Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τι περιμένουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα στην Άμυνα και γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις;

Η “αμερικανική εκστρατεία” Σαμαρά και Αβραμόπουλου το μόνο σίγουρο είναι ότι κρίνεται επιτυχής σ΄ ότι έχει να κάνει με το χώρο της Άμυνας. Τουλάχιστον γι΄ αυτόν έχουμε χειροπιαστά στοιχεία ότι υπήρξαν συγκεκριμένα θέματα που μπορούν να προχωρήσουν και να ωφελήσουν και την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις.

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μετασταθμεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ελληνική βάση παρά τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα θετικό βήμα κι ένα σημάδι ότι η Ουάσινγκτον αναβαθμίζει τα επιχειρησιακά σχέδια που περιλαμβάνουν την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε.

Οι προτάσεις για παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού επίσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού μελετηθούν τα πραγματικά κόστη, είναι θετική ένδειξη.

Η Άμυνα όμως μπορεί εύκολα να εμπλακεί και με τα οικονομικά ζητήματα που “καίνε” την κυβέρνηση. Γι΄ αυτά η συνάντηση Ομπάμα- Σαμαρά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας έχει διαφωτίσει πλήρως.

Παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αμυντική βιομηχανία για τα οποία είναι σαφές πλέον ότι δεν περιμένουμε εμείς από τους αμερικανούς αλλά μάλλον αυτοί από εμάς! Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται.

Δεν είναι μυστικό ότι για την ΕΑΒ για παράδειγμα υπάρχει ένα σχέδιο λύσης το οποίο φαίνεται ότι οι αμερικανοί επιθυμούν να προχωρήσει. Πολύ πρόσφατα -μετά από το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ- η κυβέρνηση ...ξαναενημερώθηκε γι΄ αυτό. Το “μπαλάκι” είναι στην δική μας πλευρά αλλά κανείς δεν τρέχει να το “κουνήσει”.

Μια από τα ίδια στα Ελληνικά Αμυντικά συστήματα. Αμερικανικη εταιρεία αναμένει...μήνες τώρα κάποιον να υπογράψει παραγγελίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200.000.000 δολάρια. Μάταιη η αναμονή; Ελπίζουμε όχι.

Γιατί υπάρχει όλη αυτή η καθυστέρηση και η νωχελικότητα από την Αθήνα; Πολλοί -απαισιόδοξοι- λένε ότι οι “δεσμεύσεις” που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με τον Ομπάμα έχουν να κάνουν και με τον χώρο της Άμυνας. Η πραγματικότητα στο πολύ άμεσο μέλλον θα δείξει αν αυτή τη άποψη έχει βάση.

On Alert 

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο