Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΩΘΡΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ...

Η ακαθόριστη διάθεση μιας αόριστης αλλαγής στο όποιο επίπεδο της ζωή μας δεν αρκεί. Ούτε η διαπάλη μας με τους ίδιους μας τους ίσκιους αρκεί, όταν αποφεύγουμε τη ρήξη με την ίδια μας την αλήθεια.

Μόνο με την ανταρσία μας κατά των ίδιων των συνηθειών μας και των ψευδεπίγραφων καταστάσεων που δημιουργούν οι μεταπράτες των ελπίδων μας, οι σύγχρονοι Ταρτούφοι του πολιτικού κατεστημένου, εξασφαλίζει το περιεχόμενο της ελευθερίας μας.


Ο κύριος "εχθρός" της ελευθερίας μας είναι συνήθως δημιούργημα της ελεύθερης θέλησής μας και της εκούσιας υποταγής μας. Η νωθρή παραδοχή του καθημερινού. Η εξασφάλιση της ελευθερίας με την όποια μορφή της είναι πολλές φορές υπόθεση ιδιωτική, υπόθεση διαζυγίου με την εθιστική μας λειτουργία, με το "βόλεμα" μας. Είναι η έξαψη της ανταρσίας εναντίον απαράδεκτων επιβολών, που ανατρέπουν τον ρουν της ζωής μας, αλλά και της ίδιας της ιστορίας.

Εξάλλου, η ήττα της έννοιας της ελευθερίας που ακολουθείται και από την ήττα της έννοιας της δημοκρατίας, λόγω των πολιτικών τυχοδιωκτισμών, δεν έχει μόνο σημασία κοινωνική και πολιτική. Εχει σημασία ανυπολόγιστη και περισσότερο κρίσιμη στο ηθικό επίπεδο.

Αλλωστε, ο κλονισμός της πίστης μας στο ιδεώδες της δημοκρατίας, ενσπείρει την αδιαφορία για την τύχη της ελευθερίας, με αποτέλεσμα να συγκομίζουμε δυσάρεστες "εκπλήξεις" σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Κι αν παρατηρήσουμε με κάποια προσοχή τις διαδοχικές ανελίξεις και τα σχήματα των γεγονότων των τελευταίων χρόνων στην εγχώρια πολιτική σκηνή, θα διαπιστώσουμε ότι η ελευθερία έχει τόσο ξεπέσει στη συνείδησή μας και η ολοκληρωτική αντίληψη των αμυντόρων της πολιτικής αθλιότητας έχει τόσο επιβληθεί, ώστε ο σκεπτόμενος πολίτης να θέτει στον εαυτό του το δραματικό ερώτημα αν η ελευθερία, που υπήρξε αρετή Ελληνική, δεν έχει ξεπεραστεί σαν στοιχείο θεμελιωτικό της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Αν, ακόμη, η "πειθαρχημένη ελευθερία", ο όρος που χρησιμοποιείται σιωπηλώς για να φενακίσει τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές ή την έξαρση της κοινωνικής αντίδρασης, δεν έχει μεταθέσει την χωρίς προσδιορισμό ιδέα της ελευθερίας στην αρχειοθήκη των καταλοίπων περασμένων δεκαετιών...

 ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο