Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Tριπλή βορειοκορεατική εκτόξευση - Οι πύραυλοι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ

Εκεί που φαίνονταν η Βόρεια Κορέα να αποκλιμακώνει διακριτικά την κρίση στην κορεατική χερσόνησο, εκτόξευσε σήμερα τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, δείχνοντας ότι παραμένει απρόβλεπτη.

Λόγω του χαρακτήρα του καθεστώτος (το τελευταίο "μασίφ" σταλινικό καθεστώς του πλανήτη, αφού ακόμα και η Κίνα, αλλά και το Βιετνάμ έχουν φιλελευθεροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό), αλλά και λόγω του νεαρού της ηλικίας του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποδεικνύεται ότι η Β.Κορέα μπορεί να εκπλήξει δυσάρεστα ανά πάσα στιγμή.

"Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα (Σάββατο) το πρωί δύο τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και έναν άλλο το απόγευμα" , δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ν.Κορέας. "Οι τρεις πύραυλοι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» , πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν θέλει να προβεί σε εικασίες για το αν επρόκειτο για κάποια δοκιμή ή για στρατιωτικά γυμνάσια.

Πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως κανένας από τους εν λόγω πυραύλους δεν έπεσε στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.

"Μια πιο λεπτομερής ανάλυση θα απαιτηθεί, αλλά οι πύραυλοι αυτοί μπορεί να είναι εδάφους-θαλάσσης ή πύραυλοι εδάφους-εδάφους KN-02, μια τροποποιημένη εκδοχή του πυραύλου της σοβιετικής εποχής SS-21, που έχει βεληνεκές περίπου 120 χιλιομέτρων» δήλωσε ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Yonhap.

Η Σεούλ επέκρινε την εκτόξευση του πυραύλου αυτού, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή πρόκληση".

"Η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει πολύ αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για τη συνέχιση των παράλογων προκλησεών της" δήλωσε ο Μιν Χιούν Τζόο, εκπρόσωπος του κόμματος κυβερνώντος Saenuri, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι εκτοξεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά τα κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα και χαρακτηρίσθηκαν από τη Βόρεια Κορέα "αδικαιολόγητη" πρόκληση και πολεμική προετοιμασία.

Ο Βορράς διενεργεί πυραυλικές δοκιμές μικρού βεληνεκούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιώντας βλήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφος του Νότου.

Είναι γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα είναι πλέον μια από τις χώρες που κατέχουν ... Η βόμβα (ατομική βόμβα, αμερικανιστί). Το να μπορείς να κατασκευάσεις μια πυρηνική κεφαλή είναι ένα θέμα, αλλά το να μπορέσεις να την αξιοποιήσεις χτυπώντας το έδαφος του αντιπάλου είναι άλλη ιστορία.

Η ύπαρξη ενός αξιόπιστου φορέα πάνω στον οποίο θα μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή παραμένει ένα θέμα για την "κόκκινη" Κορέα.

Ως βέβαιο παρουσιάζεται ότι τα πολυδιαφημιζόμενα βαλλιστικά συστήματα της Βορείου Κορέας, παρά το γεγονός πως έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν μέσα σε μία ακτίνα 4 με 6.000 χιλιομέτρων, δεν μπορούν ακόμα να απειλήσουν το μητροπολιτικό έδαφος των ΗΠΑ, με ένα ερώτημα να παραμένει για τη περίπτωση της Αλάσκα.

Ακόμα όμως και στη περίπτωση που η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να απειλήσει όλες τις γειτονικές της χώρες με τους πυραύλους της, ακόμα και εάν είναι σε θέση να χτυπήσουν τη νήσο Γκουάμ και ίσως την Αλάσκα, τα ερωτήματα για το κατά πόσο έχουν αναπτύξει πυρηνική κεφαλή τέτοιου μεγέθους και βάρους έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί από τα βαλλιστικά της συστήματα, και το κατά πόσο υπάρχουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα για τον ακριβή έλεγχο της βολής παραμένουν.

Για αυτό και στις σημερινές εκτοξεύσεις διαβλέπουμε μια προσπάθεια του καθεστώτος να βελτιώσει τις "τηλεκατευθυνόμενες" δυνατότητές της. Φυσικά έχουν πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να το πετύχουν σε αξιόλογο βαθμό, και να αποτελέσουν ουσιαστική απειλή για τις ΗΠΑ.

Όμως θα θυμήσουμε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Τη δυνατότητα έκρηξης πυρηνικής συσκευής πάνω από κάποια κατοικημένη περιοχή, αφού ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός θα καταστρέψει κάθε έννοια δικτύου στο έδαφος, μια ζημιά που θα μπορούσε στην περίπτωση των ΗΠΑ να είναι πιο καταστρεπτικό από οτιδήποτε, όπως και σε οποιαδήποτε εξελιγμένη χώρα που ζει "ηλεκτρονική" ζωή.

Ο ηγέτης της Β.Κορέας μπορεί να φαντάζει ένα «κακομαθημένο» παιδί, είναι όμως παιδί που μπορεί να κάνει μεγάλο «σαματά» για να τραβήξει την προσοχή. Και αυτοί που βρίσκονται δίπλα του δεν είναι παιδιά, και εκπληρώνουν σχεδιασμούς δεκαετιών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο