Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ομογενείς θέλουν να ξεφορτωθούν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα …

Οι φόροι στα ακίνητα, οι αλλαγές φορολογικής νομοθεσίας και τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι τα βασικά αίτια. Μαζί με τα σπίτια θα χαθούν κι οι ρίζες με τη γενέτειρα.

Νέα Υόρκη.- Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων στο τρίτο τρίμηνο του 2013 υποχώρησαν κατά 11,6%, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς στο 10,9%. Η εξέλιξη αυτή, στην οποία αν συνυπολογιστεί η μεγάλη διόρθωση των τιμών των ακινήτων που ξεκίνησε την τελευταία τριετία, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, δανειολήπτες αλλά και τράπεζες, καθώς στο διάστημα αυτό τα ακίνητα έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους.
stournarasΘα ανέμενε κανείς ότι μία τέτοια σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα θα αποτελούσε κίνητρο για τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς – και κυρίως της περισσότερο εύπορης Αμερικής – οι οποίοι θα έσπευδαν να αγοράσουν σε δελεαστικές τιμές. Όμως για τους λόγους που θα εξηγήσουμε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πληθαίνει ο αριθμός Ελληνοαμερικανών οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν όσο-όσο σπίτια, διαμερίσματα και οικόπεδα. Το τελευταίο εξάμηνο τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε στην εφημερίδα έχουν αυξηθεί κι η κύρια πηγή της ανησυχίας τους είναι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια ακινήτων κι οι συνεχείς αλλαγές τους, τις οποίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν.
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με μεσήλικα ομογενή, ιδιοκτήτη ακινήτων στην Ελλάδα, κάποια κληρονομικά και κάποια που τα αγόρασε και ως επένδυση, αλλά και για να αφήσει στα παιδιά του περιουσία στην Ελλάδα, με την οποία θα ενισχύονταν οι δεσμοί τους με τον τόπο των γονιών και των παππούδων τους. Μου τηλεφώνησε την Παρασκευή, την ώρα που τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης πανηγύριζαν τη συμφωνία που κατέληξαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την επιβολή μειωμένου σε σχέση με πέρυσι φόρου στα ακίνητα. Δεν ήθελε να δημοσιοποιήσω το όνομά του κι έτσι «οικειοποιούμαι» τις απόψεις του, τις οποίες και συμμερίζομαι.
«Κάποια από τα ακίνητα ενοικιάζονται και μου αφήνουν εισόδημα. Ο εξάδελφός μου που μαζεύει τα νοίκια τα καταθέτει στην τράπεζα και όταν κάνω φορολογική δήλωση τα δηλώνω και πληρώνω το φόρο που μου αναλογεί. Αυτά μέχρι πρόπερσι. Από πέρυσι πρέπει να κάνω παγκόσμια φορολογική δήλωση και δήλωση αποφυγής διπλής φορολογίας. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ή όχι. Επειτα ήλθαν τα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ. Φέτος ο φόρος ακινήτων κι επειδή έχω ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ ακούω ότι θα φορολογηθώ διπλά. Με κάτι χωράφια/οικόπεδα στο χωριό δεν ξέρω τι θα γίνει».
Όταν του αντέταξα ότι και στην Αμερική πληρώνει υπερπολλαπλάσιους φόρους ακίνητης περιουσίας στο δήμο που κατοικεί, μου αντέταξε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν και στην Ελλάδα υπήρχε ένα σταθερό σύστημα φορολογίας κι αν αυτοί οι φόροι πήγαιναν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στους δήμους που βρίσκονται τα ακίνητά του.
«Τα πράγματα έχουν γίνει περίπλοκα. Εκανα πάντοτε ατομική φορολογική δήλωση, τώρα για να μειώσω το ποσό των 300.000 δολαρίων πρέπει – μου είπαν – να κάνω από κοινού με τη σύζυγό μου, κάτι που δεν είχα πριν ανάγκη. Αυτή δεν έχει καν ΑΦΜ (αριθμό φορολογικού μητρώου) και πρέπει τώρα να τρέχουμε και γι’ αυτό. Και μάλλον δεν προλαβαίνουμε φέτος και το καλοκαίρι αντί διακοπών θα τρέχουμε σε εφορίες και σε λογιστές, Θέλω να κληρονομήσουν τα παιδιά μου σπίτια και ρίζες στην Ελλάδα, όχι μπελάδες».
Να σημειώσω πως τόσο στο θέμα της δήλωσης για αποφυγή διπλής φορολογίας, όσο και στις συχνές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, η ελληνική πολιτεία δεν φρόντισε να ενημερώσει, όχι την Ομογένεια, αλλά ούτε τα Γενικά Προξενεία, τα οποία μετά τη γενική κατακραυγή ζήτησαν κι έλαβαν ενημέρωση. Μέλη της κυβέρνησης (πχ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μιταράκης) έρχονται συνεχώς και βλέπουν μελλοντικούς επενδυτές πουλώντας ελληνικό success story. Δεν φρόντισε όμως κανείς τους να ενημερώσει την Ομογένεια και θα δούμε και στον τομέα αυτό, άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, να θέλουν να τα μαζέψουν και να φύγουν. Εμείς που γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, λίγο – πολύ θα καταφέρουμε να βρούμε έπειτα από κόπο την άκρη. Τα παιδιά μας τι θα κάνουν; Αν έχουν παντρευτεί μη Ελληνα/Ελληνίδα, πως θα ζητούν από τους/τις συζύγους τους να τρέχουν στην Ελλάδα να εκδώσουν ΑΦΜ; Ποιόν συγγενή θα έχουν να τρέχει για τις υποθέσεις τους;
Κι ενώ κανείς Ελληνοαμερικανός δεν θα βαρυγκωμήσει για λίγες εκατοντάδες ευρώ παραπάνω το χρόνο σε φόρους, την άγνοια, την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία δεν την αντέχει. Γι’ αυτό και φοβούμαι τα σημερινά κρούσματα πωλήσεων ακινήτων από ομογενείς κινδυνεύουν να μετατραπούν σύντομα σσε ρεύμα.
Μία συνέπεια για την Ομογένεια, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είναι πως τα ακίνητα που κληρονόμησαν από τους γονείς/παππούδες τους ή αγόρασαν οι Ομογενείς, είναι για πολλούς οι μόνοι σίγουροι δεσμοί που έχουν με τη γενέτειρα. Κι αν τα πουλήσουν, θα δούμε να χάνεται ένας Ελληνισμός της Διασποράς, στην κυριολεξία για μια χούφτα δολάρια.
Δυστυχώς, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, κανείς από τους παρισταμένους στη συγκέντρωση στο προξενείο δεν το ήγειρε. όμως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ομογένειας. Ας το δει η κυβέρνηση κι ας πράξει ανάλογα. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά στην κυριολεξία ΕΘΝΙΚΟ.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Παραθέτω απλά ενημερωτικά ένα απόσπασμα από άρθρο του Σπύρου Δημητρέλη στο www.Capital.gr για το νέο περί ακινήτων νομοσχέδιο.
«… Το νέο σχέδιο διατηρεί την εισπρακτική λογική αφού από τις αλλαγές δεν αίρεται ο δημευτικός χαρακτήρας του φόρου καθώς επιβάλλεται χωρίς ανταποδοτικότητα και επί του ακινήτου. Ουσιαστικά είναι ένας φόρος που τιμωρεί την ακίνητη ιδιοκτησία.  Ας δούμε όμως τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο σε σχέση με αυτό που έδωσε σε διαβούλευση  το ΥΠΟΙΚ στα τέλη Οκτωβρίου.
1. Θεσπίζεται συμπληρωματικός  φόρος τύπου ΦΑΠ με 300.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο και κλίμακα  με συντελεστές από 0,2 έως 1%. Ο φόρος υπολογίζεται ότι θα φέρει 660 εκατ. ευρώ, 380 εκατ. από τα φυσικά πρόσωπα και 280 από τα νομικά.
2. Μηδενίζεται ο φόρος για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα. Με βάση το αρχικό σχέδιο τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα επιβαρύνονταν με το 10% του φόρου που αναλογεί στα κανονικά κτίσματα (π.χ. κατοικίες).
3. Μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια,  βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις . Θεσπίζεται ένας βασικός συντελεστής 2 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και 2,2 ευρώ εφόσον είναι αρδευόμενες. Καταργούνται οι συντελεστές προσαύξησης για την απόσταση από τη θάλασσα, οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, και απομείωσης λόγω μεγάλης επιφάνειας.
4. Μειώνεται μεσοσταθμικά 83% ο φόρος για τα οικόπεδα. Θεσπίζεται συντελεστής 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα.
5. Δεν επέρχονται  ουσιαστικές αλλαγές στο φόρος  για τα κτίσματα. Καθιερώνεται φόρος με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης. Από αυτήν την αλλαγή επέρχεται μείωση 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι-ΕΕΤΑ.
6. Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για την παροχή έκπτωσης 50% από το φόρο. Από τα 7.000 ευρώ αυξάνεται στα 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε παιδί.
Από τις παραπάνω αλλαγές προκύπτουν τα εξής σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τον ΕΝΦΑ αυξάνεται σημαντικά το φορολογικό βάρος για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ λόγω της θέσπισης του συμπληρωματικού φόρου τύπου ΦΑΠ

greeknewsonline



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο