Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Χριστόφιας: "Το κούρεμα του ελληνικού χρέους μας έριξε στην κρίση"


Στις εμπειρίες (ευχάριστες, αλλά και πικρές) που αποκόμισε στα πέντε χρόνια της συμμετοχής του στις δραστηριότητες της ΕΕ, ως αρχηγός κράτους, αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή την τελευταία παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, δήλωσε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, στοίχισε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, «και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης».


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε κατ 'αρχήν τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε η Κύπρος να είναι πάντοτε παρούσα με δημιουργικές θέσεις στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω, πως με αποκορύφωμα την πρόσφατη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας Καλύτερης Ευρώπης, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που στο επίκεντρο των πολιτικών της να έχει τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι εξαρχής, αταλάντευτη ήταν η άποψή της Κύπρου τα τελευταία τρία χρόνια, πως η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή ήταν το ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αποδεδειγμένα οδηγούν στην ύφεση, στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη χαρά του που η Ένωση τελικά αντιλαμβάνεται την ανάγκη για συνδυασμό των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους μας.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πόσο γοργά προχωρούμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανάπτυξης που να διασφαλίζουν και να αποκαθιστούν, την κοινωνική συνοχή στην Ένωση, είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την καθυστέρηση που παρατηρεί ένεκα πολλών πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, και αυτή η καθυστέρηση θα έχει σοβαρές συνέπειες στις προσπάθειες που συλλογικά καταβάλλουμε για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην Ένωση, είπε.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους από εμάς τους ιδίους, στοίχισε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και αυτό το λέω χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης» , ανέφερε.

Όπως και άλλες χώρες, μετά από αυτά τα γεγονότα, η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, που εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μας ταλανίζει, επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι «δεν ζητάμε χαριστικά βοήθεια, ζητάμε δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας».

Ωστόσο, όπως είπε, «αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο ». «Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα και πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον κυπριακό λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό », είπε, εκφράζοντας ειλικρινά, όπως είπε, τη θλίψη του για αυτή την κατάσταση, ενώ« φεύγει πικραμένος », ανέφερε.

Η Κύπρος εφαρμόζει Μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει Μνημόνιο και υπόκειται ο κυπριακός λαός σε μεγάλες θυσίες, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας. «Η Ένωσή μας ή κάποια μέλη από την Ένωσή μας μάς έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου», είπε, και προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών για τη συνεργασία που είχαν την τελευταία πενταετία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο βεβαίως, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως είπε, πολύ στενά και έχει οικοδομήσει μια σχέση ειλικρινούς φιλίας. Ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση εξέφρασε και στο «φίλο, τέως Πρόεδρο της Ευρωομάδας Ζαν Κλον Γιούγκερ».

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους Προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί, όπως είπε, τα τελευταία πέντε χρόνια και «ιδιαίτερα τον« πολύ αγαπητό φίλο, τωρινό Πρόεδρο του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς ».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο