Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Δρακόσπιτα | Κάρυστος

Το Δρακόσπιτο. Το "σπίτι του δράκου" βρίσκετε κρυμμένο μόλις κάτω από την ψηλότερη κορφή της Όχης, σε υψόμετρο 1398 μέτρα.


Η άριστη κατάσταση που έχει διατηρηθεί, η πρωτοτυπία της μορφής του, η ακρίβεια της κατασκευής του, οι τεράστιες πέτρες που έχουν τοποθετηθεί με τόση ακρίβεια μεταξύ τους, καθώς και η επίλυση σοβαρών στατικών προβλημάτων όπως αυτό της εκφορικής κατασκευής της στέγης του, σε κάνουν να φαντάζεσαι ότι χτίστηκε από υπερανθρώπους.



Δυσπρόσιτο και απόμακρο είναι σε πλήρη αρμονία με την πέτρινη έρημο που το περιβάλλει. Με το πέρασμα του χρόνου η λιθόχτιστη κατασκευή στολίστηκε με λειχήνες και έγινε ένα με την φύση.

Ένα πέπλο μυστηρίου τυλίγει το δρακόσπιτο της Όχης. Τα ευρήματα του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου (κυπελλόμορφα αγγεία και φλυτζάνια) χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου π.χ αιώνα, και δείχνουν να ισχύει η άποψη ότι ήταν ναός και τόπος λατρείας. Δεν έχει όμως εξακριβωθεί το είδος λατρείας, η ακριβής χρονολογία κατασκευής του, και φυσικά το μεγάλο ερώτημα, ποιοι ήταν οι δημιουργοί του.


Για να πάμε στο Δρακόσπιτο ακολουθούμε μια διαδρομή μίας ώρας με το αυτοκίνητο και άλλης μίας ώρας πεζοπορία, παίρνοντας τον δρόμο από Κάρυστο προς Καβοντόρο. Μετά από 7 χιλιόμετρα συναντάμε το Μετόχι. Ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Όρους Όχη. Συνεχίζουμε την ανάβαση για 5 χιλιόμετρα ακόμα και μόλις φτάσουμε στο πρώτο ύψωμα βγαίνουμε από τον κεντρικό δρόμο στρίβοντας αριστερά. Από εκεί αρχίζουμε την ανάβαση προς την κορφή της Όχης.

Η θέα είναι καταπληκτική σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, η οποία σταματάει σε ένα μεγάλο πλάτωμα 500 μέτρα από το καταφύγιο. Εκεί θα αφήσουμε το αυτοκίνητο και θα αρχίσει η πεζοπορία μέσα από ένα μονοπάτι με μικρά σημάδια.
Το πρώτο κτίσμα που συναντάμε είναι στο τέλος περίπου της πεζοπορίας, η εκκλησία του προφήτη Ηλία και λίγα μέτρα πιο πέρα η έκπληξη είναι μοναδική την στιγμή που αντικρίζεις το Δρακόσπιτο.


Από το καλοκαίρι του 2004 στο πλαίσιο του προγράμματος καινοτομιών δράσεων Στερεάς Ελλάδας RI-SE, το δρακόσπιτο της Όχης προβάλλεται με συναρπαστικό τρόπο με τη χρήση σύγχρονων πολυμέσων στο κέντρο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης στα Καλύβια Καρύστου

Πληροφορίες, Δήμος Καρύστου... 
Μην ξεχάσετε να το επισκεφτείτε...






Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο