Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Περιήγηση στη Χώρα της Άνδρου

Ο περίπατος στην πρωτεύουσα της Άνδρου δημιουργεί έναν αέρα νοσταλγίας, φέρνει στο νου εικόνες από μια άλλη, ξεχασμένη Ελλάδα. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι ο μοναδικός στο είδος του συνδυασμός νεοκλασικής αρχοντιάς και αιγαιοπελαγίτικης αύρας. Παντού στη Χώρα δεσπόζουν κτίρια που δώρισαν οι μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες. Κι ανάμεσά τους, φωλιάζουν τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπιτάκια. Τα περίτεχνα κομψά μπαλκόνια εναλλάσσονται με τις ασβεστωμένες αυλές και τα επιβλητικά πορτοπαράθυρα, με τα μπλε πατζούρια και τους βασιλικούς στα περβάζια. Όπως ακριβώς οι φοίνικες και τα πλατάνια στα πεζοδρόμια, εναλλάσσονται με τις μπλε πινελιές της θάλασσας, που ξεπροβάλλει στο κενό που δημιουργούν τα στενά δρομάκια ανάμεσα στα σπίτια.
Τον οικισμό, χωρίζει στα δύο ο μεγάλος κεντρικός εμπορικός του δρόμος, η οδός Γεωργίου Εμπειρίκου, «η αγορά», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η αγορά ξεκινά εκεί που σταματούν τα αυτοκίνητα, μπροστά από την Λέσχη Ανδριών, που κάποτε λεγόταν «Λέσχη Εφοπλιστών» και φιλοξενούσε όλες τις κοσμικές εκδηλώσεις της εποχής. Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η Πλατεία Γουλανδρή, με το Δημαρχείο, το μνημείο των Πεσόντων και το Γηροκομείο που κτίστηκε το 1894 με δωρεά του Κωνσταντίνου Εμπειρίκου. Πολύ κοντά βρίσκεται η Εμπειρίκιος Επαγγελματική Σχολή (δωρεά του Αλκιβιάδη Εμπειρίκου με έτος ανέγερσης το 1913).
Τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια τα μαγαζιά και τα καφέ. Μοντέρνες ταβέρνες, παλαιά ζαχαροπλαστεία (τα γλυκά έχουν μεγάλη παράδοση στην Άνδρο), trendy μπουτίκ και παραδοσιακά παντοπωλεία αναμειγνύονται ευχάριστα, τσιγκλώντας τον επισκέπτη να δοκιμάσει λιχουδιές και να κάνει ψώνια. Ο δρόμος καταλήγει στην πλατεία Καϊρη, το πιο «κοσμικό» σημείο της Χώρας, γύρω από το οποίο συγκεντρώνονται τα δύο σπουδαία μουσεία της, (Αρχαιολογικό και Μοντέρνας Τέχνης) αλλά και τόπος συνάντησης των Αθηναίων, για τον καφέ του πρωινού, για ένα ουζάκι το απόγευμα ή ένα ποτό το βράδυ. Δεξιά της πλατείας τα σκαλιά οδηγούν στην παραλία Παραπόρτι και στην εκκλησία «Θεοσκέπαστη», με το διπλό καμπαναριό. Αριστερά ο δρόμος κατηφορίζει και οδηγεί στο μουσείο Γουλανδρή και στην παραλία του Νημποριού. Το τρίτο και στενότερο δρομάκι περνά μέσα από την «καμάρα του Καραουλάνη» (εδώ ήταν παλιά το ιστορικό τυπογραφείο της Άνδρου), συνεχίζει μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και καταλήγει στο Ναυτικό Μουσείο και την πλατεία της Ρίβας. Εδώ, στο σημείο που η στεριά δίνει τη θέση της στη θάλασσα, δεσπόζει πανύψηλο το χάλκινο άγαλμα του Αφανούς Ναύτη. Έργο του Μιχαήλ Τόμπρα, αφιερωμένο στους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στα πελάγη. Εδώ που είναι σήμερα η πλατεία, βρίσκονταν κάποτε τα αρχοντικά των Εμπειρίκων, που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών το 1943. Η οικογένεια δώρισε τους χώρους στο Δήμο και το 1958, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, οικοδομήθηκε η πλατεία και αναγέρθηκε ο ανδριάντας.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους…














Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο