Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

H Coca Cola θέλει την Θεσσαλονίκη αποικία … κατανάλωσης

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

« Η Coca Cola πιστεύοντας σε «Ένα καλύτερο αύριο» στηρίζει την Θεσσαλονίκη»
Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Coca Cola και απολύσεις: Μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής καταστροφής η πολυεθνική Coca Cola  ξαναχτύπησε … ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται! Απέλυσε άλλους τριάντα τρεις (33) εργαζόμενους μετά την εξαφάνιση, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδων θέσεων εργασίας από τη Θεσσαλονίκη και άλλων τόσων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη για πολλούς λόγους βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο της στελεχών της πολυεθνικής εταιρίας με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα στην Θέρμη μόνο το απολειφάδι της παλαιάς παραγωγικής μονάδας που κάλυπτε τις ανάγκες στη Βόρεια Ελλάδα - από τις εσχατιές του Έβρου έως την Πίνδο. Η αρνητική επιβάρυνση της τοπικής οικονομίας από τις αλλεπάλληλες απολύσεις των τελευταίων ετών είναι ανυπολόγιστη. Βέβαιο είναι ότι και η Coca Cola  με την κατάργηση ολόκληρων τμημάτων συνέβαλε αναλογικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας οικονομικής καταστροφής μικρότερων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης: «Δεκαέξι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλειναν κάθε ημέρα του τρέχοντος έτους στη Θεσσαλονίκη, αθροίζοντας ένα σύνολο 4.469 λουκέτων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου» [εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,Τετάρτη 2/10/2013].
Repetitio mater studiorum: Στις αρχές της χρονιάς δημοσιεύσαμε σειρά άρθρων αναφορικά με την πολιτική της πολυεθνικής Coca Cola 3 E σε σχέση με την απασχόληση. Παραθέτουμε μερικά εδάφια για να κατατοπιστεί ο αναγνώστης και η αναγνώστρια για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει η εταιρία την εξαφάνιση των θέσεων εργασίας: «Η πολιτική, όμως των απολύσεων στην Coca Cola δε συμπίπτει με την κρίση και τη συνακόλουθη πτώση της κατανάλωσης: πολύ πριν κατρακυλήσει η χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο η πολυεθνική άρχισε να κλείνει εγκαταστάσεις της σε όλη την Ελλάδα: Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Ρόδος, Αθήνα – παραλλήλως μειωνόταν οι απασχολούμενοι και στα υπόλοιπα εργοστάσια, Κρήτη, Πάτρα, Βόλος, Θεσσαλονίκη. Έτσι η κρίση ηύρε στο απόγειό της μια μεθοδευμένη πολιτική εις βάρος της location Ελλάδα: ακόμη και η διεύθυνση προσωπικού και η οικονομική διεύθυνση της πολυεθνικής μεταφέρθηκαν στην Σόφια – απομένει πλέον να ιδούμε να γίνεται και η τιμολόγηση από την Βουλγαρία». [Βλ. το σχετικό μας άρθρο, Coca Cola 3 E: Προβλέπεται απεργιακή σύγκρουση διαρκείας ]
Στο ίδιο άρθρο σημειώναμε το εξής σημαντικό και για τις τωρινές απολύσεις και τη γενικότερη πολιτική της πολυεθνικής απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης: «Αυτό το οποίο επιχειρεί η Coca Cola είναι μια πάγια τακτική των πολυεθνικών όταν θέλουν να αποποιηθούν την ιδιότητα του εργοδότη. Η υπεργολαβία είναι ένα εργασιακό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους: έτσι μετακυλύουν μεγάλο μέρος των ευθυνών και υποχρεώσεών τους σε άλλες μικρότερες εταιρίες.
Η υπεργολαβία αποτελεί βασικό κρίκο της λεγόμενης νέας οικονομίας και στην ελληνική εκδοχή της ενέτεινε πλείστες όσες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας: ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκρηκτική άνοδο της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια – η Coca Cola επιχειρεί να μετατρέψει τα υπολείμματα της διαθέσιμης εργασίας στη Θεσσαλονίκη σε υπεργολαβίες ως μια ύστατη «συμβολή» της στην τοπική οικονομία».
Με τον ίδιο τρόπο επανέρχεται τώρα με νέες απολύσεις για να … ενισχύσει την τοπική οικονομία! Αφού διασφάλισε πρώτα τη διακίνηση των προϊόντων και τις πωλήσεις της για την καλοκαιρινή περίοδο με την υψηλή κατανάλωση και αφού «έβαψε» μερικά σχολεία της περιοχής για λόγους που μπορεί ο κάθε αφελής να αντιληφθεί, έδειξε το αληθινό της πρόσωπο.
 Οι δεσμεύσεις των στελεχών της απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο τους πάνε περίπατο: η πολυεθνική εκτός  από την κοινωνική … ευαισθησία της χαρακτηρίζεται και από την φερεγγυότητα… των λόγων της – δείγματα γραφής είχαμε και στο παρελθόν λίγες μέρες πριν κλείσει το τμήμα παραγωγής στην Θεσσαλονίκη. Τότε σημειώναμε σε ένα άρθρο μας για την πρόθεση της πολυεθνικής να κλείσει το τμήμα παραγωγής στην Θεσσαλονίκη: «Από τις 2 Φεβρουαρίου 2012 οι εργαζόμενοι στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον (= Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης) Θεσσαλονίκης απεργούν. Η απεργία τους οφείλεται στην απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας να κλείσει το τμήμα παραγωγής, το εργοστάσιο, στη Θέρμη… Στον τύπο εμφανίστηκαν κάποιες ανώνυμες αναφορές στελεχών – «υψηλόβαθμων», όπως αναφέρονται στα δημοσιεύματα – της πολυεθνικής τα οποία διαψεύδουν τα περί απομακρύνσεως του εργοστασίου. Έως τώρα, όμως, δεν υπήρξε καμία επίσημη διάψευση από την ίδια την εταιρία. Και ούτε θα υπάρξει» [βλ. Όμηρος Ταχμαζίδης, Η κυνική ευαισθησία της Coca Cola και Όμηρος Ταχμαζίδης, Η Coca Cola και η χορηγία της υποκρισίας] - πράγματι δεν υπήρξε διάψευση και το τμήμα παραγωγής εξαφανίστηκε από την Θεσσαλονίκη, γεγονός που σημαίνει ότι η Βόρεια Ελλάδα υποβιβάστηκε με τον τρόπο αυτό σε απλή αποικία κατανάλωσης των προϊόντων της πολυεθνικής.
Προπαγάνδα: Ο τύπος διεκπεραιώνοντας την πολιτική της εταιρίας καθησύχαζε την τοπική κοινωνία: «Η Coca Cola  στηρίζει την Θεσσαλονίκη» [εφημ. ΚΕΡΔΟΣ, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012]. Και όπως σημειώσαμε στο ίδιο άρθρο μας: «… το δημοσίευμα «ύμνος» ζωγραφίζει το δικό του πλαστογραφημένο εικονικό κόσμο: «Η  Coca Cola, πιστεύοντας σε «Ένα καλύτερο αύριο» στηρίζει την Θεσσαλονίκη» - από τότε που δημοσιεύθηκαν αυτές οι προπαγανδιστικές αράδες έχουν απολυθεί κοντά στους εκατό (100) ακόμη εργαζόμενοι! Γιατί ως γνωστόν: «Για την Coca Cola αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής της φιλοσοφίας να δημιουργεί στιγμές αισιοδοξίας και βεβαίως να δρα υπεύθυνα σε κάθε κοινωνία όπου και αν δραστηριοποιείται» - τα “νηστικά παιδιά των απολυμένων”, όπως αναφέρεται σε σημερινή δημόσια απάντηση των εργαζομένων προς τις απειλές της πολυεθνικής εταιρίας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, διότι θίγεται από τα ψηφίσματα των απεργιακών συγκεντρώσεών τους (!!!), θα απολαμβάνουν τουλάχιστον τα σχολεία της Θεσσαλονίκης που… “έβαψε” η κοινωνική ευαισθησία της Coca Cola.
[Βλ. και τα άρθρα στο Διαδίκτυο: Όμηρος Ταχμαζίδης, Coca Cola 3 E: Προβλέπεται απεργιακή σύγκρουση διαρκείας, Όμηρος Ταχμαζίδης, Η Coca Cola και η χορηγία της υποκρισίας,  Όμηρος Ταχμαζίδης, Η κυνική «ευαισθησία» της Coca Cola, Όμηρος Ταχμαζίδης, Η Coca Cola και ο στόλος των απεργοσπαστών, Όμηρος Ταχμαζίδης, Η Coca Cola και ο στόλος των απεργοσπαστών ΙΙ, Όμηρος Ταχμαζίδης, Η «κοινωνική προσφορά»  και τα αντίδωρα της καταστροφής, Όμηρος Ταχμαζίδης, Η Coca Cola θα σεβαστεί την κοινωνική ηρεμία;]

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

1 σχόλιο:

  1. Εδώ και πολύ καιρό στα S/M κυκλοφορούν προϊόντα Coca Cola παραγωγής Βουλγαρίας, μπορεί και από άλλες χώρες. Αν είμαστε μακ@κες ας τα αγοράζουμε. Αυτοί μας έχουν για πολύ πολύ μακ@κες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο