Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας Έλληνας ερευνητής «ταπώνει» την Apple!

ΝΕΑ ΠΑΤΕΝΤΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν από μερικά χρόνια το όνομά του έκανε τον γύρο του κόσμου, χάρη στις πατέντες του που «απογείωσαν» την ταχύτητα των συνδέσεων ADSL. Σήμερα ταράζει ξανά τα νερά της τεχνολογίας με μια νέα εφαρμογή που «εκτοξεύει» τις επιδόσεις του iPhone! Ο λόγος για τον star της ψηφιακής εποχής Γιάννη Παπανδριόπουλο, που πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε ούτε η Apple: να μετατρέψει το δημοφιλές smartphone σε μια πανίσχυρη φωτογραφική μηχανή, ικανή να τραβάει 60 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης το δευτερόλεπτο!

Ο 35χρονος Ελληνοαυστραλός ερευνητής και προγραμματιστής, που γράφει κώδικα από την ηλικία των 12 (!) ετών, απολαμβάνει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του εκεί όπου όλοι οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Πριν από επτά χρόνια, όταν η τεχνολογία ADSL θεωρούνταν ότι είχε φτάσει στα όριά της, είχε αναπτύξει αλγόριθμους (προγράμματα) που πολλαπλασίαζαν τις δυνατότητες των χάλκινων καλωδίων, ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» ακόμη και ταχύτητα 100 Mbps. Κάτι αντίστοιχο κάνει και σήμερα ξεκλειδώνοντας τις έως τώρα κρυφές δυνατότητες του iPhone με την εφαρμογή SnappyCam.

Ο ίδιος τονίζει ότι «το hardware του iPhone 5 είναι εξαιρετικό και απλώς δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως». Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ο δρ. Παπανδριόπουλος άρχισε την έρευνα πάνω σε νέους τρόπους επεξεργασίας εικόνας, ώστε η φωτογραφική λειτουργία του iPhone να αποκτήσει ταχύτητα συγκρίσιμη με εκείνη μιας καλής φωτογραφικής μηχανής, τύπου DSLR. Και το πέτυχε.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή SnappyCam επιτρέπει στον χρήστη του iPhone να βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες σε υψηλή ή και πλήρη ανάλυση, πράγμα αδύνατον με το εργοστασιακό λογισμικό του τηλεφώνου. Με το SnappyCam το iPhone 5 μπορεί να τραβήξει 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση 1 Megapixel. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το λογισμικό επιτρέπει τη λήψη 20 φωτογραφιών το δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση (full frame), που εν προκειμένω ανέρχεται σε 8 Megapixel! «Είναι ταχύτερη από κάθε άλλη εφαρμογή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, περιλαμβανομένου του Android, και τέσσερις φορές ταχύτερη από κάθε άλλη εφαρμογή σε περιβάλλον iOS» τονίζει ο 35χρονος Ελληνοαυστραλός στο blog του.

Η εξωπραγματική για κινητό τηλέφωνο ταχύτητα των 20 καρέ / δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση δίνει στους χρήστες iPhone τη δυνατότητα να βγάλουν καλύτερες φωτογραφίες, αφού τους επιτρέπει να τραβήξουν ατελείωτα καρέ με ένα μόνο «κλικ» και στη συνέχεια να κρατήσουν όσα και όποια θέλουν, χωρίς μάλιστα να χάνουν σε ποιότητα εικόνας. Αυτό φαίνεται πως συγκίνησε τους απανταχού «γκατζετάκηδες» εκτοξεύοντας το SnappyCam στην πρώτη θέση του App store της Apple σε δέκα χώρες, καθώς και στο top 10 άλλων 60 κρατών.

Η φόρμουλα πίσω από το SnappyCam

Για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ο δρ Γιάννης Παπανδριόπουλος χρειάστηκε -μεταξύ άλλων- να... επανεφεύρει το γνωστό πρότυπο συμπίεσης εικόνων JPEG. «Για να κάνω το SnappyCam τόσο γρήγορο έπρεπε να αντικαταστήσω το στάνταρ λογισμικό συμπίεσης και τους αλγόριθμους που υπάρχουν στο iPhone -τα οποία παρέχονται στους προγραμματιστές από την Apple- με κάτι άλλο που θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό, πολύ πιο γρήγορο και θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο iPhone» λέει ο ίδιος. Η έρευνα αυτή κράτησε περίπου δύο χρόνια, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους του 35χρονου επιστήμονα, αφού η συνεχόμενη λήψη φωτογραφιών πλήρους ανάλυσης ήταν το «ιερό δισκοπότηρο» της φωτογραφικής λειτουργίας των smartphones.

Ο Ελληνοαυστραλός ερευνητής και επιχειρηματίας είναι μόνιμος κάτοικος Σαν Φρανσίσκο, όπου εδρεύει η εταιρία τεχνολογίας που ίδρυσε ο ίδιος, η SnappyLabs. Ωστόσο έγινε γνωστός στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης το 2006, όταν ακόμη έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ο λόγος ήταν οι μέθοδοι που είχε αναπτύξει για τη μείωση των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών σε δίκτυα ADSL και οι οποίες έδωσαν ώθηση στις ταχύτητες του Ιντερνετ.

Ανάμεσα στις εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν για την πρωτοποριακή δουλειά του νέου ερευνητή ήταν και ο τεχνολογικός κολοσσός της Ericsson. Με τη βοήθεια του πανεπιστημίου ο δρ Παπανδριόπουλος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διδακτορική του διατριβή και στη συνέχεια την πούλησε στη σουηδική εταιρία. Συνολικά η Ericsson έχει αγοράσει έως σήμερα τέσσερις πατέντες του.

Η επιτυχία αυτή του άνοιξε τον δρόμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο «πατέρας» της τεχνολογίας ADSL, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Τζον Τσιόφι, του πρόσφερε μια θέση στην εταιρεία του, την ASSIA. Ο δρ Παπανδριόπουλος εργάστηκε στην εταιρία του Αμερικανού «γκουρού της τεχνολογίας» από το 2008 έως το 2011, οπότε αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρία, τη SnappyLabs, με αντικείμενο την ανάπτυξη εφαρμογών και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών.

Πηγή espressonews.gr

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο