Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Οι 18 μήνες που άνοιξαν τον δρόμο - Ο Γιώργος Στασινός παρουσίασε τον απολογισμό ενάμιση έτους στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ και κατέθεσε 20 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη

Τον απολογισμό του με τίτλο «οι 18 μήνες που άνοιξαν τον δρόμο», για το πρώτο ενάμιση στη θέση του Προέδρου αλλά και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του κλάδου των μηχανικών και της οικονομίας γενικότερα παρουσίασε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.


Ο Γιώργος Στασινός προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις με βάση τις οποίες, όπως ανέφερε, μπορεί να προκληθεί ένα αναπτυξιακό σοκ και να ξανά-ξεκινήσει γρήγορα η ελληνική οικονομία, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου δουλειά και οι μηχανικοί. Οι προτάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ, οι οποίες σημειωτέον έχουν μικρή ή καθόλου δημοσιονομική επίπτωση, έχουν ως εξής:

1.    Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ιδίως όπως το «Εξοικονομώ» και άλλα εξοικονόμησης ενέργειας.
2.    Νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν.
3.    Προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του Νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού.
4.    Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.
5.    Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση, ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
6.    Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987.
7.    Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.
8.    Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που».
9.    Ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.
10. Ηλεκτρονική αδειοδότηση λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
11. Κίνητρα σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας.
12. Κίνητρα αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
13. Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν  να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.
14. Αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, όχι προς την πλευρά της οικοδόμησης, αλλά προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις. Αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
15. Κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014. Έκδοση κανονιστικών πράξεων  για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.
16. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση δυναμικό αλγόριθμο, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Ο δυναμικός αλγόριθμος θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος (το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου), από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και ενδεχομένως και από άλλους παράγοντες. Αυτός ο δυναμικός (μη σταθερός) αλγόριθμος θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές.
17. Μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών και παράλληλα δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι.
18. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για  αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης, καταπολεμώντας έτσι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
19. Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων, με επιλογή που θα γίνεται αντικειμενικά μέσω ηλεκτρονικού μητρώου.
20. Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε αναλυτικά το πώς μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός της Τράπεζας Γης, ενώ έδωσε και παραδείγματα για την επίλυση των ζητημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών στη βάση του υφιστάμενου νόμου 4280/2014, με τις αναγκαίες προσαρμογές, προτείνοντας συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες και συγκεκριμένη κατεύθυνση στις αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που παραμένει ανενεργό.

Όσον αφορά το έργο  του ΤΕΕ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη θέση του Προέδρου, ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε συνοπτικά στις εξής πιο σημαντικές ενέργειες:

Νέες υπηρεσίες και διευκολύνσεις για τους μηχανικούς
·         Νέα ιστοσελίδα του ΤΕΕ
Η ιστοσελίδα του ΤΕΕ ανασχεδιάσθηκε με στόχο την άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τη μεγαλύτερη ευκολία χρήσης από κάθε μηχανικό. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, το παλαιό site του Επιμελητηρίου ανασχεδιάσθηκε πλήρως με τις δυνάμεις του Επιμελητηρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για το ΤΕΕ, καθώς είχε συμπληρώσει πολλά χρόνια λειτουργίας στην παλαιά μορφή. Το νέο site του ΤΕΕ κινείται στην κατεύθυνση της φιλικότητας προς τον χρήστη και της διαλειτουργικότητας με πολλαπλές συσκευές πρόσβασης και περιηγητές/φυλλομετρητές διαδικτύου. Είναι δηλαδή σχεδιασμένο ως autoresponsive σε πρόσβαση από σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, tablets, notebooks, phablets και κινητά τηλέφωνα.
·         Νέα υπηρεσία υποστήριξης για θέματα ιδιωτικών έργων και μελετών προς τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ
Το ΤΕΕ προσφέρει μία νέα υπηρεσία παροχής συμβουλών στον τομέα των ιδιωτικών έργων και μελετών, με πληροφόρηση για την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, τη σχετική μεθοδολογία και διαδικασίες, αλλά και καταγραφή και επεξεργασία αντίστοιχων επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν συχνά τους μηχανικούς και χρήζουν διευθέτησης από το αρμόδιο υπουργείο μέσω νομοθετημάτων ή εγκυκλίων.
·         Νέα υπηρεσία φοροτεχνικής υποστήριξης προς τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ
Το ΤΕΕ προσφέρει μία νέα υπηρεσίας φοροτεχνικής υποστήριξης των μηχανικών από οικονομολόγους-λογιστές, συνεργάτες του ΤΕΕ, με σκοπό την επίλυση λογιστικών και φορολογικών θεμάτων  που ανακύπτουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών.
·         Νέα υπηρεσία νομικής υποστήριξης προς τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ
Το ΤΕΕ προσφέρει την νέα υπηρεσία νομικής υποστήριξης των μηχανικών από δικηγόρους του ΤΕΕ με σκοπό την επίλυση θεμάτων  νομικής φύσης που ανακύπτουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και ενδέχεται να κωλύουν την αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματός τους.
·         Κέντρο Εξυπηρέτησης Μηχανικών του ΤΕΕ
Το ΤΕΕ στο πλαίσιο της άμεσης εξυπηρέτησης των μηχανικών έχει συγκεντρώσει σε μια ιστοσελίδα τις πλέον κοινές αιτήσεις προκειμένου να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά οι μηχανικοί που βρίσκονται μακριά από τα σημεία παρουσίας του ΤΕΕ. Με την ενεργοποίηση και έναρξη λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων που έχει ήδη αναπτύξει το ΤΕΕ για λογαριασμό των μηχανικών, όπως της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, εξαλείφεται η γραφειοκρατία και θα ενσωματώνονται αυτόματα οι σχετικές βεβαιώσεις των Μελών χωρίς να απαιτείται αίτηση.
·         «Μηχανικού Εγχειρίδιο», ένα νέο ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας για μηχανικούς
Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας για μηχανικούς, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα απαραίτητα αρχεία κάτω από τρεις κατηγορίες: Νομοθεσία (νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις), Εγκύκλιοι και Συχνές ερωτήσεις. Το ΤΕΕ προχώρησε στη συγκέντρωση αυτής της πληροφορίας με ίδια μέσα και θα ενημερώνει τη βάση δεδομένων σε τακτική βάση, εισάγοντας τα κείμενα τυχόν νέας νομοθεσίας και νέες εγκυκλίους.
·         Info–thec, by TEE - υπηρεσία ενημέρωσης μηχανικών από το ΤΕΕ και την Attica Bank
Το ΤΕΕ δημιούργησε Γραφείο Ενημέρωσης Μηχανικών για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και παρέχει καθοδήγηση στα μέλη του που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για λήψη χρηματοδότησης, μέσω δημοσιευμένων προσκλήσεων των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αρχικά για τα προγράμματα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».
·         Έναρξη λειτουργίας εφαρμογής συμψηφισμού προστίμων Ν4178 για ενεργειακή αναβάθμιση και στατική επάρκεια αυθαιρέτων
Το ΤΕΕ σχεδίασε, υλοποίησε και προχώρησε στη λειτουργία της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ για τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει στους πολίτες επιπλέον κίνητρα για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα.
·         Άμεση προσαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων δηλώσεων αυθαιρέτων στις νέες προθεσμίες του ν. 4178
Το ΤΕΕ υλοποίησε άμεσα και χωρίς να διακοπεί καθόλου, παρά την επιλογή της παράτασης την τελευταία σχεδόν στιγμή τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Οκτώβριο, την προσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων δηλώσεων αυθαιρέτων στις νέες προθεσμίες του ν. 4178. Παρά την αρχική επιλογή του ΥΠΕΝ να δοθεί παράταση εκτός του συστήματος των εξαμήνων του 4178, το ΤΕΕ προσάρμοσε τα ηλεκτρονικά συστήματα και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες εφαρμογής του νόμου στους μηχανικούς.
·         Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αυθαίρετα από το ΤΕΕ
Το ΤΕΕ υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταβολών αυθαιρέτων, με αυτόματη επιλογή των διαθέσιμων αιτημάτων και πλήρη τεκμηρίωση της διαδικασίας. Αυτό το σύστημα μειώνει ήδη κατά πολύ τον χρόνο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των μηχανικών και των πολιτών.
·         Ηλεκτρονική πληρωμή συνδρομών και διακανονισμός οφειλών
Το ΤΕΕ μεταβαίνει σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών των συνδρομών των μηχανικών μελών, αλλά και των εγγραφών στο μητρώο τεχνικών επωνυμιών. Επιπλέον, ξεκίνησε η λειτουργία ηλεκτρονικού online συστήματος διακανονισμών για οφειλές συνδρομών στο ΤΕΕ.

Επιστημονικό έργο του ΤΕΕ
·         Διημερίδα για την Εξοικονόμηση Ενέργειας
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργάνωσε Διήμερο Ενέργειας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας», με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με σκοπό να αναδείξει  την αναγκαιότητα για ανάληψη δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προωθήσει και να συμβάλλει στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων με την παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων για την σύνταξη και εφαρμογή ΣΔΑΕ (Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια) και να ενημερώσει τα Μέλη του για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων.
·         Ημερίδα «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά»
Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αναδείχθηκαν στην εκδήλωση «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν αναλυτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Σχέδιο Γιούνκερ (Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη) και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικοί φορείς όπως τα COSME,InnovFinEFSIEaSI κλπ.
·         Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο για την Ενέργεια
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Hellenic Association for Energy Economics διοργάνωσαν το Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Οικονομική Ανάπτυξη, με τίτλο: «Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential», (22 Μαρτίου,  Athenaeum Intercontinental) στο οποίο μίλησαν και το οποίο παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του συνόλου της ενεργειακής αγοράς.
·         Παρέμβαση για τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελετητών Γεωτεχνικών (ΠΑΣΥΜΕΓΕ) και η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (ΠΚΔ) διοργάνωσαν συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για τις επιπτώσεις της ψήφισης, με επείγουσες διαδικασίες, του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις», το οποίο ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων της 1ης αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΤΕΕ προς το αρμόδιο Υπουργείο, για το διαγωνισμό του υπολοίπου της Κτηματογράφησης της χώρας.
·         Συνδιοργάνωση των συνεδρίων Athens Digital Payment Summit για τις ψηφιακές πληρωμές
Το ΤΕΕ συνδιοργάνωσε δύο συνέδρια για τις ηλεκτρονικές πληρωμές με τίτλο Athens Digital Payment Summit, τα οποία ήδη εξελίσσονται σε θεσμό και ετήσιο ραντεβού του τομέα, σε συνεργασία με την ΕΜηΠΕΕ (Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) και άλλους φορείς, δείχνοντας το δρόμο για τις εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας και αναλύοντας τις προσκλήσεις και τις ευκαιρίες για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
·         Εκδήλωση ΤΕΕ με θέμα «Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας»
Το ΤΕΕ, ως Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων (ΣτΔ), διοργάνωσε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας”, όπου παρουσιάστηκαν ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠAΠEΝ) για τη χρηματοδότηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας,  οι τελευταίες εξελίξεις στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο νέος τρόπος σήμανσης των συσκευών θέρμανσης και η σημασία του, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταικά για ιδιοκατανάλωση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ για τη διαχείριση προστίμων αυθαιρέτων και ο συμψηφισμός προστίμου με έξοδα εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου.
·         Εκδήλωση διαβούλευσης του ΤΕΕ για τον νέο ΕΣΔΑ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ανέλαβε πρωτοβουλία για την ευρύτερη δυνατή συζήτηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), εκπροσώπων φορέων της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών.

Παρεμβάσεις σε φορείς για τη διευκόλυνση των μηχανικών μετά τα capital controls
·         Νέες υπηρεσίες και διευκολύνσεις από το ΤΕΕ και την ΕΤΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων στους μηχανικούς
·         Παρέμβαση ΤΕΕ προς Υπηρεσίες Δόμησης και Τράπεζες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αμέσως μετά την επιβολή των capital controls προέβη σε συνεχείς επαφές και παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των περιορισμών στην καθημερινότητα των μηχανικών και σε συνεννόηση με τις τραπεζικές διοικήσεις, και ιδίως της κυρίας Κατσέλη, αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία δόθηκαν άμεσες λύσεις για το πέρασμα των πληρωμών των αμοιβών και των σχετικών επιβαρύνσεων (φόροι κλπ) σε ηλεκτρονική λειτουργία.

Άλλες συνεργασίες με φορείς

·         Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της Ποιότητας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΤΕΕ
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για την ποιοτική και παραγωγική ανάπτυξη προδιαγραφών, που απαιτούνται για τις προμήθειες, τις υπηρεσίες ή τα έργα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας, για το συνδυασμό τεχνογνωσίας σε θέματα υποδομών ποιότητας (τυποποίηση αξιολόγηση συμμόρφωσης – μετρολογία), για την ενίσχυση της διαφάνειας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, συνέταξαν και συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Ποιότητας, με πολυποίκιλους στόχους που ήδη υλοποιούνται.
·         Συνεργασία με ΕΣΥΔ-ΕΣΥΠ-ΕΛΟΤ για θέματα τυποποίησης
·         Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας για την Ανάπτυξη μεταξύ Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ΤΕΕ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο την ανεξάρτητη ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου. Το Πρωτόκολλο έχει την άμεση προοπτική της δημιουργίας δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στα Τεχνικά Επιμελητήρια χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο τη συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων ΤΕΕ και ΕΤΕΚ. Κύριοι τομείς συνεργασίας είναι η Ενέργεια, το Περιβάλλον, η Πολιτιστική Κληρονομιά, ο Τουρισμός, οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καθώς και η Στρατηγική Ανάπτυξη στην Έρευνα και Τεχνολογία.
·         Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και ΤΕΕ
Το ΤΕΕ και η ΚΕΔΕ υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο το Τ.Ε.Ε. αναλαμβάνει Τεχνικός Σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του.
·         Σύσφιξη σχέσεων με άλλες χώρες και προώθηση των διμερών και τριμερών συνεργασιών με χώρες και περιοχές όπως Ισραήλ, Ρωσία, Υποσαχάρια Αφρική κλπ
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ΤΕΕ δίνει έμφαση στη συνεργασία με φορείς, κυβερνήσεις και επιμελητήρια από άλλες χώρες. Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς τη χώρα μας, αλλά και την προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, το ΤΕΕ δημιουργεί συμμαχίες με διμερή και τομεακά επιμελητήρια, προχωρά σε επαφές με αντίστοιχους και ομότιμους φορείς και οργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα μέλη του προκειμένου να μάθουν για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες συνεργασίας σε άλλες χώρες.

·         Συνεργασία με Κοσμήτορες και Προέδρους Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων

Ενιαίο μέτωπο ενάντια στην υποβάθμιση των διπλωμάτων των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών της Χώρας που επιχειρείται μέσα από νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας.

·         Παρέμβαση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στηνσχετικά με τον αποκλεισμό των Διπλωματούχων Μηχανικών από την προκήρυξη 2Κ/2016 του ΑΣΕΠ

·         Παρέμβαση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση στα ζητήματα τηςAtticaBank.
Με επιστολή αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε να σταματήσει να υπάρχει κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής, ζητώντας από την ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από το νόμο και τους κανονισμούς. Επιπλέον ζήτησε από την ΤτΕ να ενημερώσει το ΤΕΕ και τους μηχανικούς, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, για τα ευρήματα όλων των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

 Ασφαλιστικό των μηχανικών
·         Νομικές ενέργειες για τη διατήρηση της επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας (Ν.4337) από 20.000 μηχανικούς- Γνωμοδότηση ΝΣΚ.
·         Εκπόνηση και παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα  του ΤΣΜΕΔΕ, που αποδεικνύει ότι το υφιστάμενο καθεστώς διασφαλίζει τη βιωσιμότητα για περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ το προτεινόμενο από την Κυβέρνηση τη μειώνει κατά 25%.
·         Επί τετράμηνο (Ιανουάριος – Μάϊος) αποχή των μηχανικών από τα Τεχνικά Συμβούλια και όλες τις Επιτροπές του Δημοσίου με τεχνικό Αντικείμενο.
·         Κλείσιμο  της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά του συστήματα του ΤΕΕ.
·         Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με άρθρα και δημοσιεύματα του ΤΕΕ με παραδείγματα και στοιχεία, παρουσίες σε ΜΜΕ.
·         Ενημέρωση της κοινής γνώμης και των βουλευτών για τις επιπτώσεις της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου και συγκροτημένες παρεμβάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
·         Κινητοποιήσεις ενάντια στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.
·         Συλλαλητήρια και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε όλες τις πόλεις της χώρας.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο