων AM-39 Exocet Block II εγγυάται αποτελεσματική ικανότητα προσβολής εχθρικών και αποτροπή ελέυθερης κίνησης τους με απώτερο σκοπό την κυριαρχία στην περιοχή επιχειρήσεων.

Η ικανότητα αυτή επιδείχτηκε το Μάιο του 2012, όταν ένας Exocet Block II εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά από ένα διθέσιο Mirage 2000 της 332ΜΠΚΠΚ «Γεράκι» στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Ο πύραυλος πέταξε χαμηλά πάνω από τα κύματα μέχρι που έπληξε το στόχο του με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει την ικανότητα να πλήξει θανάσιμα από απόσταση ασφαλείας, οποιονδήποτε ναυτικό στόχο της ανατεθεί!

Η απειλή κατάληψης νήσου ή βραχονησίδων σε περίοδο κρίσης ή πολέμου είναι πάντοτε υπαρκτή και αποτελεί μια από τις επικρατέστερες απειλές που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΓΕΕΘΑ διαθέτει τον κατάλληλο επιχειρησιακό σχεδιασμό για ενεργοποίηση αποστολών αυτής της μορφής (στις οποίες αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα), αναλόγως της τακτικής κατάστασης που θα δημιουργηθεί, εμπλέκοντας εχθρικούς στόχους σε ένα συνδυασμένο πεδίο διεξαγωγής αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Το περιβάλλον του ελληνικού Αρχιπελάγους αλλά και η σύνθεση της κύριας απειλής που είναι το τουρκικό Ναυτικό, αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή των επιχειρήσεων ΤΑΥΝΕ ή TASMO (Tactical Air Support Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων), οι οποίες θα αναλάβουν σε περίοδο επιχειρήσεων να εξουδετερώσουν την απειλή που πρεσβεύουν οι μεγάλες μονάδες επιφανείας.
Η ΠΑ αποτελεί άλλωστε μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες αεροπορικές δυνάμεις διεθνώς, ικανή να φέρει σε πέρας αποστολές TASMO με συνδυασμό τύπων μαχητικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων που ξεκινάνε από όπλα ελεύθερης πτώσης μέχρι τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά πλοίων και Stand Off.

Σκοπός των αποστολών TASMO - σε αρχικό στάδιο-δεν είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των μονάδων επιφανείας αλλά η μείωση της απειλής που αυτές πρεσβεύουν για τα πλοία του ΠΝ. Είτε πρόκειται για μονάδες μάχης είτε πρόκειται για αποβατικά πλοία που μεταφέρουν ενισχύσεις στο Αν. Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι μπορούν να διεξαχθούν σε ελάχιστο χρόνο και να πετύχουν πλήγματα, δυσανάλογου μεγέθους για τον αντίπαλο. Για το λόγο αυτό απαιτείται ξεκάθαρη αντίληψη κατάστασης και απόλυτα αποσαφηνισμένους κανόνες εμπλοκής

Η ικανότητα μαζικής απογείωσης και με μικρή χρονική προειδοποίηση, σχηματισμών μαχητικών Mirage 2000 EGM / BGM εξοπλισμένα με βλήματα Exocet, θέτει σε διάστημα το πολύ μιας ώρας, κυρίες μονάδες του τουρκικού στόλου σε καίρια απειλή - την οποία δεν μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα - καθώς σε μια επίθεση κορεσμού θα να είναι αδύνατον να αποφύγουν απευθείας πλήγματα.

Είναι άλλωστε γνωστό από πραγματικές επιχειρήσεις στο παρελθόν ότι ο ψυχολογικός αντίκτυπος στον αντίπαλο θα είναι τεράστιος από την βύθιση έστω και μιας υπερσύγχρονης ναυτικής μονάδας όπως μια φρεγάτα με κολοσσιαίο οικονομικό κόστος και τη θυσία δεκάδων ανθρώπινων ζωών.

Η ΠΑ είναι μια από τις λίγες αεροπορικές δυνάμεις διεθνώς η οποία έχει ενσωματώσει στο δόγμα της αυτές τις επιχειρήσεις και μάλιστα τις έχει εξελίξει σε σημαντικό βαθμό απέναντι σε ευρύ φάσμα απειλών!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο