Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Βέβαιος ο Ομπάμα ότι το Κογκρέσο θα πει ''ναι''

ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εξέφρασε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους βουλευτές να πραγματοποιήσουν άμεσα ψηφοφορία για το θέμα.

Σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, ο Μπ.Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους ισλαμιστές να νικήσουν τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η επιχείρηση των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη σε έκταση και ότι δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κατ' αναλογία. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ» σημείωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας «πρέπει να λογοδοτήσει» για την επίθεση με χημικά όπλα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν ότι διέπραξαν οι τακτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Ταυτοχρόνως έχουμε μια ευρύτερη στρατηγική, η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις για πιθανές απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Γαλλία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθεί η Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει για το θέμα της δράσης κατά της Συρίας.

Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Βουλή υπουργός, Αλέν Βινταλί, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η διεξαγωγή ψηφοφορίας «δεν αποτελεί θέμα-ταμπού για τον Φρανσουά Ολάντ», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι αναγκασμένος να ζητήσει «πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι μία τέτοια ψηφοφορία δεν θα γινόταν άμεσα. Ο Βινταλί δήλωσε ότι στην συζήτηση της Τετάρτης στην Εθνοσυνέλευση για τη Συρία δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

«Για ποιο πράγμα να ψηφίσουμε την Τετάρτη;» διερωτήθηκε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μία ψηφοφορία να διεξαχθεί μετά την αντίστοιχη ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει, πάντως, να επέμβει μόνο του στη Συρία. «Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο αντιταχθεί στην επέμβαση, η Γαλλία δεν θα λάβει μέρος» σε μία επιχείρηση, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, Πατρισιά Αντάμ.

«Εάν το Κογκρέσο πει ναι σε ένα πλήγμα, τότε θα τεθεί το ερώτημα εάν υποστηρίζουμε την επέμβαση» πρόσθεσε η ίδια.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο