Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ενημερωτικό περίπτερο στις 25 Νοέμβρη στην Κεντρική Πλατεία Θήβας από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Θηβαίων


Εν όψει της Παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σε θέματα βίας από τις υπεύθυνες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Θηβαίων, θα υπάρχει στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας από τις 10.00 έως τις 14.00 ενημερωτικό περίπτερο σχετικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου.


Δήλωση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κ. Βάσως Κόλλια
για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας
κατά των Γυναικών και Κοριτσιών


Η βία και η κακοποίηση γυναικών, έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς.

Απευθυνόμαστε σε εκείνες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν. Τις καλούμε να πάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.

Απευθυνόμαστε και σε εκείνες που δεν τολμούν να αποδεχθούν ότι είναι θύματα. Τις καλούμε να πάψουν να «βοηθούν» άθελά τους τον θύτη να συνεχίζει να ξεφεύγει από τις ευθύνες του.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Μας αφορά όλους!


Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.  Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει πως τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι ή θα υπάρξει θύμα βίας, λόγω του φύλου της.
Είναι καθήκον της κοινωνίας να αναδείξει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη χώρα μας αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS15900 από το 2010 και έχει σχεδιάσει και προχωρήσει στην ίδρυση δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.  Πρόκειται για Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, στις Περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους όλης της χώρας.
Ωστόσο, στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας, φτάνει μικρό μόνο μέρος των περιστατικών, τα οποία κατά 75% αφορούν ενδοοικογενειακή βία.  Έχουμε ενδείξεις ότι πολύ περισσότερα είναι τα τραγικά περιστατικά γυναικών που υφίστανται κακοποίηση, ακόμη και καθημερινά, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο της καταγγελίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά μέσα έχουν τη μέγιστη διείσδυση στην καθημερινότητα του πολίτη, αποτελώντας ταυτόχρονα το πιο ισχυρό μέσο ενημέρωσης, διάχυσης πληροφοριών και ευαισθητοποίησης, ζητούμε τη συνδρομή σας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.
Πιο συγκεκριμένα, παρακαλούμε να προβληθεί το καθιερωμένο από τον ΟΗΕ σήμα που αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη ημέρα στην οθόνη, όπως συμβαίνει με τις άλλες καμπάνιες ευαισθητοποίησης π.χ. HIV/AIDS, καρκίνος του μαστού.  Κύριοι στόχοι της δράσης αυτής είναι η ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να μιλήσουν και η πρόληψη, κατά το δυνατόν, του φαινομένου.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον, προσβλέπουμε στην ιδιαίτερα σημαντική σας στήριξη και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή τυχόν πρόταση εκ μέρους σας για την περαιτέρω προβολή του εν λόγω ζητήματος την ημέρα αυτή.

ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο