Μπλέχτηκαν στη... μετάφραση
Της απεσταλμένης του Capital.gr στην Κίνα, Μαρίνας Μάνη
Σε λάθος στη μετάφραση αποδίδει η κινεζική πλευρά το ενδιαφέρον για το Ελληνικό (νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Κίνα δια στόματος του πρωθυπουργού της εξέφρασε επίσημα για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του Ελληνικού). Όπως υποστηρίζει η κινεζική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της χώρας Li Keqiang κατά την ομιλία του μίλησε για ενδιαφέρον της Κίνας για το Ελ. Βενιζέλος, το οποίο όμως ο διερμηνέας κατά λάθος απέδωσε ως Ελληνικό. Την ίδια στιγμή πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι οι προσφορές για το Ελληνικό έχουν κλείσει.
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα όσα είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά, δηλαδή ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρόμους.
Ειδικότερα και σχετικά με τα αεροδρόμια, το θέμα αφορά κατ΄ αρχάς σε μεγάλο ποσοστό του Ελ. Βενιζέλος, όπου οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τουλάχιστον το 30% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου (σε σύνολο 55%), χωρίς να αποκλείεται ενδιαφέρον και για το ποσοστό που απέκτησε πρόσφατα το καναδικό fund Public Sector Pension Investment Board από την Hochtief.
Επίσης, ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.
Ως προς τα λιμάνια η βασική συζήτηση αφορά την επέκταση της Cosco η οποία θα ενισχύσει μια τέτοια επένδυση με πολιτικές «across the way logistic» (λιμάνι, Θριάσιο κτλ.) με βασική δραστηριότητα τη συναρμολόγηση προϊόντων που θα έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ καθώς θα συναρμολογούνται στην Ελλάδα. Όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr κινεζικές εταιρείες αναζητούν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί γραμμές συναρμολόγησης προκατασκευασμένων (knock down kits) προϊόντων ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτύχουν (όπως προαναφέρθηκε) ονομασία ευρωπαϊκής συναρμολόγησης και ευνοϊκότερους όρους διακίνησης εντός των ευρωπαϊκών αγορών.
Πέραν του Πειραιά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προχωρήσουν σε ενισχυτικές επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες δεν αποκλείεται να απλωθούν και στις όμορες χώρες.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον τους για το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνοδευτούν από αντίστοιχες δραστηριότητες που θα συνδέσουν σιδηροδρομικά τις πόλεις της Ελλάδας με ευρωπαϊκές στις οποίες θα καταλήγουν τα προς διάθεση κινεζικά προϊόντα.
Γραφειοκρατία
Η κινεζική πλευρά φέρεται να έθεσε εκ νέου στον κ. Σαμαρά το αίτημα να «παταχθεί» με γρηγορότερους ρυθμούς η γραφειοκρατία η οποία έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα από τις μέχρι τώρα κινεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε στον κ. Σαμαρά ότι η χώρα του (η οποία έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα) θα εξακολουθήσει να δείχνει την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα, κυρίως όταν αυτή βγει στις αγορές.
Τέλος, εξέφρασε την θέληση το 2015 οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα – Κίνα να έχουν διπλασιαστεί και η αξία των εμπορικών συναλλαγών να φτάσει στα 8 δισ. ευρώ από τα 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Greek Music
Πέραν της υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους και τους κανονιοβολισμούς που έπεσαν στην Τιεν Αν Μεν, η τιμή στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού εκφράστηκε και από την ελληνική μουσική υπό τους ήχους της οποίας πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε η κινεζική ηγεσία.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα
Πηγή:www.capital.gr
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.