Ο περίπατος στην πρωτεύουσα της Άνδρου δημιουργεί έναν αέρα νοσταλγίας, φέρνει στο νου εικόνες από μια άλλη, ξεχασμένη Ελλάδα. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι ο μοναδικός στο είδος του συνδυασμός νεοκλασικής αρχοντιάς και αιγαιοπελαγίτικης αύρας. Παντού στη Χώρα δεσπόζουν κτίρια που δώρισαν οι μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες. Κι ανάμεσά τους, φωλιάζουν τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπιτάκια. Τα περίτεχνα κομψά μπαλκόνια εναλλάσσονται με τις ασβεστωμένες αυλές και τα επιβλητικά πορτοπαράθυρα, με τα μπλε πατζούρια και τους βασιλικούς στα περβάζια. Όπως ακριβώς οι φοίνικες και τα πλατάνια στα πεζοδρόμια, εναλλάσσονται με τις μπλε πινελιές της θάλασσας, που ξεπροβάλλει στο κενό που δημιουργούν τα στενά δρομάκια ανάμεσα στα σπίτια.
Τον οικισμό, χωρίζει στα δύο ο μεγάλος κεντρικός εμπορικός του δρόμος, η οδός Γεωργίου Εμπειρίκου, «η αγορά», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η αγορά ξεκινά εκεί που σταματούν τα αυτοκίνητα, μπροστά από την Λέσχη Ανδριών, που κάποτε λεγόταν «Λέσχη Εφοπλιστών» και φιλοξενούσε όλες τις κοσμικές εκδηλώσεις της εποχής. Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η Πλατεία Γουλανδρή, με το Δημαρχείο, το μνημείο των Πεσόντων και το Γηροκομείο που κτίστηκε το 1894 με δωρεά του Κωνσταντίνου Εμπειρίκου. Πολύ κοντά βρίσκεται η Εμπειρίκιος Επαγγελματική Σχολή (δωρεά του Αλκιβιάδη Εμπειρίκου με έτος ανέγερσης το 1913).
Τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια τα μαγαζιά και τα καφέ. Μοντέρνες ταβέρνες, παλαιά ζαχαροπλαστεία (τα γλυκά έχουν μεγάλη παράδοση στην Άνδρο), trendy μπουτίκ και παραδοσιακά παντοπωλεία αναμειγνύονται ευχάριστα, τσιγκλώντας τον επισκέπτη να δοκιμάσει λιχουδιές και να κάνει ψώνια. Ο δρόμος καταλήγει στην πλατεία Καϊρη, το πιο «κοσμικό» σημείο της Χώρας, γύρω από το οποίο συγκεντρώνονται τα δύο σπουδαία μουσεία της, (Αρχαιολογικό και Μοντέρνας Τέχνης) αλλά και τόπος συνάντησης των Αθηναίων, για τον καφέ του πρωινού, για ένα ουζάκι το απόγευμα ή ένα ποτό το βράδυ. Δεξιά της πλατείας τα σκαλιά οδηγούν στην παραλία Παραπόρτι και στην εκκλησία «Θεοσκέπαστη», με το διπλό καμπαναριό. Αριστερά ο δρόμος κατηφορίζει και οδηγεί στο μουσείο Γουλανδρή και στην παραλία του Νημποριού. Το τρίτο και στενότερο δρομάκι περνά μέσα από την «καμάρα του Καραουλάνη» (εδώ ήταν παλιά το ιστορικό τυπογραφείο της Άνδρου), συνεχίζει μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και καταλήγει στο Ναυτικό Μουσείο και την πλατεία της Ρίβας. Εδώ, στο σημείο που η στεριά δίνει τη θέση της στη θάλασσα, δεσπόζει πανύψηλο το χάλκινο άγαλμα του Αφανούς Ναύτη. Έργο του Μιχαήλ Τόμπρα, αφιερωμένο στους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στα πελάγη. Εδώ που είναι σήμερα η πλατεία, βρίσκονταν κάποτε τα αρχοντικά των Εμπειρίκων, που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών το 1943. Η οικογένεια δώρισε τους χώρους στο Δήμο και το 1958, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, οικοδομήθηκε η πλατεία και αναγέρθηκε ο ανδριάντας.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους…
- Η Λέσχη Ανδρίων ξεκίνησε να λειτουργεί το 1925, στο νεοκλασικό κτίριο που δώρισε η οικογένεια εφοπλιστών Καμπάνη. Η Λέσχη λειτουργούσε εδώ μέχρι το 2011.
- Η πλατεία Γηροκομείου που μαρμαροστρώθηκε χάρη σε δωρεά του Βασίλη Γουλανδρή, το 1939.
- Η Εμπειρίκειος Βιβλιοθήκη στέκεται επιβλητική στο κέντρο της πλατείας.
- To Παραδοσιακόν Παντοπωλείον προσφέρει προϊόντα των γυναικείων συνεταιρισμών της Άνδρου. Εδώ θα βρείτε χορταρικά όπως κάππαρη και κρίταμα, ντόπια παράγωγα του χοίρου (λουκάνικα, λούζα) και ντόπια τυριά, (αρμεξιά, χλωρό, πετρωτή), χειροποίητα λικέρ, βιολογικό λάδι, γλυκό του κουταλιού «παμπιλόνι», (μεγάλο, αρωματικό εσπεριδοειδές του νησιού που φυτρώνει στους μπαξέδες), παστελαριές (ξερά σύκα με τριμμένο καρύδι, κανέλλα και σουσάμι).
- Στο κατάστημα «Ροδοζάχαρη» θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα όπως κυδωνόπαστο, ντόπιο ρακί, πότζι (μείγμα από ρακί και μέλι), μέλι από ρείκι, ζυμαρικά από το Κορθί, χειροποίητα κουλουράκια από βανίλια & πορτοκάλι και σπιτικά γλυκά κουταλιού λεμονανθός, καρυδάκι, τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη) και πολλά άλλα.
- Το ζαχαροπλαστείο Λυγίζος, στη αρχή του πεζόδρομου είναι διάσημο για το μιλφέιγ και τις νουγκατίνες του. Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής «έφερε» στην Άνδρο ένας ζαχαροπλάστης από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με το όνομα Δημήτρης Γαλανός.
- Καλτσούνια και αμυγδαλωτά με ανθόνερο από το Εργαστήριο Παραδοσιακών Γλυκών Λάσκαρης. Η συνταγή είναι μυστική, μας είπε ο ίδιος, ανήκει σε μια προγιαγιά της οικογένειας, και είναι η ίδια από το 1906!
- Η πρόσοψη του εστιατορίου «Ενδοχώρα», με τραπεζάκια στον πεζόδρομο και πολλές λιχουδιές της ελληνικής κουζίνας.
- Το εστιατόριο Ενδοχώρα, έχει πολλά ιδιαίτερα πιάτα: Σαλάτα με αντράκλα και πετρωτή (παραδοσιακό τυρί της Άνδρου), τερίνα με πιπεριές, μαστέλο Χίου σαγανάκι, ψαρόπιτα, αλλά και ντόπια λουκάνικα, ποικιλία από τα τυριά της Άνδρου, μαγειρευτά, κρέατα και ψαρικά.
- Σπίτι στη χώρα με είσοδο που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.
- Ένα από τα πολλά πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας.
- Καφεδάκι κάτω από το πλατάνι στην πλατεία Καϊρη, την κεντρική πλατεία της Χώρας.
- Παραδοσιακό αρχοντικό στη Χώρα της Άνδρου.
- Στα μαγαζάκια της Χώρας θα βρείτε έργα τέχνης, κοσμήματα, αντικείμενα διακόσμησης, “νησιώτικα” ρούχα & αξεσουάρ αλλά και επώνυμες μπουτικ.
- Η βόλτα στη Χώρα είναι γεμάτη πανέμορφες γωνιές.
- Πανοραμική άποψη της Χώρας.
- Το έργο βρίσκεται στην γκαλερί ART του Χρήστου Ευσταθίου, στη Χώρα.
- Το κοινωφελές Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως ιδρύθηκε το 1992. Οι δημιουργοί του, λάτρεις του νησιού και με παράδοση στην ναυτιλία, κληροδότησαν την περιουσία τους για την ανάδειξη της Άνδρου & της ελληνικής τέχνης. Εδώ έργο του Κωνσταντίνου Φαζού, από την φετινή έκθεση.
- Το ίδρυμα διοργανώνει εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, διαλέξεις και εκδόσεις, ενώ κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου προσφέρει δωρεάν μαθήματα κεραμικής, βυζαντινής μουσικής και μουσικών οργάνων (κιθάρα, πιάνο, μαντολίνο) εντελώς δωρεάν σε παιδιά έως 18 ετών. Το έργο της εικόνας, είναι του καλλιτέχνη Μανώλη Χάρου και εκτίθεται φέτος στο Ίδρυμα Κυδωνιέως.
- Ξενοδοχείο στην Άνδρο MARE e VISTA Epaminondas
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.