Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόβλεψη Economist: Στις εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα κυβερνήσει η ΝΔ

Αν γίνουν στην Ελλάδα γίνουν πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να βγει πρώτο κόμμα, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός, αφού όπως αναφέρει ο Economist αδυνατεί να πετύχει ή να πετυχαίνει συμμαχίες με άλλους πολιτικούς φορείς της αντίθετης ιδεολογικής κατεύθυνσης. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αποτελέσει το ρυθμιστικό παράγοντα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στην ελληνική κοινωνία επικρατεί αναβρασμός αφού παρά τη βελτίωση και ευημερία των αριθμών, η δυστυχία των ανθρώπων παραμένει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυξάνεται.

Ο Economist αναφέρει πως οι άνεργοι, οι χρεοκοπίες και οι άστεγοι αναμένεται να αυξηθούν κατά την περίοδο που η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο τα ρίσκα είναι υπαρκτά, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική, έχει προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση με ταχεία άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μένουν άστεγοι και στερούνται των βασικών αγαθών.

Το ελληνικό ΑΕΠ έχει βρεθεί 25% χαμηλότερα από το γ' τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013, ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5% και να ανακάμψει το 2014 με 1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης το 2015 βοηθούμενη από την ισχυροποίηση των εξαγωγών που θα προκύψουν από την ανάκαμψη στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ακολουθώντας μια νέα προσαρμογή του χρέους.

Ωστόσο στο δημοσίευμα αναφέρεται πως χρειάζεται προσοχή αφού μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται αποπληθωρισμός -0,5% για το 2013 και πληθωρισμός μόλις 0,1% για το 2014, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη την περίοδο 2015 – 2017, της τάξης του 0,8%.

Τα πρώτα καλά νέα, μετά τη ψυχρολουσία της προαναγγελίας νέου μνημονίου από τον Μάριο Ντραγκι, πήρε το υπουργείο Οικονομικών καθώς όπως προκύπτει από τις νεώτερες εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής, η ύφεση ήταν τελικά μικρότερη στο Β' τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 3,8% αντί 4,6% λόγω της πολύ μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης από τον Τουρισμό.

theinsider


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο