Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο, αφού οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία που θα θέσει ξανά σε λειτουργία τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έχουν παραλύσει.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως ο Obama επανέλαβε πως δεν θα διαπραγματευτεί για το shutdown και το ανώτατο όριο δανεισμού."Έχουμε μια διαιρεμένη κυβέρνηση", παραδέχτηκε.

"Είχαμε μία ωραία συζήτηση, ήπιων τόνων συζήτηση, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία που το Κογκρέσο μας ανέθεσε να φέρουμε εις πέρας. Το μόνο που ζητάμε είναι διαπραγμάτευση και δικαιοσύνη για τον αμερικανικό λαό σε ό,τι αφορά το νόμο Obamacare", πρόσθεσε ο Boehner.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Harry Reid δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης πως ο Obama ήταν "πάρα, μα πάρα πολύ δυναμικός" και ξεκαθάρισε πως δεν θα συμφωνήσει με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για το νόμο της υγείας.

Την ελπίδα πως οι δύο πλευρές θα γεφυρώσουν το χάσμα εξέφρασε η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Nancy Pelosi. Με τη σειρά της, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους και να φύγει από το τραπέζι. Όπως είπε, οι Δημοκρατικοί έχουν δείξει προθυμία να συμβιβαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του Κογκρέσου μετέβησαν στον Λευκό Οίκο μετά από πρόσκληση του ίδιου του Obama, προκειμένου να συζητήσουν τη μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και την επαπειλούμενη κρίση για το ανώτατο όριο δανεισμού, καθώς το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ έχει υπολογίζει πως η κυβέρνηση θα χάσει τη δυνατότητά της να δανείζεται στις 17 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε μετά τις 00:30, ώρα Ελλάδος και ήταν η πρώτη φορά που και οι τέσσερις ηγέτες βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο από την έναρξη του shutdown στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner, η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Nancy Pelosi, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Harry Reid και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell.

Ακριβώς πριν τη συνάντηση ο Obama είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους για τον προϋπολογισμό εάν δεν "ανοίξουν" ξανά την κυβέρνηση και δεν αυξήσουν το "ταβάνι" του χρέους χωρίς όρους -όπως η τροποποίηση του προγράμματος περίθαλψης και ασφάλισης (Obamacare).

Η υποχώρηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών προτού περάσουν αυτά τα δύο μέτρα, θα καταφέρει μόνο να αυξήσει τις πιέσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις, τόνισε. Σημείωσε δε πως το μέτρο επαναλειτουργίας της κυβέρνησης θα έχει διάρκεια δύο μηνών, μετά το πέρας των οποίων μπορεί να γίνουν και νέα αιτήματα.

"Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, να διασφαλίσουμε πως το Κογκρέσο θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιεί τις πληρωμές που το ίδιο το Κογκρέσο έχει εξουσιοδοτήσει, δεν θα συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις", είπε ο Οbama.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδια για την επαναλειτουργία των εθνικών πάρκων και των μουσείων, αλλά και τη χρηματοδότηση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος απέρριψαν την προσέγγιση της τμηματικής επαναλειτουργίας της κυβέρνησης.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο