Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Fitch: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΄B-΄


Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε σήμερα η Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄B-΄ από ΄CCC΄ προηγουμένως, με σταθερό οutlook. Ταυτόχρονα, αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄ από ΄C΄ και το Country Ceiling σε ΄B΄ από ΄B-΄.

Στην ανάλυση της η Fitch αναφέρει τα εξής:

Η ελληνική οικονομία εξισορροπείται: Έχει γίνει ξεκάθαρη πρόοδος προς την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η εσωτερική υποτίμηση έχει αρχίσει να καθιερώνεται.

Επισημαίνει ωστόσο ότι το τίμημα είναι υψηλό όσον αφορά στη χαμένη παραγωγή και την αύξηση της ανεργίας και η ικανότητα για ανάκαμψη είναι ακόμα αμφίβολη.  Ωστόσο, η διαγραφή χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν οδηγήσει σε άνοδο τους δείκτες οικονομικού κλίματος της κεντρικής τράπεζας σε υψηλό τριών ετών και ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει.

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής είναι σε καλό δρόμο, αναφέρει ο οίκος προσθέτοντας ότι το ευρύτερο περιβάλλον φαίνεται να προσομοιάζει μια εικόνα κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

Προσθέτει ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση έχει δείξει πολύ μεγαλύτερη ιδιοκτησία του προγράμματος σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεσμευόμενη για περαιτέρω εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή και καταβάλλοντας μια ανανεωμένη προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η οικονομική ανάπτυξη και η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι υψηλή, κάτι που δείχνει τους συνεχιζόμενους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος.

Ο οίκος αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή σε πρωτογενές επίπεδο άνω του 9% του ΑΕΠ το 2009-12 (χωρίς να περιλαμβάνεται η έκτακτη στήριξη στον χρηματοοικονομικό τομέα) και περίπου 16% σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα παραδείγματα δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ των προηγμένων οικονομιών τα τελευταία χρόνια.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης μειωθεί από 10% του ΑΕΠ το 2011 σε 3% το 2012.

Σημειώνει επίσης ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δίνει στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια (2015-16) για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ. Η χαλάρωση αυτή αντανακλάται στις προσδοκίες της Fitch για πιο ήπια οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 4,3% το 2013 (-6,4% το 2012) και αδύναμης ανάπτυξης το 2014.

Αναφέρει επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο, ενώ το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί: 16 δισ. με 17 δισ. ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις έχουν επιστρέψει στο σύστημα από τα μέσα του 2012 και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.

Στο μεταξύ, ένα μικρό αλλά σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα με την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος.

Σημαντική πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και το 80% των απωλειών σε ανταγωνιστικότητα έχει ανακτηθεί. Ωστόσο, σημαντική πρόκληση παραμένει η μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων: η πρόοδος στην περιοχή αυτή θα είναι σημαντική για να στηριχθεί μια βιώσιμη ανάκαμψη και για την επιτυχία του προγράμματος, αναφέρει.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χρέους έχει θέσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε ασφαλέστερη βάση και αναμένεται να μετριάσει την κορύφωση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 180% περίπου το 2013-14.

Εξαιρούμενου αυτού του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού δημόσιου χρέους, τα σημαντικά μειωμένα επιτόκια και η επέκταση της ωρίμανσης που διασφαλίστηκε από την αναδιάρθρωση του χρέους και τη χρηματοδότηση του προγράμματος σημαίνουν ότι η εξυπηρέτηση του χρέους φαίνεται πλέον πιο διασφαλισμένη.

Προσθέτει ωστόσο ότι ακόμα και έτσι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάκαμψη και ένα βιώσιμο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι ο βαθμός του κινδύνου χρεοκοπίας για τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα όπως αποτυπώνονταν στην προηγούμενη αξιολόγηση  ΄CCC΄ έχει υποχωρήσει.

Κατά την άποψη της Fitch η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους και η επαναγορά του χρέους έχουν μειώσει το μερίδιο των πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα στο χρέος της γενικής κυβέρνησης στο σημείο (15% χωρίς να περιλαμβάνονται τα έντοκα) όπου το όφελος από περαιτέρω αναδιάρθρωση θα ήταν μικρό σε οικονομικούς όρους.

Αποκλείοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Fitch θα μπορούσε να προβλέψει την ανάληψη του μεγαλύτερου βάρους μιας μελλοντικής χρεοκοπίας από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, αν και οι πολιτικές σκοπιμότητες μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι ξεκάθαρες, αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνει επίσης ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ακόμα υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις μέσες αξιολογήσεις ΄B΄ και ΄BB΄, τα ανώτερα μέτρα διακυβέρνησης στις περισσότερες μετρήσεις και τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη κάτι που την προστατεύει από τους συναλλαγματικούς κινδύνου και τους κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών και διευκόλυνε την πρόσβαση σε πρωτοφανή οικονομική βοήθεια.

Παράγοντες μεταβολής της αξιολόγησης

- Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη του οίκου πως οι ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για την αξιολόγηση είναι πιο εξισορροπημένοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, οι παρακάτω παράγοντες μπορούν, ο καθένας ξεχωριστά ή όλοι μαζί , να οδηγήσουν σε κάποια μεταβολή της αξιολόγησης.

1) Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη με βάση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των δομικών μεταρρυθμίσεων, αποτελεί λόγο αναβάθμισης.

2) Αντίθετα, αποτυχία οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει ως αποτέλεσμα νέα χρηματοδοτικά κενά μπορούν να προκαλέσουν αρνητική μεταβολή. Επίσης, μία νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε μη τήρηση του προγράμματος, θα αυξήσει τους κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη και θα προκαλέσει αθέτηση πληρωμών από το κράτος και χρεοκοπίες στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση.

3) Μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν προκαλέσει ένα υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος και έχουν κάνει την Ελλάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ, όπως οι εξελίξεις στην Κύπρο. Η Fitch δεν ερμηνεύει τη μεταχείριση της Κύπρου από την τρόικα ως μείωση της στήριξης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως οι εξελίξεις στην Κύπρο μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες προκαλώντας νέο εκτροχιασμό του προγράμματος  οδηγώντας σε εικασίες επιχειρήσεις και καταθέτες για το πόσο υψηλότερα μπορεί να είναι τα χρηματοδοτικά κενά.

Βασικές υποθέσεις

- Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα διατηρείται και η τρέχουσα κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία.

- Συνέχιση της πιστής εφαρμογής του προγράμματος. Η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και η παραμονή στην Ευρωζώνη εξαρτώνται από την εφαρμογή των δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και στην αποτελεσματικότητά τους στη θεμελίωση μίας βιώσιμης ανάκαμψης. Απόρριψη του προγράμματος, ή σημαντική απόκλιση από τους στόχους, μπορεί α προκαλέσει υποβάθμιση.

- Η Fitch θεωρεί πως τα 50 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επαρκούν και πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν θα έχει επιπλέον σημαντικές απαιτήσεις από τον κρατικό ισολογισμό.

- Το δημόσιο χρέος είναι ευαίσθητο στις υποθέσεις για την ανάπτυξη, το πρωτεύον ισοζύγιο και τα επιτόκια.

- Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και δεν επιδιώκει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων υπό την απειλή νέων πιέσεων στην πιστοληπτική ικανότητα. Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, η Fitch θα μεταχειριστεί την αναγκαστική αλλαγή του νομίσματος στο οποίο αποτιμάται το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ως χρεοκοπία.

- Η Ευρωζώνη παραμένει ανέπαφη και δεν υπάρχει υλοποίηση σοβαρών κινδύνων στην παγκόσμια σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο