Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΠΕ: Τραγική εικόνα στο 9μηνο, παρά τη μεγάλη επένδυση της Ελευσίνας

Οι αριθμοί, δυστυχώς, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν, ούτε να ωραιοποιήσουν μια προβληματική κατάσταση η οποία παράγει ζημίες αντί κερδών. Ο λόγος για την κάκιστη εικόνα που προκύπτει από τον ισολογισμό 9μήνου των ΕΛΠΕ.
Ένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια, δυστυχώς έδειξε μια λίαν προβληματική κατάσταση στον ισολογισμό 9μήνου. Και εξηγούμεθα:
*Ο τζίρος, από 7,604 δισ. στο 9μηνο του 2012, υποχώρησε σε 7,447 δισ. ευρώ
*Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν πάνω από 50%, καθώς διαμορφώθηκαν σε 211 εκατ. ευρώ στο εφετινό 9μηνο, από 450 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι.
*Τα αποτελέσματα από κέρδη 209 εκατ., πέρυσι, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 171 εκατ. ευρώ.  Ουσιαστικά, η πολυδιαφημισμένη επένδυση των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, στο πρώτο πλήρες 9μηνό της, παράγει τις προαναφερόμενες ζημίες.
Προσέξτε, όμως, και ορισμένα άλλα, λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία του ισολογισμού:
*Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις από πελάτες αυξήθηκαν κατά 33,37% - σε 1,055 δισ., από 791 εκατ. το αντίστοιχο περσινό 9μηνο
*Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός, στο τέλος του 2012, ανερχόταν σε 2,758 δισ., ενώ στο 9μηνο, φέτος, σε 2,789 δισ. ευρώ.
*Ενώ στο πρώτο 6μηνο ο καθαρός δανεισμός ήταν 1,8 δισ., στο 9μηνο ανήλθε σε 2,3 δισ.!
*Η εταιρεία είχε αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 224 εκατ. ευρώ και συνολικά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 260 εκατ. ευρώ! Όπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοιου μεγέθους βιομηχανία η οποία, παρά ταύτα καίει λεφτά.
*Μετά από όλα τα προαναφερόμενα πρέπει να προστεθεί ότι τα καθαρά κέρδη από τη ΔΕΠΑ ανήλθαν σε 49,437 εκατ. από 29,583 εκατ. στο 9μηνο πέρυσι. Δηλαδή, οι πραγματικές ζημίες δεν είναι 171 εκατ. ευρώ, αλλά 220 εκατ. ευρώ.
Συνάγεται, λοιπόν, αβίαστα, το συμπέρασμα ότι, όλα όσα μας έλεγαν πέρυσι και η ίδια η εταιρεία και οι διάφοροι «αναλυτές» για EBITDA750 εκατ. και για μεγάλα κέρδη, απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, η οποία θα έπρεπε κανονικά να τους προσγειώσει. Παρά ταύτα, θα δείτε σε πολλές παρουσιάσεις και «αναλύσεις» ότι τα αποτελέσματα ήταν… καλύτερα των εκτιμήσεων!
Η μετοχή, βεβαίως, των ΕΛΠΕ πετάει στο ταμπλό, έχοντας P/Bv 1,25 και κεφαλαιοποίηση 2,751 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι βγάζει καραμπινάτες ζημίες και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Την ωφέλησε, όμως, η ένταξη στον MSCIκαι η αγορά πάνω 1 εκατ. τίτλων από ξένα funds.
Αυτό δεν αναιρεί, σε καμία περίπτωση, την τραγική εικόνα που καταγράφεται στον ισολογισμό των ΕΛΠΕ, αν και είναι σίγουρο ότι θα μας πουν και πάλι ότι όλα πάνε καλά. Αν, όμως, συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς «βελτίωσης», τότε είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν, κατάσταση για την οποία ουδείς, βεβαίως, επιχαίρει, αλλά φοβούμαστε ότι ουδείς, επίσης, θα ενδιαφερθεί πραγματικά να ελέγξει το πώς και το γιατί.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο