Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα "διώχνει" όσους αποδίδουν, είναι ταλαντούχοι και καινοτομούν

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ούτε βήμα μπρος, αλλά ούτε και πίσω έκανε η Ελλάδα στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού το 2012-13, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η οποία δημοσιεύτηκε χθες στη Νέα Υόρκη. Στην τελευταία εικοσάδα σε σύνολο 122 χωρών βρίσκεται, μάλιστα, η χώρα στην καινοτομία, την ανταμοιβή της παραγωγικότητας, την ειδίκευση και στην  προσέλκυση ταλέντων με αποτέλεσμα να πέφτει ο δείκτης του εργατικού δυναμικού. Πίσω απ’ αυτήν την εξέλιξη βρίσκεται και η υποβάθμιση της Ελλάδας σ’ ό,τι αφορά το περιβάλλον μέσα στο οποίο απασχολούνται οι εργαζόμενοι, κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις (μη) επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρέμεινε στην 55η θέση στη διεθνή κατάταξη 122 χωρών, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Και αυτό γιατί όσες ελάχιστες «μονάδες» κέρδισε τους δείκτες της υγείας και της εκπαίδευσης, τις έχασε στους δείκτες του εργατικού δυναμικού και του περιβάλλοντος του.

Να σημειωθεί πως στην πρώτη δεκάδα των χωρών με το «ποιοτικότερο» ανθρώπινο δυναμικό (από πλευράς υγείας, εκπαίδευσης κλπ.) βρίσκονται η Ελβετία, η Φιλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και ο Καναδάς.

Όσον αφορά την ποιότητα του εργατικού δυναμικού η Ελλάδα βρίσκεται στην... 86η θέση της διεθνούς κατάταξης, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον αυτού του δυναμικού βρίσκεται στην 71η θέση, όσον αφορά την εκπαίδευση στην 47η θέση και, τέλος, όσον αφορά την υγεία στην 34η θέση.

Βλέποντας κάθε δείκτη αναλυτικά, παρατηρεί κανείς πως η παραμονή της Ελλάδας στην ίδια θέση στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού οφείλεται συνολικά στις πολύ αδύναμες επιδόσεις που επέδειξε την τελευταία χρονιά σε μια σειρά υπο-δεικτών.

* Έτσι βελτιώθηκε η εικόνα της χώρας  στην πρόσβαση στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά υποβαθμίστηκε η ποιότητα τους, η ποιότητα της διοίκησης τους και η πρόσβαση των μαθητών του σχολείου στο ίντερνετ.

* Στο χώρο της υγείας, υψηλά παραμένουν οι δείκτες της (χαμηλής) θνησιμότητας των νεογνών και του προσδόκιμου ζωής, ωστόσο επιδεινώνονται οι δείκτες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της υγείας.

* Μονόπλευρα αρνητικές είναι οι τάσεις που παρουσιάζουν οι υπο-δείκτες του εργατικού δυναμικού της χώρας. Για παράδειγμα η Ελλάδα κατέχει την 96η  στο ποσοστό ανεργίας των νέων, την 100η στην ειδίκευση προσωπικού, την 102η θέση στην προσέλκυση ταλέντων και την 108η θέση στην ανταμοιβή της παραγωγικότητας και στην καινοτομία!

* Παρόμοιες θέσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των clusters (111η) και στη συνεργασία επιχειρήσεων – πανεπιστημίων για την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας (104η). Χαμηλές είναι επίσης οι επιδόσεις της χώρας στην κοινωνική κινητικότητα. Αποτέλεσμα είναι πέφτει ο δείκτης του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο απασχολείται το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο